Eveniment

Grevă spontană a grefierilor de la Tribunal şi Judecătorie în Râmnicu Vâlcea

Ei sunt nemulţumiţi de discriminarea făcută de minister, care a inclus în proiectul de buget pe 2017 doar măririle salariale ale magistraţilor

Magistraţii şi grefierii din toată ţara îşi cer, de luni de zile, drepturile salariale consfinţite de hotărâri judecătoreşti. Noul ministru PSD al Justiţiei, Florin Iordache, rămâne însă concentrat să-şi execute ordinul de partid, iar Guvernul să adopte Ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, şi acestea contestate vehement de majoritatea instituţiilor şi structurilor profesionale asociative din justiţie. Pe acest fond, vineri, 27 ianuarie, şi luni, 30 ianuarie, au avut loc greve spontane ale grefierilor de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Tribunalul Vâlcea, acţiune care nu a stopat totuşi nici măcar temporar judecarea cauzelor aflate pe rolul celor două instanţe. De data aceasta, protestatarii sancţionează neincluderea în proiectul de buget pe anul în curs şi a drepturilor lor.

Prin adresa nr. 2/1244/19.01.2017 a Ministerului Justiţiei, transmisă CSM şi comunicată Curţilor de Apel şi Ministerului Finanţelor, se face cunoscut că, în proiectul de buget pentru anul 2017 transmis Ministerului Finanţelor, s-au inclus fondurile pentru achitarea drepturilor salariale pentru magistraţi, raportate la o valoare de referinţă sectorială de 405 lei, la care se adaugă majorarea de 10% prevăzută de Legea nr. 293/2015, fără a se include sumele necesare pentru plata salariilor în raport cu acelaşi nivel al valorii de referinţă sectorială şi pentru personalul auxiliar de specialitate şi conex.
În cursul zilei de 25 ianuarie a fost transmisă din nou o adresă (nr. 8) Ministerului Justiţiei, prin care grefierii au informat asupra iminenţei declanşării formelor de protest faţă de modul discreţionar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale. În şedinţa din 17 ianuarie, plenul CSM recomanda ordonatorului de credite (Ministerul Public) să se raporteze la Decizia nr. 794/15.12.2016 a Curţii Constituţionale, care statuează că, în cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familiale ocupaţionale, nu trebuie să existe o salarizare diferită, raportată la mai multe valori sectoriale, valoarea de referinţă sectorială fiind o constantă, diferenţele de salarizare în cadrul familiei ocupaţionale “Justiţie” rezultând exclusiv din coeficienţii de multiplicare specifici fiecărei funcţii.

Ministrul Justiţiei a refuzat în mod repetat să răspundă adreselor sindicatului

“În această situaţie, când drepturile noastre, recunoscute şi confirmate, câştigate prin hotărâri definitive, nu au fost avute în vedere de minister la întocmirea bugetului, când ministrul Justiţiei refuză să dea curs egalizării salariilor, refuză să aplice dispoziţiile Deciziei, ce ne mai rămâne nouă, personalului auxiliar şi conex, de făcut?”
- Reprezentant al grefierilor protestatari

Ministerul Justiţiei refuză să raspundă în acest sens adreselor FNS PROJUST - nr. 2/11.01.2017, nr. 6/17.01.2017 şi nr. 7/19.01.2017. “Angajatorii noştri, Curţile de Apel, au fost informaţi încă din decembrie 2016 cu privire la prevederile Deciziei nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale. Ba, mai mult, în data de 10.01.2017, a avut loc o întrevedere între ministrul Justiţiei şi reprezentanţii organizaţiei sindicale, în cadrul căreia au fost purtate discuţii cu privire la aspectele salariale prin prisma prevederilor Deciziei nr. 794/2016, respectiv aplicarea valorii de referinţă sectorială unică la nivelul familiei ocupaţionale «Justiţie». În această situaţie, când drepturile noastre, recunoscute şi confirmate, câştigate prin hotărâri definitive, nu au fost avute în vedere de minister la întocmirea bugetului, când ministrul Justiţiei refuză să dea curs egalizării salariilor, refuză să aplice dispoziţiile Deciziei, ce ne mai rămâne nouă, personalului auxiliar şi conex, de făcut?”, ne-a răspuns retoric un reprezentant al protestatarilor.

Şi Avocatul Poporului are alte priorităţi

Acţiunea se încadrează într-un calendar al protestelor declanşat la nivel naţional încă de anul trecut, atunci când nici ministrul Raluca Prună nu a scăpat de admonestările angajaţilor din justiţie, care i-au cerut chiar demisia.
În Vâlcea, magistraţii au început proteste din 9 septembrie 2016, pe 12 septembrie ei decizând chiar să judece doar cauzele urgente în materie penală şi foarte urgente în materie civilă. Au urmat grefierii, care în 3 octombrie şi-au susţinut şi ei revendicările, inclusiv adoptarea unui statut profesional.
În septembrie anul trecut, conform unui comunicat oficial remis presei, Tribunalul Vâlcea solicita Guvernului, printre altele, “aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toţi destinatarii lor” şi solicita public Avocatului Poporului să iniţieze controlul de constituţionalitate a OUG 43/2016.
Reprezentanţii grefierilor susţin că vor continua aceste forme de protest, cu respectarea legii, până ce le vor fi soluţionate revendicările legitime.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...