Actualitate

Anomalii legislative. Candidaţii independenţi la Camera Deputaţilor din Vâlcea, la coada buletinelor de vot

Tragerea la sorţi i-a trimis pe deputatul Romeo Rădulescu şi fostul prefect Dumitru Nicu Cornoiu pe locurile 29 şi 30, deşi vor atrage voturi mai multe decât majoritatea partidelor înscrise înaintea lor

După tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, numele candidaţilor independenţi pentru Camera Deputaţilor Romeo Rădulescu şi Dumitru Nicu Cornoiu (în ordine inversă în colajul foto) vor fi înscrise pe ultima pagină a documentului, la poziţiile 29, respectiv 30. Acest lucru a fost impus de legislaţia care reglementează tragerea la sorţi, locurile celor doi fiind stabilite ultimele pentru că nu reprezintă formaţiuni politice. Inconvenientul legiferat se adaugă restrângerii resurselor financiare pe care independenţii le pot cheltui în campania electorală şi imposibilităţii de a-şi desemna reprezentanţi (nici măcar observatori) în secţiile de votare.

În special Romeo Rădulescu, dar şi Dumitru Nicu Cornoiu, sunt creditaţi de cunoscătorii fenomenului politic local cu bune şanse de a obţine mai multe voturi decât majoritatea partidelor mici, dar şi de a “rupe” importante sufragii de la marile formaţiuni. Romeo Rădulescu a fost primar al Râmnicului în perioada 2010 – 2012 şi deputat în mandatul 2012 – 2016. În alegerile locale din iunie a candidat la funcţia de primar al Râmnicului din partea PSD, clasându-se al doilea, cu peste 13.000 de voturi, după actualul edil, Mircia Gutău, care a obţinut puţin peste 16.000. Dumitru Nicu Cornoiu a fost prefect de Vâlcea în perioada 2014 – 2016. Anterior a deţinut funcţiile de director executiv al AJOFM Vâlcea (pe care a revenit recent) şi secretar de stat în Ministerul Muncii.

PNL şi ALDE, “învecinate” de sorţi, 16 organizaţii de minorităţi înscrise

Ordinea înscrierii pe buletinele de vot stabilită prin tragere la sorţi, miercuri, 9 noiembrie 2016, la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vâlcea va fi următoarea: locul 1 UDMR, 2. PSD, 3. PNL, 4. ALDE, 5. PRM, 6. PRU, 7. PER, 8. USR, 9. Partidul Noua Românie, 10. PMP, 11. ANR, 12. PSR. Locurile de la 5 la 12 sunt ocupate de formaţiuni neparlamentare. Listele depuse de organizaţiile minorităţilor (16!?!) vor ocupa locurile de la 13 la 28 pe buletinele de vot.
În condiţiile în care vor fi inserate patru formaţiuni pe fiecare pagină a buletinului, PSD va ocupa locul din stânga sus pe pagina a doua, PNL pe cel din stânga jos, iar ALDE pe cel din dreapta jos. Dacă vor fi inserate doar câte două formaţiuni, PNL şi ALDE vor fi pe aceeaşi pagină, a treia. O situaţie similară o întâlnim în cazul PER şi USR, ele fiind “vecine” de pagină, fie că vorbim de varianta cu patru formaţiuni pe pagină, fie că vorbim de cea cu două.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...