Erasmus+ pleacă de la ideea că, investind în educaţie şi formare, se va reuşi deblocarea şi stimularea potenţialului oamenilor, indiferent de vârstă sau de nivelul lor anterior de şcolarizare. Beneficiarii şi cei din jurul lor îşi vor dezvolta propria personalitate, vor dobândi noi competenţe şi vor putea spera la perspective mai bune privind locul de muncă şi progresul în carieră.
Erasmus+ este structurat de o manieră mai simplă faţă de programele care l-au precedat, ceea ce îmbunătăţeşte eficienţa, conducând la mai multe granturi (burse de mobilitate) pentru studenţi şi elevi, profesori, stagiari, lucrători din domeniul tineretului, voluntari. Beneficiul personal al participanţilor conduce la beneficii europene în ansamblul lor. Există mai multe oportunităţi de parteneriate instituţionale pentru schimburi de bune practici, şanse mai mari la angajare, sprijin îmbunătăţit pe platforme IT, conexiuni mai eficiente cu mediu economic.
În perioada 23-29 octombrie, un grup de 5 elevi ai Colegiului Energetic, însoţiţi de domnii profesori Mariana Marica, Dumitru Mătăcuţă şi Ana-Maria Udrescu, au participat în Spania la o nouă reuniune a proiectului coordonat de doamna prof. Codruţa Ţenea, Young People Entrepreneurial Skill Development Possibilities”/ ”Platformă de învăţare: Posibilităţi de îmbunătăţire a competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor” (2015-1-LV01-KA219-013417_3). Activităţile s-au desfăşurat în Donostia San Sebastian, în cadrul I.E.S. Zubiri Manteo, o şcoala modernă, în care dimensiunea europeană a educaţiei a devenit deja tradiţie datorită multiplelor proiecte europene pe care le desfăşoară.
Vizită la o librărie care revinde cărţi achiziţionate de la colecţionari locali
Încă din momentul în care am păşit pe tărâmuri spaniole am fost întâmpinaţi de un soare blând, tomnatic şi de cântecul Atlanticului ce se spărgea când furtunos, când liniştit de ţărmul auriu.
Programul pregătit de gazde a inclus multiple activităţi legate de modul în care se pot îmbunătăţi competenţele antreprenoriale ale tinerilor. Astfel, după ce am vizitat şcoala, elevii au fost invitaţi de colegii lor spanioli să descopere San Sebastian prin intermediul unui joc ce a avut la bază o serie de ghicitori-indicii despre principalele atracţii turistice ale oraşului (primăria - fost cazinou, Bisericile El Buon Pastor şi Santa Maria, plajele Zurriola, Ondaretta, Muzeul Naval, Acvariul etc.). A urmat o vizită la RE-read, o librărie care revindea cărţi achiziţionate de la colecţionari locali, o afacere pornită din Barcelona, care are francize în multe oraşe din Spania.
Cercetătorii adaptează programele, tehnicile şi metodele de predare-învăţare-evaluare
A doua zi am vizitat Centrul de inovare VET Tknika, locul în care profesori şi cercetători lucrează la schimbarea programelor, tehnicilor şi metodelor de predare-învăţare-evaluare astfel încât abilităţile antreprenoriale ale elevilor să fie cultivate, iar trecerea de la şcoală la viaţa activă să presupună o continuare firească a pregătirii fiecăruia.
Cum San Sebastian este un oraş în continuă mişcare, am vizitat Tabakalera, o fostă fabrică de tutun, transformată în inima artei contemporane a Spaniei, dar şi a Europei de întreprinzători locali şi autorităţile locale şi guvernamentale. Întâlnirea cu reprezentanta Primăriei a fost un prilej de a afla detalii noi despre San Sebastian, istoria staţiunii şi transformările prin care a trecut în ultimii 10 ani, mai ales cele care au însoţit nominalizarea oraşului drept Capitală Culturală Europeană în 2016.
Experienţa spaniolă şi dilemele profesorilor din România
Aventura noastră spaniolă a continuat cu o vizită la cel mai important producător de autocare, autobuze şi microbuze din Ţara Bascilor, Irizar. O societate familială, înfiinţată in anul 1889, a devenit recunoscută la nivel mondial datorită profesionalismului şi manierei inovatoare de a gândi interiorul şi exteriorul autocarelor produse aici.
Spania oferă călătorului surprize nebănuite la fiecare pas. Astfel am descoperit la Sanctuarul Arantzazu, în liniştea munţilor, istoria milenară a unei statui a Fecioarei Maria care a adus linişte şi belşug în regiune. Peştera Arrikrutz ne-a dezvăluit pas cu pas minunile ei carstice şi ne-a adus aminte de casă şi de peşterile din zona noastră.
La Bilbao, Muzeul Guggenheim, cu forma lui stilizată ne-a purtat gândurile spre bărcile pescăreşti pe care le lăsasem în urmă pe malul Atlanticului, la San Sebastian.
Cântecul oceanului răsună încă în inimile noastre, iar experienţa spaniolă ne-a făcut să reflectăm profund la realităţile româneşti şi la modul în care noi, ca profesori, putem dezvolta abilităţile antreprenoriale ale elevilor astfel încât, în scurt timp, şi reţeaua rutieră românească să arate ca una europeană, iar zonele noastre turistice să fie cu adevărat puse în valoare de către tineri cu idei de afaceri care să nu-şi dorească doar câştiguri rapide uitând de protejarea mediului.
Prof. dr. Ana-Maria Udrescu