Special

Performanţe marca Sacomet SA: dezastru ecologic la Măldăreşti, toate blocurile fără căldură în miez de iarnă la Horezu

Revoltaţi, horezenii cer denunţarea contractului de termoficare încheiat cu societatea controversatului afacerist Florian Nicolăescu şi retragerea licenţei de termoficare acordată de către ANRSC

Din 9 ianuarie a.c., oraşul–staţiune Horezu se confruntă cu lipsa căldurii în locuinţe, în condiţiile în care beneficiarii sunt cu plăţile la zi faţă de furnizorul SC Sacomet SA. În primele zile, chiar şi conducerea Liceului “Constantin Brâncoveanu” a fost nevoită să amâne reluarea cursurilor după vacanţa de iarnă până la repornirea centralei proprii şi revenirea alimentării instalaţiei de încălzire la soluţia pe păcură. Autorităţile locale confirmă faptul că Sacomet SA a rămas fără rumeguş suficient, iar puţinul existent în stoc, precum şi cel livrat de potenţialii furnizori este mai mereu umed. Societatea a concesionat în 2013 serviciul public de încălzire centralizată, centrala administrată de ea funcţionând pe bază de biomasă.

Primarul Nicolae Sărdărescu susţine că administraţia publică locală este, momentan, în imposibilitatea de a rezolva rapid problema încălzirii locuinţelor, contractul Sacomet fiind valabil până în 2018 inclusiv, dar a rezolvat situaţia încălzirii Liceului “Constantin Brâncoveanu”. Edilul susţine că anul viitor există şanse mari să fie construită şi pusă în funcţiune o nouă centrală destinată încălzirii locuinţelor, care să fie operată de un serviciu din subordinea Consiliului Local Horezu. “Revenirea la alimentarea pe motorină a centralei de la liceu ne va costa lunar în plus între 25.000 şi 30.000 de lei, dar asta a fost singura soluţie care să permită reluarea imediată a cursurilor şcolare. În vară vom racorda liceul la centrala Spitalului Orăşenesc, la care vom asigura din timp stocurile de combustibil necesare şi vom rezolva definitiv încălzirea liceului. Nu am putut face acest lucru acum pentru că nici stocurile de rumeguş ale centralei de la spital nu erau suficiente şi riscam să periclităm şi încălzirea în parametri optimi a unităţii medicale pe întreaga durată a sezonului rece. În ce priveşte încălzirea centralizată a locuinţelor, consilierilor locali li s-a explicat, în şedinţa publică în care fosta conducere a primăriei a explicat de ce scoate la concesiune serviciul public de salubrizare, că este o iniţiativă care să atragă CET Govora SA în acest proiect. S-a dovedit ulterior că a fost pentru Sacomet, nu pentru CET Govora şi nu a fost concesiune, ci serviciu delegat”, ne-a declarat Nicolae Sărdărescu.

Dezbatere publică: două variante de rezolvare de către Primărie a situaţiei încălzirii

Primarul mai spune că administraţia locală are deja un proiect de construire a unei noi centrale termoelectrice, tot pe bază de biomasă, pentru încălzirea locuinţelor, dar nu va demara lucrările până nu va avea o dezbatere publică pe această temă cu locuitorii. “De construcţia canalului termic ne vom apuca în câteva săptămâni. Dezbaterea o vom organiza chiar vineri (20 ianuarie 2017, de la ora 14.00, în Sala de Conferinţe a Casei de Cultură «Constantin Brancoveanu» - n.r.), ocazie în care ne dorim să ne consultăm, atât cu locatarii din blocurile racordate în acest moment la sistemul de încălzire actual, cât şi orice altă persoană interesată. Venim în faţa domniilor lor cu două variante. Una vizează racordarea tuturor blocurilor la sistemul centralizat alimentat de o singură centrală termică, iar cealaltă dotarea fiecărui bloc cu o centrală proprie. Avantajele şi detaliile fiecărei variante le vor detalia consultanţi şi specialişti în domeniu”, a mai adăugat edilul din Horezu.

Edilul nu a comentat dacă administraţia publică locală se va îndrepta în instanţă împotriva societăţii obligate prin contract să furnizeze în parametri optimi căldură şi apă caldă, însă mulţi locuitori susţin că vor depune un memoriu la primărie prin care vor solicita denunţarea contractului, precum şi sesizarea autorităţilor naţionale (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare – ANRSC) pentru retragerea societăţii Sacomet a licenţei pentru executarea de servicii de termoficare.

Nicolăescu, acuzat de procurori că a trucat licitaţia pentru termoficare, pe mână cu fostul primar şi o funcţionară

În martie 2014, fostul primar Ilie Fîrtat, o funcţionară din cadrul administraţiei publice locale, dar şi Florian Nicolăescu, proprietarul Sacomet SA, firma căreia i-a fost delegat serviciul public de termoficare, au fost trimişi în judecată de procurorii de la Parchetul Horezu pentru uz de fals. Anchetatorii îi acuză pe reprezentanţii Primăriei Horezu că i-au eliberat SC Sacomet SA un certificat fiscal în vederea înscrierii la licitaţia pentru obţinerea serviciului de termoficare, din care reieşea că societatea nu avea datorii către bugetul local, deşi, în realitate, societatea avea datorii totale de aproximativ 200.000 de lei.

Primarul Ilie Fârtat a declarat, la momentul respectiv, doar că se va apăra în instanţă, argumentând că a semnat pentru autoritate, neavând la cunoştinţă situaţia exactă a raporturilor financiare dintre Sacomet şi Primăria Horezu.

În prezent, procesul pe fond în dosarul nr. 1277/241/2015 se află în fază finală, următorul termen fiind programat a avea loc joi, 26 ianuarie a.c.

În 31 decembrie 2016 i-a expirat şi licenţa de executare de servicii de salubritate, concomitent cu momentul din care, conform reglementărilor europene în materie de protecţia mediului, depozitarea deşeurilor la groapa din comuna Măldăreşti este interzisă. Exploatarea facilităţii amintite a creat pe raza localităţii vecine cu Horezu un adevărat dezastru ecologic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...