Economic

„Regele asfaltului din Banat” dă afară pe capete

C&CMH Confort SRL trimite în şomaj un sfert din salariaţi

Mehedinţiul riscă să rămână fără nicio firmă mare, după ce şi societatea miliardarului Georgică Cornu, supranumit „Regele asfaltului din Banat”, se află într-un colaps financiar. După ce s-a „abonat” la numeroase lucrări pe bani publici în judeţ, societatea C&CMH Confort SRL va disponibiliza un sfert din efectivul de lucru. Blocajul activităţii este determinat în mare măsură de faptul că unele dintre serviciile prestate conform contractelor nu au fost încă decontate. Situaţia pare să afecteze şi mai mult stabilitatea economică a judeţului care, conform statisticilor, ocupă locul doi pe ţară în privinţa şomajului.

Societatea privată din Mehedinţi, care face parte din grupul de firme al „regelui asfaltului din Banat”, Georgică Cornu a obţinut cele mai multe şi importante contracte pe bani publici din judeţ. Cu toate acestea, C&CMH Confort SRL are mari probleme financiare. Din acest motiv, conducerea societăţii a hotărât să dea afară 135 de salariaţi din totalul de 550 de angajaţi. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Mehedinţi disponibilizarea se va face în două etape: după jumătatea lunii septembrie 2012 vor fi trimişi în şomaj primii 99 salariaţi, iar în luna următoare încă 36 de angajaţi. „Conform legii, societatea în cauză a trimis o notificare către instituţia noastră, prin care anunţă că va disponibiliza două serii de angajaţi. Argumentele invocate sunt dificultăţi economice şi redresarea activităţii”, ne-a declarat consilierul AFOFM Mehedinţi, Sorin Marinescu.
Directorul de la Confort:

„N-am avut de ales!”

Potrivit „Forbes”, „regele asfaltului din Banat” are o avere estimată la peste 70 de milioane de euro. Referitor la acest lucru, Cornu a susţinut tot timpul că are creanţe poate la fel de mari ca acestă sumă care se vehiculează prin media.

Contactat telefonic, Marian Dumitrescu, directorul societăţii Confort, a declarat că principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie este blocajul financiar din cauza lucrărilor efectuate şi nedecontate. El a mai ţinut să precizeze că, iniţial, conducerea societăţii a încercat să trimită unii salariaţi să muncească în detaşare la alte societăţi din cadrul grupului de firme, însă aceştia au refuzat din diverse motive. „La lucrările de pe DJ 606 Bălăciţa-Gogoşu s-a sistat finanţarea de la Guvern, iar noi avem lucrări de 70 de miliarde lei vechi efectuate şi nedecontate de aproape şase luni de zile. E ceva de groază! Ştim că oamenii au datorii, au probleme în familii, au rate la bănci, dar n-am avut de ales! Le-am spus să aibă răbdare, căci dacă situaţia se redresează îi vom chema înapoi la lucru. Însă, dacă se va merge în acest ritm, cu blocajele financiare la instituţiile statului şi dacă vom avea parte de o iarnă grea, Mehedinţiul va rămâne fără nicio firmă mare”, este de părere directorul Marian Dumitrescu.

„Confort” dă afară - „Meva” angajează masiv

În timp ce Confort dă afară din salariaţi, fosta uzină de vagoane „Meva” din Severin, preluată de un neamţ, angajează din greu. „De când investitorul german a preluat uzina de vagoane, s-au făcut în jur de 100 de angajări. S-ar putea să se mai facă angajări masive după târgul de material rulant de la Berlin din luna aceasta, când sperăm să se încheie cât mai multe contracte. Oricum, mergem spre bine, iar în scurt timp vom renegocia salariile şi implicit contractele colective de muncă cu noua conducere”, a precizat liderul sindicatului Independent Meva, Constantin Pârvănescu.
„Am auzit că cei de la Meva fac angajări. Acum doi ani noi am angajat la Confort o grămadă de oameni disponibilizaţi de conducerea de la Meva. Acum se schimbă situaţia”, şi-a amintit directorul de la Confort SRL, Marian Dumitrescu.
De precizat că patronul de la Confort, Georgică Cornu, este de loc din comuna Podeni, judeţul Mehedinţi. Potrivit „Forbes”, „regele asfaltului din Banat” are o avere estimată la peste 70 de milioane de euro. Referitor la acest lucru, Cornu a susţinut tot timpul că are creanţe poate la fel de mari ca acestă sumă care se vehiculează prin media. Firma lui Cornu de la Mehedinţi a obţinut de la CJ Mehedinţi contractul de construire a blocului materno-infantil din Severin, lucrare ce se ridică la circa 300 de miliarde de lei vechi. Construcţia este aproape terminată şi urmează să fie dată în folosinţă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre lucrarea de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, unde se munceşte şi în ritm de melc şi cu muncitori puţini. Alt contract de miliarde în derulare este asfaltarea pe fonduri europene a unui sector important de străzi din Severin. În privinţa şomajului, Mehedinţiul se află pe locul al II-lea pe ţară, după Teleorman, cu 10.452 de şomeri şi o rată a şomajului de 8,95%.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...