Eveniment

Firmă daneză poluează aerul românilor lângă Scorniceşti

La nici 500 de metri distanţă de primele case din localitatea Negreni (Scorniceşti) din Olt funcţionează un complex de crescut porci care le creează multe neplăceri locuitorilor. Complexul este administrat de o firmă cu sediul social în Vrancea şi cu capital danez. Principala problemă este că locaţia ar fi trebuit, să fie la o distanţă de minim 1.500 de metri de locuinţe, conform normelor în vigoare (Ordinul 119/2014). Astfel, în primele ore ale fiecărei dimineţi, aerul din sat este unul greu de respirat, motiv pentru care locuitorii au făcut numeroase sesizări la Garda de Mediu Olt.

De asemenea, potrivit legislaţiei în domeniu, dejecţiile ar trebui să ajungă, prin canale colectoare, într-un bazin închis, apoi într-o lagună de stocare temporară a mizeriei, iar apoi ar trebui transportate evitând pierderile. Totodată, halele trebuie să fie prevăzute cu un sistem de ventilaţie pentru evitarea concentrării mirosurilor. Dacă toate aceste norme ar fi respectate cu stricteţe, disconfortul oamenilor ar trebui să fie unul cu mult mai mic sau inexistent. În plus, problemele oamenilor vin şi de la faptul că în localitate vin zilnic tiruri ce transportă porcii sau care alimentează societatea cu hrană pentru animale şi carburanţi.

În acest an au avut loc inspecţii şi controale efectuate de Garda Naţională de Mediu (atât Comisariatul Judeţean Olt, cât şi Comisariatul General) şi s-au constatat neconformităţi cu dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv nerespectarea prevederilor Autorizaţiei integrate de mediu nr. 42/10.10.2007, revizuită la data de 26.01.2016. S-au stabilit măsuri şi s-au aplicat atât sancţiuni contravenţionale, cât şi măsuri administrative. De la punerea în funcţiune a fermei (22.01.2014) şi până în prezent, din laguna de stocare a dejecţiilor a fost vidanjată şi utilizată ca îngrăşământ o cantitate de doar 28.235 mc. La data ultimei inspecţii (13.12.2016) s-a constatat că nivelul de dejecţii în lagună este ridicat, apropiindu-se de nivelul normal de retenţie stabilit în actele de reglementare a acestei instalaţii.

Interesant este dacă şi în Danemarca, acolo de unde sunt acţionarii firmei dar şi administratorul, funcţionează într-un mod identic o fermă de porci... Vom reveni cu amănunte!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...