Instituţia Prefectului judeţului Vâlcea a întocmit, împreună cu specialiştii Salrom SA – Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează extinderea exploatării de calcar de la Arnota, comuna Costeşti. Conducerea societăţii comerciale care exploatează calcarul a notificat, în urmă cu câţiva ani, beneficiarii de pe platforma chimică râmniceană că la sfârşitul anului 2017 exploatarea va atinge graniţa cu Parcul Natural Buila-Vânturariţa, adică limita până la care mai putea face extracţia conform legislaţiei ariilor protejate.
“În 2004, atunci când România se pregătea pentru aderarea la Uniunea Europeană şi când aria protejată Buila-Vânturariţa s-a constituit, dintr-o eroare, o suprafaţă de 16 hectare pe care urma să se extindă exploatarea de calcar şi pentru care Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea avea licenţă, a fost inclusă în Parcul Naţional. Am luat legătura cu Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor şi am fost la faţa locului împreună cu doamna ministru şi cu cei de la Salrom. Am întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern, cu o notă de fundamentare riguroasă, ambele documente fiind semnate şi de Consiliul Judeţean Vâlcea. După epuizarea exploatării calcarului pe cele 16 hectare, cei de la Salrom sunt obligaţi să ecologizeze zona şi să reîmpădurească suprafaţa. Am făcut eforturi pentru că ne grăbim, deoarece se va putea exploata efectiv calcarul abia după ce vor fi executate lucrări de terasare şi amenajare a căilor de acces, adică aproape doi ani”, a explicat prefectul Radu Renga.
Dacă extracţia de calcar ar fi oprită, societăţile Oltchim SA şi Ciech Soda România (fostă USG SA) ar rămâne fără una dintre cele mai importante materii prime, diminuarea (sau chiar oprirea, în cadrul USG) activităţii lor afectând, în lanţ, şi CET Govora SA, care ar rămâne fără clienţi pentru energie electrică şi abur tehnologic. Adică un uriaş impact negativ din punct de vedere economic şi social asupra zonei.