Economic

Dolarul s-a urcat în acceleratul de 4,30

Speranţele puse de investitori în faptul că procesul de creştere şi consolidare al economiei americane început sub administraţia Obama va continua şi sub conducerea noului preşedinte Donald Trump, au împins dolarul spre noi maxime.

După o scurtă consolidare la 4,24 lei, cursul dolarului a crescut în 24 noiembrie la un nou maxim istoric de 4,2659 lei, cotaţiile din piaţă atingând un vârf de 4,2920 lei. La finalul perioadei analizate media a fost stabilită la 4,2432 lei, în condiţiile în care mulţi investitori îşi marcau profiturile, într-o şedinţă în care moneda americană a fluctuat între 4,232 şi 4,26 lei.

Fluctuaţiile cursului euro au fost reduse, 4,5093 – 4,5150 lei, cel de la sfârşitul intervalului fiind stabilit la 4,5124 lei. Tranzacţiile s-au realizat între 4,508 şi 4,516 lei, cu închiderea la 4,513 – 4,516 lei.

Principalele pericole pentru leu din următoarele săptămâni sunt reprezentate de reapariţia aversiunii faţă de risc, care va pune sub presiune pieţele şi monedele emergente. La aceasta se va adăuga percepţia investitorilor faţă de măsurile populiste luate înaintea alegerilor parlamentare sau de modul în care va fi format viitorul guvern politic.

De altfel, Banca Mondială avertiza recent că alegerile parlamentare sporesc riscul creşterii cheltuielilor suplimentare şi a încetinirii implementării reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale.

Moneda elveţiană s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,072 şi 1,077 franci/euro. Stabilitatea s-a reflectat şi în cazul cursului, care a fluctuat între 4,1990 şi 4,2078 lei, la finalul intervalului el fiind stabilit la 4,1966 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut în 24 noiembrie, după publicarea unor date economice pozitive din SUA, până la 1,0518 dolari, minim care nu a mai fost atins din martie 2015.

La finalul perioadei, euro a fluctuat între 1,0595 şi 1,0685 dolari, uşoara creştere datorându-se faptului că investitorii americani se aflau în mini-vacanţa prilejuită de sărbătoarea de Thanksgiving.

În opinia traderilor, Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale americane (FOMC) nu are motive să amâne majorarea dobânzii sale cheie la jumătatea lunii viitoare. Această decizie a fost deja înglobată de dolar însă acum se iau în calcul următoarele majorări, având în vedere o ţintă a dobânzii-cheie de 1,4 – 1,5% până la finalul anului viitor.

Euro se va afla sub presiune, în condiţiile în care Italia va avea loc un referendum privind reforma constituţională, care ar putea conduce la demisia actualului cabinet. Într-o astfel de situaţie partidul populist Mişcarea Cinci Stele, care se pronunţă în favoare ieşirii ţării din zonă euro, ar putea obţine un sprijin mai mare, ceea ce va pune, din nou, sub semnul întrebării existenţa monedei unice.

La aceasta se adaugă alegerile prezidenţiale din Austria, care ar putea fi câştigate de ultranaţionalistul Norbert Hofer, ceea ce ar oferi un imbold puternic celorlalte mişcări de extremă dreaptă din Europa.

Înmulţirea plasamentelor în monedă americană a produs o scădere a preţului unciei de aur care a atins un minim al ultimelor zece luni de 1.171 dolari.

Analiza cuprinde perioada 22 – 28 noiembrie​

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...