Opinii

 

Despre obsesia unor politicieni de a impune obligativitatea purtării uniformei şcolare

Motto: „În politică, prostia nu este un handicap.” Napoleon Bonaparte

Priveşti, citeşti şi te cruceşti!
Credeaţi că aleşilor noştri li s-a ostoit „pohta” de a ne face bine cu... anasâna? Dacă-i aşa, v-aţi înşelat! Dorinţa lor de a ne face... (bine!) cu orice preţ este de nestăvilit.
Printre cele mai îndrăgite teme ale parlamentarilor, indiferent de numărul de mandate petrecute de fiecare dintre ei pe băncile majorităţii sau în cele ale opoziţiei (adică de numărul anilor irosiţi prin clădirea Parlamentului), sunt cele care ţin de problematica sistemului educaţional. La care, ca şi la fotbal, agricultură, poezie etc., se pricep toţi! Indiferent dacă au/nu au o meserie, sau dacă o practică sau nu.
Chiar dacă, mulţi dintre ei, nu au avut în comun cu şcoala decât graba de a scăpa cât mai repede din ea, indiferent cum!
Chiar dacă, înainte de a deveni parlamentari, unii dintre ei nu au fost altceva decât... activişti! Ai defunctului şi pentru încă (prea mulţi) regretatului partid unic, sau ai mlădiţelor lui, pretinse doctrinar de dreapta sau de stânga!
Pentru astăzi, vă propun o temă care o să reverbereze emoţional, activând amintirile tuturor nostalgicilor vremurilor comunismului biruitor. Şi anume, reintroducerea (sau nu a) obligativităţii purtării uniformei şcolare în învăţământul preuniversitar.
Se impune, totuşi, un scurt istoric al problemei. Imediat după evenimentele din decembrie 1989, de la începutul trimestrului al doilea, vorba poetului, „cu de la sine voie, aiurea şi obraznici”, fără a avea nevoie de vreun acord scris, elevii de atunci (dintre care, mulţi sunt părinţii elevilor de astăzi!) au abandonat uniformele şcolare! Dacă până atunci purtarea acestora era obligatorie, imediat după loviluţie, ca o formă de emancipare a tinerei generaţii aflată pe băncile şcolii, uniformele au devenit ... istorie. Fiecare încercând să găsească un număr cât mai mare de argumente prin care să-şi justifice decizia personală (intempestivă şi irevocabilă!) de a nu o mai purta.
Trecut-au anii şi timid, unii sau alţii, au început să ridice osanale necesităţii întoarcerii la tradiţie prin reintroducerea purtării obligatorii a uniformei şcolare!
În mai multe rânduri, încercând să propună soluţii, firava societate civilă s-a inflamat la discuţiile purtate în spaţiul public pro sau contra, fără să se mai poată ajunge la adoptarea şi impunerea unei hotărâri oficiale referitoare la obligativitatea purtării unei uniforme şcolare.
Între timp, legislaţia care reglementează domeniul s-a modificat de mai multe ori. Actul normativ în vigoare, Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare, permite adoptarea acestor decizii de către reprezentanţii tuturor părţilor implicate în procesul educativ: educatori, părinţi şi elevi. Reprezentanţii autorizaţi ai acestora fiind singurii abilitaţi să decidă care va fi „semnul distinctiv” pe care îl vor purta elevii din fiecare instituţie şcolară. Lege care, de când este în vigoare, a produs efectele scontate, asigurând respectarea în şcoli a principiului menţinerii unităţii prin/în... diversitate! Permiţând fiecărei unităţi şcolare să adopte pentru elevii săi un semn distinctiv: „ecuson, uniformă eşarfă sau alte asemenea”.
Până când, noii conchistadori ai puterii au considerat că trebuie şi aici schimbat ceva! De ce să rămână cum era, chiar dacă era (poate) bine!? Nu au ei acum puterea? Nu trebuie să se vadă acest lucru şi prin schimbarea a tot ce, bine sau rău, au făcut cei care i-au precedat!? Chiar dacă şi unii şi alţii (noii şi vechii guvernanţi), aparţin aceluiaşi partid!
Vă imaginaţi că pentru ei contează faptul că unele dintre prevederile supuse schimbării cu orice preţ au fost adoptate tot de către partidul/partidele lor şi că, între timp, nu s-au schimbat nici condiţiile social-economice care să impună o asemenea modificare? Da de unde! Nu trebuie să rămână prin ceva şi ei în istorie? Nici nu contează pentru ce şi cum!
Acesta este şi cazul uniformei şcolare. În octombrie 2013, deputatul CONSTANTIN RĂDULESCU a avansat o „excepţională” propunere legislativă de modificare a art. 5 din Legea nr. 35/2007, prin „reintroducerea obligativităţii portului uniformei şcolare în învăţământul preuniversitar de stat şi particular”.
Am fost tare curios să aflu ce urmări a avut acest demers. O vreme a intrat în... adormire.
Până-n toamna acestui an, când deputatul ROMEO RĂDULESCU, proaspătul transfer al unui PSD sortit să piardă alegerile locale, a preluat această iniţiativă a şefului său de partid, încercând - şi în acest fel - să se facă vizibil şi util, cu speranţa (eşuată lamentabil) a asigurării unui loc eligibil pe listele roşii pentru alegerile parlamentare. Deputatul traseist pe ruta PDL/independent/PSD, ales în Colegiul uninominal nr. 1 – judeţul Vâlcea, a încercat să-şi îmbrace iniţiativa legislativă într-un ambalaj aparent credibil: „Am lansat în urmă cu câteva săptămâni, pe una dintre reţelele de socializare, o dezbatere cu privire la oportunitatea reintroducerii uniformei în unităţile de învăţământ. În urma analizei comentariilor, mi-a fost confirmată necesitatea lansării unei iniţiative legislative cu privire la reintroducerea unei ţinute sau a unui însemn specific (insigna) la nivelul fiecărei şcoli care să le aducă astfel elevilor sentimentul de mândrie şi apartenenţă la o unitate de învăţământ de prestigiu”[1]. Şi nu a rămas publicaţie locală (printată sau doar electronică) spre care să nu-şi îndrepte mesajul salvator pentru elevii, părinţii şi profesorii patriei! [2].
Vă daţi seama în ce grad avansat de disperare se afla ROMEO RĂDULESCU, veşnic tânăra (şi zadarnica) speranţă a politichiei locale, dacă a ajuns să iniţieze un asemenea proiect legislativ pentru soluţionarea unei probleme sociale care a fost legiferată încă din anul 2007!? Câtă slugărnicie infinită cuprindea pretinsul demers legislativ!? Apropo: ce-o face cu el acum, după ieşirea grăbită (pe uşa din dos) şi din PSD!? Îi mai stă mintea să-l promoveze? Sau aşteaptă vremuri mai bune!?
Nu-i aşa că vă aşteptaţi ca tinerii parlamentari vâlceni, odată intraţi în politica mare, indiferent de culoarea lor politică, să fie... altfel? Să fie diferiţi faţă de politicienii în umbra cărora au crescut şi s-au format?
Da de unde!? Deşi tineri (ca vârstă biologică), au preluat toate năravurile patriarhilor în siajul cărora şi-au făcut ucenicia. Acţionând şi ei neabătut, cu muuult elan, conform principiului: „Ai, n-ai treabă, trebuie să te bagi în seamă”!
Memoria afectivă a unor vârstnici, care vor să reintroducă uniforma în unităţile şcolare, poate să fie înţeleasă. Dar atitudinea şi, mai ales, acţiunea politică a celorlalţi, nu.
Morala acestui eseu este simplă.
Nostalgia unor timpuri revolute poate deveni un mod de viaţă pentru oricine, indiferent de vârstă! N-ar fi nimic dacă şi unii şi ceilalţi, (tineri politicieni şi vârstnici nostalgici resentimentari), n-ar vrea să ne ia cu forţa şi pe noi, cei mulţi, în timpul lor - „ideal şi ireal” - de mult apus.
P.S.: În ce ne priveşte, credem că timpul impunerii purtării obligatorii a uniformei şcolare (în învăţământul românesc) a apus pentru totdeauna. Dar, mai contează ce credem noi, cei din sistem, despre eventualele priorităţi legislative ale unor pafarişti? Interesează pe cineva!?
N-ajunge că doar ei (ca şi ăilalţi, comuniştii) le ştiu şi le impun pe toate!?


______________________________
[1] Vezi articolul „Deputatul Romeo Rădulescu vrea reintroducerea uniformei sau a unei insigne în şcoli”, la link-ul: http://www.gazetavalceana.ro/2016/09/19/deputatul-romeo-radulescu-vrea-reintroducerea-uniformei-sau-a-unei-insigne-in-scoli/
„Argumentele” invocate de către iniţiator (pentru susţinerea iniţiativei sale) sunt penibile: „un pas spre echilibru şi decenţă..., către un mediu de studiu echilibrat; încurajează spiritul competitiv interşcolar şi solidarizează echipele elevilor, un element de identitate şi un reper important pentru copiii noştri”! [2] DEPUTATUL ROMEO RĂDULESCU DE LA PSD CREDE CĂ E NECESARĂ LEGE PENTRU REINTRODUCEREA UNIFORMEI ÎN ŞCOLI, la link-ul: http://www.viatavalcii.ro/component/k2/itemlist/date/2016/9/19 Vezi şi materialele de la link-urile: http://www.criterii.ro/index.php/en/valcea/17851-deputatul-romeo-radulescu-propune-reintroducerea-uniformei-in-scoli-ca-element-de-prestigiu-si-identitate
http://www.gazetavalceana.ro/2016/09/19/deputatul-romeo-radulescu-vrea-reintroducerea-uniformei-sau-a-unei-insigne-in-scoli/
http://viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/50-primul/48018-romeo-rdulescu-cere-introducerea-uniformei-in-coli.html http://www.ramnic.ro/articole/lege-pentru-reintroducerea-uniformei-n-scoli-ca-element-de-prestigiu-si-identitate-80801/2016-09-20
http://jurnalvalcean.ro/deputatul-radulescu-propune-o-lege-pentru-reintroducerea-uniformei-in-scoli/
http://www.impactreal.ro/2016092222571/Romeo-Radulescu-vrea-reintroducerea-uniformei-in-scoli.html

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...