Vineri, 20 ianuarie, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a prezentat în şedinţă festivă bilanţul pe anul 2016 la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”. La eveniment au participat judecători şi personal auxiliar, bilanţul fiind prezentat de preşedintele interimar al instanţei, judecătorul Marius Lumineanu, cel care i-a luat temporar locul lui Bogdan Mateescu, recent ales ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prezent şi el în calitate de invitat şi membru al prezidiului. De asemenea, la şedinţă s-a aflat şi conducerea Tribunalului Vâlcea, prin preşedintele Adrian Mugurel Gheorghiţă şi vicepreşedintele Lucian Ştefănescu, precum şi preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Marius Gabriel Săndulescu.
Din datele statistice reiese că Judecătoria Râmnicu Vâlcea s-a confruntat în 2016 cu 3.356 mai multe dosare (15.798 în 2016, faţă de 12.442 în 2015) decât în 2015, adică în creştere cu 27%. Statistica relevă şi o creştere substanţială a eficienţei instanţei, fiind soluţionate cu 35,74% (2.962 dosare) mai multe dosare nou intrate decât în anul precedent. Anul trecut, încărcătura pe judecător a fost de 923,8 dosare, dintre care 705 nou intrate în circuit. În termeni generici, operativitatea instanţei este “Satisfăcătoare”. Raportată la vechimea dosarelor aflate în stoc, instanţa a avut în 2016 operativitate calificată “Eficient”, la fel ca şi anul precedent. La ponderea dosarelor închise într-un an, Judecătoria Râmnicu Vâlcea se încadrează în parametrul “Foarte eficient”, 15.429 fiind soluţionate în anul 2016, dintre care 95,1% în mai puţin de un an de la demararea proceselor. Durata medie de soluţionare a dosarelor în materie penală a fost de 4 luni, iar în materie civilă de 3,3 luni.
“Explicaţi oamenilor ce înseamnă munca de judecător, ce înseamnă răspunderea unui judecător!”
Bogdan Mateescu, fostul preşedinte al instanţei râmnicene până în decembrie anul trecut, când a fost ales în CSM, a ţinut un discurs mobilizator în faţa magistraţilor prezenţi la eveniment.
“Nu sunt obişnuit cu statutul de invitat la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Aţi fost a doua familie a mea. Sunt mândru că am lucrat alături de dumneavoastră şi sentimentul va fi acelaşi în fiecare zi. Este meritul tuturor această activitate. Sigur, ea poate fi mai bună în condiţiile de personal, în condiţiile de cadru legislativ. Perturbaţiile externe au împiedicat aşadar să avem rezultate perfecte. Eu sunt foarte mândru de aceste rezultate! De această dată am contribuit mai puţin, având în vedere perioada de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Aşadar, efortul este mai mult decât oricând al fiecăruia dintre dumneavoastră şi mai puţin al meu şi meritele la fel. Judecătoria Râmnicu Vâlcea a rămas o oază de normalitate, de echilibru şi de lipsă de influenţe politice. Credeţi-mă că ştiu ce vorbesc! Aş vrea să rămâneţi la fel. Instanţele, în general, au rămas ultima redută în faţa acestui tăvălug al imoralităţii, al imposturii. Vă rog să nu picaţi în capcana manipulărilor de orice natură. Vă rog, pe toţi, să vă faceţi treaba aşa cum v-aţi făcut-o, aşa cum o să-i rog pe toţi colegii din ţară cu care mă voi întâlni în perioada următoare. Sunteţi ultima redută a ceea ce numim normalitate într-o societate pusă în pericol de către membrii săi. Moralitatea trebuie demonstrată şi sunt sigur că noi am făcut lucrul acesta pe parcursul întregii perioade, dar moralitatea mai trebuie şi spusă… Ieşiţi din propria carapace, permiţându-vă însă să respectaţi obligaţia de rezervă şi explicaţi oamenilor ce înseamnă munca de judecător, ce înseamnă răspunderea unui judecător. Să vorbim şi să le spunem oamenilor că nu există profesie din România care a dat semnale de autoasanare, de autoprimenire mai puternice decât justiţia. Uitaţi-vă pe site-ul CSM, uitaţi-vă pe site-ul instituţiilor implicate, din nefericire, pentru că trebuie să acceptăm şi să gestionăm corect şi vulnerabilităţile noastre, există judecători sancţionaţi de judecători. Din nefericire, există condamnaţi judecători şi procurori. Iată, aşadar, că justiţia, această putere atât de atacată în spaţiul public astăzi, este singura care-şi înţelege rolul. Şi Consiliul nou (CSM – n.r.), mai ales Consiliul nou, va evalua atent şi vă asigur că va gestiona extrem de onest toate vulnerabilităţile interne. Este treaba noastră să o facem şi o facem! Aş vrea ca onoarea, responsabilitatea şi respectul pentru lege pe care-l manifestă judecătorii români să se oglindească măcar 10% în celelalte instituţii implicate în actul de justiţie şi implicate în politici publice”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM.
Discursuri apreciative vizavi de activitatea angajaţilor Judecătoriei Râmnicu Vâlcea au avut şi conducătorii instanţelor superioare, Tribunalul Vâlcea, respectiv Curtea de Apel Piteşti.