Opinii

 

Matei Vişniec: Occidentul se confruntă cu o nouă formă de fascism, radicalismul islamist

În cadrul unei emisiuni difuzată de postul TV Digi24, în data de 22 februarie 2015, scriitorul român MATEI VIŞNIEC[1] a vorbit despre atentatele comise de fundamentalişti islamişti la sediul revistei franceze „Charlie Hebdo” şi despre pericolul reprezentat de radicalismul islamist, pe care îl considera ca fiind foarte bine structurat, deoarece are o „pepinieră de milioane de candidaţi la sinucidere şi la acte de martiraj”.

Referindu-se la atentatul de la sediul revistei Charlie Hebdo, din 7 ianuarie 2015, Matei Vişniec, stabilit în Franţa din 1987, a spus că trauma pe care au trăit-o francezii în acel moment a creat „o mişcare de solidaritate fără precedent de la eliberarea Parisului de sub nazişti... Trauma a rămas în continuare. Şi emoţia. Trăim, în Franţa, în continuarea acelui moment absolut extraordinar. Într-un fel de trezire colectivă dintr-o letargie. Un fel de deschidere a ochilor spre realităţi despre care nu se vorbea suficient[2]”.

Întrebat până unde poate merge libertatea de expresie, Vişniec a răspuns că în Franţa ea nu este limitată: „Libertatea de expresie nu mai are, în acest moment, un model universal. Sunt libertăţi de expresie şi interpretări ale libertăţii de expresie. Cazul francez este unul total, dacă nu chiar radical. Pentru Franţa, libertatea de expresie nu are limite. În Franţa nu există „Da, libertate de expresie, dar...”. Acest „dar totuşi...” nu există în Franţa. El poate exista în România sau în alte ţări, cu altfel de tradiţii, care au altfel de raporturi cu critica clericalismului şi a religiei, dar nu în Franţa. În Franţa, libertatea de expresie ori este totală, ori nu este deloc. Ea nu poate fi nuanţată.” Acesta era de părere că crimele comise în Franţa în numele religiei, au dus la conştientizarea faptului că radicalismul islamist este un pericol real în Europa: „Faptul că oamenii deschid ochii în acest moment şi văd că sunt confruntaţi cu o nouă formă de fascism foarte gravă este un lucru bun. Cel puţin moartea lor (a jurnaliştilor de la Charlie Hebdo, n. n.) nu este inutilă. O întreagă lume îşi dă seama că, în acest moment, marele pericol al Europei nu este renaşterea fascismului de tip nazist”, adăugând că „Europa a fost atât de traumatizată de fascism încât, timp de decenii şi decenii, s-a temut de revenirea acestui tip de fascism. Acum, Occidentul descoperă că este confruntat cu un nou tip de fascism care are forma acestui radicalism islamist, care este perfect structurat, care dispune de cadre, care dispune de o „pepinieră” de milioane de candidaţi la sinucidere şi la acte de martiraj, care dispunde de bani, de sume colosale, de o logistică mediatică impresionantă”.

Luna noiembrie a anului 2015 a adus un nou episod al unei lupte cu un inamic imprevizibil şi invizibil, care a semănat teroare în capitala Franţei şi nu numai. Terorismul redivivus, a cernit chipul unui continent angrenat într-un conflict cu o faţă a lumii contemporane, dispusă la sacrificiul de sine pentru o cauză care doar în aparenţă este a sa.

Într-un nou interviu, acordat pe 18 noiembrie 2015 aceluiaşi post TV, jurnalistul Matei Vişniec a criticat dur „corectitudinea politică” a Vestului în raport cu islamismul radical, avertizând că - în concepţia lui - războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa: «Spaţiul de recrutare al jihadismului este enorm şi ceva îi fascinează pe aceşti tineri. Acestor tineri, care sunt devalorizaţi probabil în ţările lor, li se oferă o soluţie să fie respectaţi imediat. Li se spune: „veniţi la noi, noi vă respectăm! Veniţi la noi, aici veţi avea o misiune! Veniţi la noi, noi vă dăm un sens vieţii voastre.” Sigur că ei sunt manipulaţi. Sigur că ei sunt spălaţi pe creier. Sigur că ei sunt atraşi, pur şi simplu sacrificaţi, cu o naivitate îngrozitoare. Ceea ce nu înseamnă că doctrina nu reuşeşte în continuare să funcţioneze şi mediatic, şi pe diverse canale, mai bine decât proiectele de societate pe care le oferă occidentalii, ceea ce este cu totul şi cu totul dureros[3]».

„Ne aflăm sub o formă de dictatură foarte subtilă, aceea a gândirii politice corecte. Iar uneori chiar şi intelectualii europeni, chiar şi intelectualii francezi nu au curajul să spună diverse adevăruri. În Franţa, de pildă, ceea ce se întâmplă în aceste cartiere, unde salafişti, unde Fraţii Musulmani, unde islamul radical şi-a instalat bazele şi a luat sub control şi tineri, şi spaţii să zicem fizice - pentru că unele cartiere pur şi simplu sunt sub controlul unor astfel de reţele invizibile uneori, aceste realităţi nu sunt nici foarte cunoscute şi nici nu se vorbeşte prea mult despre ele. Republica franceză nu a reuşit să-şi impună valorile în şcoli, n-a reuşit să-şi impună valorile, şi nici ordinea republicană, în unele cartiere. Din păcate, războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa. Ceea ce s-a întâmplat la Paris este o expresie a unui război religios”, a mai declarat Matei Vişniec.

În ianuarie 2016, aflat la Suceava, Vişniec a declarat că Europa se confruntă cu un şoc al civilizaţiilor: „Europa a trecut două încercări aproape de sinucidere - Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial. Tare mă tem că în acest moment face şi o a treia încercare: prin sinucidere culturală, lăsând să se dezvolte chiar în sânul ei, practici, aş spune, apariţia unor moduri de viaţă şi de a gândi care sunt incompatibile cu ceea ce Europa ar trebui să reprezinte: umanitate, toleranţă, frumuseţe, democraţie, libertate, adevăr”[4].
Sunt opiniile punctuale ale unui spirit implicat, care s-a identificat de atâta timp cu lumea occcidentală; dar care, provenind dintr-un spaţiu cultural care i-a permis să păstreze o doză sporită de analiză şi de obiectivitate, merită să fie cel puţin ascultat. Dacă nu şi crezut. Şi care nu poate înţelege cum pot să fie omorâţi oameni nevinovaţi care stau pe o terasă să bea o cafea, care urmăresc o manifestaţie culturală sau sportivă, sau care se plimbă pe stradă.

Dacă nu vom găsi soluţii viabile pentru a curma din faşă asemenea reacţii aberante ale conchistadorilor islamişti contemporani, vom avea prilejul să vedem cu ochii noştri că fapte ulterioare ale acestora tind să-i dea dreptate.

Despre asemenea realităţi din lumea vest europeană vom afla mai multe într-un alt material.

___________________________________
[1] Matei Vişniec - poet şi dramaturg român care trăieşte în Franţa, fiind cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză.
[2]http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Matei+Visniec+Occidentul+se+confrunta+cu+o+noua+forma+fascism+ra
[3]http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Matei+Visniec+Razboaiele+religioase+revin+in+Europa [4] http://www.mediafax.ro/cultura-media/matei-visniec-scrie-o-piesa-despre-valul-de-imigranti-in-europa-14975145

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...