Actualitate

Vâlcea, singurul judeţ în care deszăpezirile se fac prin încredinţare directă băieţilor deştepţi

Procedurile i-au permis, fix în ultimele zile din 2016, şi lui Remus Truică să încaseze bani fără licitaţie printr-o firmă paravan, deşi treaba o fac de multe ori primarii sau RAJDP

Meteorologii avertizează că în perioada 16 – 18 ianuarie vor reîncepe, moderat, ninsorile şi în Oltenia. Momentan, prognozele nu sună alarmant. Vigilenţa drumarilor lasă totuşi de dorit, în special în judeţul Vâlcea, deşi primul moment greu, chiar la început de an, a fost parcurs satisfăcător în ce priveşte păstrarea căilor rutiere în stare de circulaţie, dacă ne luăm după raportări. Totuşi, o statistică publicată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (desprinsă anul trecut din CNADNR) pe propriul site (www.cnadnr.ro), precum şi de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (www.drdpcv.ro) relevă faptul că Secţia Drumuri Naţionale Râmnicu Vâlcea este singura din ţară care nu a finalizat contractele de deszăpezire în 2016. Dimpotrivă, a încheiat achiziţii directe în ultimele zile din an.

Şefa SDN Vâlcea: “Nu dau nicio relaţie după program. Sunaţi mâine la Regională!”

Potrivit statisticii oficiale, necesarul achiziţiilor de servicii de deszăpezire a fost împărţit în zece loturi, patru dintre contracte fiind semnate prin negociere directă fără anunţ prealabil de participare. Potrivit afirmaţiilor prefectului Radu Renga, restul de şase au fost încredinţate direct, în regim de urgenţă, la început de an.

Contactată telefonic luni, 16 ianuarie, la ora 15.50, Lăcrămioara State, Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Vâlcea, a avut o atitudine care spune suficient de multe. “Oricum, nu dau nicio relaţie după program. Sunt în timpul meu liber (?!?), de-abia am ajuns şi eu acasă după nopţi în şir. Sunt mai multe firme pe mai multe loturi (care execută deszăpezirea – n.r.), nu e una singură. Procedura de achiziţie se face la Direcţia Regională de la Craiova. Au fost comisii diferite pentru fiecare lot. Sunaţi mâine, în timpul programului, acolo şi, probabil, cineva o să vă răspundă. S-a terminat programul. Nu mai găsiţi pe nimeni la ora asta. Să vă răspundă cei de la comunicare, că noi nu avem voie (?!?) să vă dăm detalii din astea şi nici nu le ştim”, ne-a declarat şefa SDN Vâlcea.

Prefectul Renga: “Pe noi ne interesează să se facă totul legal, dar şi eficient”

După ce s-a văzut trecut “hopul” de la început de ianuarie, nici prefectul Radu Renga nu se arată alarmat de cheltuirea banilor publici după ureche, ori după bunul plac al decidenţilor care nu s-au gândit să demareze procedura din timp, ştiind că există posibilitatea legală a constestaţiilor. “Nu s-a putut face un contract cadru cu o firmă pentru că licitaţia câştigată de o anumită societate a fost contestată de alta, concurentă. S-a apelat la o încredinţare directă pe zone, pe zece loturi. Pentru noi, nu asta a fost important, ci în primul rând oamenii, utilajele şi materialele. Avem utilaje suficiente aduse în fiecare punct şi din Olt, şi din Dolj. În ce priveşte contractele... Aşa este în România. Dacă orice nebun care contestă poate să blocheze, vă daţi seama, noi nu mai apucăm să facem nimic. Ştiu, ei (CNAIR, prin Direcţia Regională Craiova – n.r.) sunt de vină pentru ce s-a întâmplat acolo, că nu e treaba noastră. Nu-s mulţumit de situaţie din punct de vedere juridic. Pe noi ne interesează să se facă totul legal, dar şi eficient. S-a văzut în prima parte a lunii ianuarie. În sudul judeţului, mai ales de la Ioneşti în jos, spre exemplu, a nins destul de mult şi drumurile au fost curăţate şi circulabile. Suntem printre puţinele judeţe care nu am avut niciun drum blocat, nici măcar sătesc. E drept, pentru asta trebuie să precizez că şi primarii, şi RAJDP şi-au făcut treaba bine. Dacă apar fenomene mai severe, vom vedea, dar până acum ne-am descurcat”, ne-a declarat prefectul de Vâlcea.

Remus Truică, în spatele firmei unor surori din Republica Moldova

Cum spuneam, contractele pentru patru din cele zece loturi au fost încredinţate prin negociere fără procedură. În data de 31 decembrie 2016, Lotul 8 – Cerna a ajuns astfel în administrarea SC Wins Construct Project SA (contract subsecvent nr. 1.321), valoarea negociată fiind de 688.543 lei (153.000 euro), cu TVA inclusă, bani încasaţi deja. Potrivit colegilor de la publicaţia naţională Gândul, societatea este deţinută la vedere de două tinere surori din Republica Moldova, cea mai mică fiind o fostă Miss Italia nel Mondo. În umbră, dar cu acţiuni la purtător, ar sta însă milionarul Remus Truică, fost şef de cabinet al ex-premierului Adrian Năstase. Printre alte controverse în care este implicat numele său, Truică a fost trimis în judecată pentru corupţie, acţiunile fiind acum sub sechestru în dosarul Ferma Băneasa - Prinţul Paul. “O parte din drumurile din Vâlcea sunt deszăpezite de firma Wins Construct Project, din Bucureşti, deţinută la vedere de Diana şi Marcela Curmei, două surori din Chişinău. Contractul a fost câştigat de firma respectivă fără licitaţie publică, la procedura de urgenţă, prin negociere directă, la fel ca toate contractele din această iarnă atribuite de Secţia Drumuri Râmnicu Vâlcea.

Diana Curmei a fost Miss Italia nel Mondo, titlu câştigat în 2009, la vârsta de 19 ani. Tatăl ei, Victor Curmei, trăieşte la Chişinău şi deţine o firmă agricolă, Agroexim, care se ocupă cu exportul cartofilor în peste 18 ţări, inclusiv în România, conform site-ului de prezentare. Tinerele mai deţin împreună o firmă de comerţ pe internet, Vogue Voitto, înfiinţată în 2015 în Bucureşti.

Firma este administrată de Liviu Ionuţ Anghelina, din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, fost expert în achiziţii publice la firma Argecom, deţinută de omul de afaceri argeşean Gheorghe Axinte şi care acum se află în insolvenţă.

În spatele firmei de construcţii se află însă milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, trimis în judecată pentru corupţie, el fiind cel care ar fi organizat grupul de interese financiare din jurul retrocedărilor ilegale ale pădurii Snagov şi Fermei Băneasa către prinţul Paul de România (Lambrino), conform acuzaţiilor DNA. Truică deţine 1.000 de acţiuni la purtător la firma Wins Construct Project, în valoare de 120.000 de lei, pe care procurorii DNA le-au descoperit la percheziţiile domiciliare şi pe care au pus sechestru asigurător, conform rechizitoriului DNA de trimitere în judecată a lui Remus Truică. Firma nu se află la primul contract într-ale şoselelor, în 2015 mai câştigând întreţineri de drumuri din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, în asociere cu alte firme (una dintre ele, Via Strade International, fiind fondată în 2015 de soţul fostei senatoare PDL Cornelia Cazacu şi de partenerul acestuia de afaceri, foşti acţionari la Eurovia Construct, firmă abonată la contracte de asfaltare pe vremea guvernării PDL) sau de una singură. În total, Wins Construct Project a câştigat din contractele de asfaltare şi deszăpezire cel puţin 16 milioane de lei (peste 3,5 milioane de euro), în perioada 2015-2016 (detalii mai jos). (...) Firma se numea iniţial Moldrom Proiect Invest, însă şi-a schimbat numele în 2014. Firma surorilor Curmei, ale cărei acţiuni la purtător stăteau la Remus Truică, conform DNA, a avut un succes nebănuit în 2015 pe şoselele din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, câştigând contracte prin invitaţie la participare, nu prin licitaţie deschisă:

- octombrie 2015: 475.000 lei de la comuna Costeştii din Vale, judeţul Dâmboviţa, pentru modernizarea unor drumuri din comună.
- septembrie 2015: 1,7 milioane lei de la comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, în asociere cu Via Strade International, pentru modernizarea drumurilor din comună.
- august 2015: 3,8 milioane lei de la comuna Bîrla, Argeş, pentru asfaltarea drumului comunal 137 Bîrla-Malu-Şelăreasca.
- august 2015: 938.000 lei de la municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, pentru covoare asfaltice pe străzile din municipiu.
- decembrie 2014: 1,07 milioane lei de la comuna Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa, pentru modernizarea străzilor”, arată Gândul.info.

380 de milioane de euro dedicaţi până în 2020, la nivel naţional, firmelor “abonate”

De asemenea, conform statisticii CNAIR din 9 ianuarie a.c., tot prin negociere fără procedură a ajuns şi Lotul 4 – Voineasa în administrarea firmei Anduna Servimob, care a semnat pe 30 decembrie 2016 contractul subsecvent cu nr. 1319 în valoare de 599.108 lei (133.135 euro) cu TVA inclusă, bani de asemenea încasaţi. Confom Gândul.info, firma este deţinută de Marius Florin Drăguţ şi Radu Bonciu şi face obiectul unui dosar penal la DNA, după ce inspectorii ANI au sesizat procurorii anticorupţie în 2015 cu privire la faptul că fostul director în CNADNR Răzvan Emil Teodorescu ar fi atribuit contracte de marcaje rutiere asocierii de firme Anduna Servimob cu Teo Trans Consulting, la aceasta din urmă fiind acţionar chiar fratele său.

Alte firme care au mai luat contracte de deszăpezire la urgenţă de la SDN Râmnicu Vâlcea sunt Construcţii Generale Oltenia (pe 30 decembrie 2016 a luat lotul Vâlcea 2 şi a tras deja 732.000 lei, adică aproximativ 160.000 euro, fiind deţinută de Ioana Nedelcu Ciocăzan - pe marginea acestui caz vom reveni, reprezentanţii firmei ne-au contactat şi contestă raportările oficiale, precum şi faptul că ar fi încasat bani, deşi susţin că serviciile în litigiu au fost prestate) sau Capitrans (a luat pe 30 decembrie 2016 lotul Horezu, a tras deja 418.000 lei, adică aproximativ 93.000 de euro, fiind deţinută de Stelian Dumitru Căpitanu).

CNADNR a plătit deja aproape 270 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro) în această iarnă pentru contracte care au fost atribuite prin procedură de urgenţă, fără licitaţie publică, în ultimele zile din decembrie 2016 sau în primele zile ale anului 2017. În total, CNADNR are încheiate acorduri-cadru de deszăpezire pentru perioada 2016-2020 în valoare de peste 280 de milioane de euro, estimând că valoarea lor totală se va ridica la 380 de milioane de euro. Multe dintre aceste contracte au ajuns fie la firme conectate politic, fie la unele care sunt abonate la contractele de acest gen, de mai mulţi ani.

Săptămâna trecută, Cătălin Homor, şeful CNAIR, compania ruptă din CNADNR care se ocupă cu deszăpezirea şi întreţinerea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, a fost demis de Guvernul Grindeanu, fiind acuzat de “deficienţe de gestionare” a companiei.

Surse: www.cnadnr.ro; www.drdpcv.ro; http://www.gandul.info/stiri/miss-deszapezirea-revine-cine-face-bani-din-contractele-zapezii-la-urgenta-o-fosta-miss-italia-si-neasteptatul-ei-milionar-din-umbra-exclusiv-16059394

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

19.01.2017 - 09:14Mircea Osinza: Cum sa nu le mearga bine bugetarilor cind sunt si astfel de oportunitati. Sefa Secţiei de Drumuri Naţionale Vâlcea

trebuie sa stie ca are obligatia de a da informatii indiferent de ora la care este intrebata. Dar avind in spate un partid are impresia ca poate sa doarma linistita. Probabil ca o verificare a veniturilor si fiscalizarea lor ar linisti-o pe ipochimena. Poate asa ii va veni mintea la cap.

17.01.2017 - 18:15daniel:E super, Doamna Lacramioara,tace si le face pt compania la care lucreaza.Imi doresc sa nu mai aud de domnia ei !!!!

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...