Ultima Oră

Opt “hackeri” au primit mandat de arestare preventivă, trei în arest la domiciliu

Grup infracţional specializat în fraude informatice, fals informatic şi spălare de bani, destructurat de DIICOT Vâlcea

UPDATE! Miercuri, 16 noiembrie, judecătorii Tribunalului Vâlcea au admis cererile procurorilor de arestare preventivă pentru opt dintre cele 11 persoane acuzate. Celelalte trei au primit din partea instanţei măsura controlului judiciar.

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Vâlcea, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au efectuat în această dimineaţă 64 percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi efectuat licitaţii frauduloase pe site-uri de vânzări de bunuri. 74 de persoane vor fi conduse la audieri.

La data de 15 noiembrie a.c., peste 260 de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - IGPR, BCCO Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt, Vaslui şi jandarmi din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Fraţii Buzeşti Craiova, BSIJ Vlad Ţepeş, IJJ Hunedoara, IJJ Buzău, IJJ Botoşani, IJJ Neamţ, IJJ Argeş, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, au efectuat 64 de percheziţii domiciliare.

Percheziţiile au fost desfăşurate în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti: 26 în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Buzău, 2 în judeţul Bihor şi câte una în judeţele Hunedoara, Dâmboviţa, Botoşani, Neamţ şi Dolj.

Din cercetări a reieşit că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) şi în România (aproximativ 120), la grupul infracţional aderând mai mulţi membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line.

Grupul infracţional este structurat pe 3 paliere. Astfel, coordonatorul reţelei şi alţi membri ar fi racolat persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare.

Alţi membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparţinând unor companii cunoscute de tranzacţii on-line şi ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poştei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziţionate.

De asemenea, ceilalţi membri ar fi deschis conturi bancare în România şi în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziţie grupării, în schimbul unor sume de bani.

Coordonatorul grupului infracţional, un bărbat, de 28 de ani, şi-ar fi însuşit 30-35% din fiecare tranzacţie, diferenţa fiind primită de autorul fraudei.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 4.000.000 de euro.

Poliţiştii vor pune în executare 74 de mandate de aducere, persoanele în cauză urmând a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, pentru audieri.

La acţiune au participat un procuror, trei poliţişti germani şi reprezentantul român la Europol, precum şi jandarmi.

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...