Ultima Oră

Ordonanţa despre graţiere, în atenţia DNA

“La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Ministrul Justiţiei confirmă că DNA a cerut documentele privind OUG

Ministerul Justiţiei precizează că DNA a solicitat instituţiei înscrisuri legate de elaborarea şi emiterea OUG de modificare a codurilor penale. Ministerul Justiţiei susţine că ”declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”.

"În cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie - de a transmite, până la data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal şi Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României pentru graţierea unor pedepse", se arată într-un comunicat al MJ.

MJ arată că, prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor - rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne - scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare în cazul persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte.

Conform adresei DNA, documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Faţă de acest demers, Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea Ministerului Justiţiei în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", declară MJ.

Comunicatul de presă al MJ vine după ce procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi dimineaţa că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi Codului de procedură penală.

"Există o anchetă a DNA şi pentru mai multe date vă rog să consultaţi Biroul de presă al DNA. Adică să fie nişte date concrete, să nu vă spun nişte lucruri care nu sunt riguros exacte. (...) Există un dosar pe rolul DNA care are o anumită legătură", a spus Lazăr, înainte de începerea şedinţei CSM.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...