Opinii

 

Creşterea productivităţii este ce trebuie să ne intereseze

Cred că nu există student interesat de economie să nu fi trebuit să răspundă la această întrebare: Dacă productivitatea muncii creşte cu aproximativ 5% pe an, cu cât ar trebui să crească salariile în economie ca să nu ne tăiem craca de sub picioare?

Este o întrebare retorică în mare parte, dar care trebuie analizată în detaliu.

Să ne uităm la România.

Productivitatea creşte cu aproximativ 5% (cu indulgenţă), iar salariul mediu brut cam cu 13%. În sectorul privat salariile cresc cu aproximativ 4%.

Problema noastră nu este la dinamica salariilor. Sau nu ar trebui să fie. Acolo vrem să creştem cu 100%. DOAR că rata scăzută a productivităţii reprezintă o frână puternică. Productivitatea scăzută de ani de zile este marea noastră problemă.
De ce nu creşte productivitatea? Pentru că este îngropată în suprareglementări şi ajutoare de stat şi scheme de ajutoare de stat şi subvenţii şi controale şi aprobări şi alte reglementări. Ajutoarele şi subvenţiile alocate pe criterii politice (altfel poate ar mai fi ajutat), iar suprareglementările cam pentru toată lumea.

Diferenţa dintre dinamica productivităţii şi dinamica salariilor nu poate să rămână mare la nesfârşit. La un moment dat, cele două se vor intersecta. Pe noi ne interesează cine va face ajustarea. Creşte productivitatea sau scad salariile?
Ce vă spun eu aici este că trebuie să ne concentrăm pe creşterea productivităţii şi să reducem din barierele alea pe care le-am prezentat mai sus. Altfel nu îţi trebuie multă economie să estimezi ce se va întâmpla cu salariile în viitor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...