Investiţiile străine atrase de judeţul Dolj în anul 2015 au generat cifre de afaceri de 5,43 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), iar companiile cu capital străin au creat aproape 12 mii de locuri de muncă. Pe primul loc în topul investitorilor străini din Dolj, după cifra de afaceri generată, se află Olanda, cu 4,12 miliarde de lei. Urmează Italia (425 milioane de lei), Germania (340 milioane de lei), Austria (240 milioane de lei) şi Spania (91 milioane de lei), potrivit unui studiu Creditinfo, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial.
La nivel naţional, companiile din România care au investitori străini au înregistrat o cifră de afaceri totală de peste 250 miliarde de lei (55 miliarde de euro) în anul 2015 şi au creat peste un milion de locuri de muncă.
Pe primul loc sunt firmele olandeze, cu o cifră de afaceri de aproximativ 35 de miliarde de euro (aproape 156 miliarde de lei). Urmează firmele cu capital german, care generează cifre de afaceri de aproape 20 de miliarde de euro (peste 88 milioane de lei), cele cu capital austriac, cu cifre de afaceri de aproape 13 miliarde de euro (peste 58 milioane de lei). Clasamentul este completat de Franţa, ale cărei investiţii în România generează cifre de afaceri de 12,6 miliarde de euro (peste 57 milioane de lei), Italia şi Cipru, cu cifre de afaceri de peste 7 miliarde de euro fiecare, respectiv Elveţia, cu 6 miliarde de euro cifră de afaceri.
„Raportările lunare realizate de Creditinfo şi cele speciale, dedicate clienţilor noştri, se bazează pe informaţii obţinute în timp real din surse oficiale - ANAF, Ministerul de Finanţe, Registrul Comerţului, Ministerul Justiţiei, pe care analiştii Creditinfo le introduc în uriaşa noastră bază de date. Utilizăm un sistem folosit cu succes în numeroase ţări europene”, a declarat Aurimas Kacinskas, Director General Creditinfo România.
Potrivit studiului citat, clasamentul profitabilităţii este deschis de firmele cu capital german şi olandez, care au realizat în anul 2015 profituri de aproximativ 880 milioane de euro (4 miliarde de lei fiecare). Urmează firmele cu capital francez, care au realizat un profit total de 620 milioane de euro (peste 2,7 miliarde de lei), austriac, cu 430 milioane de euro (peste 1,9 miliarde de lei), italian – profit de 250 milioane de euro (1,1 miliarde de lei) şi luxemburghez – 160 milioane de euro (peste 700 milioane de lei). În total, companiile cu capital străin au înregistrat în anul 2015 un profit total de 2,7 miliarde de euro.
Cele mai profitabile domenii de activitate ale firmelor cu capital străin din România sunt industria auto, comerţul cu ridicata al produselor din tutun, respectiv comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte.
Studiul Creditinfo mai arată că firmele cu capital străin au creat la nivelul anului 2015 peste un milion de locuri de muncă. Cei mai mulţi angajaţi au companiile cu capital german şi olandez (peste 200.000 de angajaţi), italienesc - peste 130.000 de angajaţi, Franţa - peste 100.000 de angajaţi, Austria - peste 95.000, Cipru - peste 80.000 şi Luxemburg - peste 40.000 de angajaţi.
Creditinfo România este un lider recunoscut în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial. Cu o experienţă de peste 13 ani în piaţa din România, Creditinfo sprijină companiile în luarea unor decizii de credit informate.