Economic

Oltchim în colaps, autorităţile depăşite

Sindicatele privesc cu teamă la posibilele efecte ale eşecului privatizării combinatului chimic

Combinatul chimic Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a intrat de la începutul acestei săptămâni în odiseea privatizării anunţate şi răstrâmbiţate încă din primăvara acestui an. Între timp, „mamutul” chimiei vâlcene s-a apropiat de marginea prăpastiei, frământările sindicale, datoriile imense şi dezinteresul manifestat de factorii de decizie ameninţând să transforme compania într-un butoi cu pulbere pentru economia zonei.

Liderul sindical Bogdan Hossu (Cartel ALFA) se arată de-a dreptul înspăimântat de consecinţele unui eşec al privatizării Oltchim. În opinia sa, alte 7.000 de locuri de muncă, în afara celor 3.300 ale angajaţilor companiei, sunt puse în pericol. Pe de altă parte, o serie de iniţiative ale unor foşti angajaţi în poziţii cheie din companie vizează blocarea procesului de privatizare, împingând în faţă societăţi care au de recuperat sume consistente de la combinatul chimic şi care sunt dispuse să ceară falimentul Oltchim SA. Scopul urmărit este de a achiziţiona ulterior secţiile performante ale combinatului, restul instalaţiilor urmând a lua calea exportului de fier vechi.

Hossu: „Se repetă cazul Tepro Iaşi”

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede că în cazul Oltchim este vorba de „o manevră de a îndepărta investitorii interesaţi, interesele fiind de a se reduce la 60 la sută activitatea combinatului. Cred că este o repetare a ceea ce s-a întâmplat la Tepro Iaşi, adică să se elimine pe bani puţini un concurent”, a spus Hossu. Potrivit liderului sindical, ceea ce este mai important şi exista şi în memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional, este că ar trebui să se facă o conversie în acţiuni, iar combinatul să se vândă. „Era important să se vină cu un aport de capital pentru modernizare, astfel încât combinatul să devină un operator competitiv. Frica este că vom beneficia de o privatizare la un preţ modest şi ne vom trezi după şase luni, un an că din combinat a mai rămas doar terenul gol, restul fiind distrus şi vândut la fier vechi”, a mai spus Hossu. Acesta a atras atenţia că, pe lângă angajaţii Oltchim afectaţi de actuala situaţie, alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului sunt în pericol.

3.300 de salariaţi ai Oltchim SA riscă să rămână fără locuri de muncă. Conform calculelor făcute de preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, alte 7000 de locuri de muncă sunt ameninţate de un eventual eşec al procesului de privatizare al combinatului chimic vâlcean.

Depăşiţi de situaţie

În Vâlcea, autorităţile par depăşite oarecum de situaţie, chiar dacă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a lucrat pe un scenariu pesimist pe evoluţia viitoare a combinatului chimic. „În principiu, am avut câteva şedinţe în care am luat în calcul unele scenarii pe această temă. Este destul de greu să faci previziuni în condiţiile în care nu ştii foarte clar câţi oameni vor intra în şomaj. La 1000 de oameni, de exemplu, rata şomajului în judeţ, la un prim calcul ar creşte cu un punct procentual. De la 5% cât este rata şomajului în prezent, am ajunge la 6%. Este mult mai greu de calculat reacţia în lanţ pe care o declanşează însă reducerea activităţii în combinat. Sunt foarte multe societăţi care sunt în relaţie directă cu Oltchimul”, explică Gabriel Albinaru, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vâlcea. Prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu susţine însă că în cadrul întâlnirilor organizate la sediul instituţiei nu s-a discutat prea mult pe această temă. „Aşteptăm deocamdată să vedem ce curs vor lua negocierile pentru privatizare. Nu am făcut niciun studiu de caz pe un eventual eşec al privatizării Oltchim. Vom discuta atunci când va fi cazul”, a precizat prefectul Nadolu.

Chiţoiu şi un secretar de stat, ameninţaţi cu DNA

În aşteptarea plăţii salariilor restante, greviştii de la Oltchim au trecut şi la ameninţări către diverşi factori guvernamentali. După ce ministrul Liviu Pop a fost huiduit şi fugărit prin curtea combinatului chimic, sindicaliştii şi-au îndreptat atenţia şi către ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi secretarul de stat Rodin Traicu, ameninţându-i cu o plângere la DNA. Bogdan Hossu a spus că sindicaliştii cer ca până vineri, 21 septembrie, să fie nominalizat administratorul străin, astfel încât să poată fi repornit combinatul. În cazul în care nu va fi nominalizat administratorul, luni, 24 septembrie, vor fi făcute plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. Hossu a precizat că plângerile la DNA vor fi făcute pentru că nu au fost respectate termenele date de Guvern şi stabilite prin memorandumul cu FMI. În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei. Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim. Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...