În organizarea Primăriei Popeşti şi a Bibliotecii Comunale din localitate, în urmă cu câteva zile, a fost lansat volumul – „Urşi, satul din Valea Luncavăţului”. Cartea, o monografie a micii aşezări din comuna vâlceană, a fost scrisă de doi fii ai satului, doctorul Teodor Amza şi subinginerul Constantin Popescu, ajutaţi de fiicele lor - învăţătoarea Laura Popescu şi profesoara Teodora Amza, cu scopul de a promova localitatea. Volumul cuprinde cinci capitole în care sunt descrise, printre altele, vechile tradiţii şi îndeletniciri ale locuitorilor satului, precum şi informaţii inedite despre învăţământul şi sportul local.
Lansarea volumului a avut loc la Şcoala Generală din satul Urşi, în prezenta autorilor, cartea putând fi găsită la bibliotecile judeţene din Vâlcea, Sibiu, Tulcea şi Bacău.
Satul Urşi este cel mai mare din cele şapte sate componente ale comunei Popeşti. Pe lângă peisajul de basm, satul Urşi este cunoscut în România şi ca fiind posesorul unui patrimoniu arhitectural deosebit. Aici se află una dintre cele mai vechi biserici de lemn din ţară. Construită în perioada 1757-1784, de Ion Danciu şi popa Costandin, Biserica de Lemn din Urşi a făcut parte dintr-o amplă campanie iniţiată de Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România în urma căreia la Urşi a fost inaugurat Muzeul Bisericii de Lemn, iar autorităţile locale, cu ajutorul arhitecţilor Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol, împreună cu studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, au reuşit să salveze lăcaşul de cult şi să-l introducă în circuitul turistic.
Inedit
25.10.2016
Lansare de carte despre satul Urşi din Popeşti
Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >