Inedit

Fosile marine din Cretacic, descoperite în Munţii Cozia, la Sălătrucel

Primăria comunei vâlcene a delimitat perimetrul, iar reprezentanţii Romsilva şi conducerea Parcului Naţional Cozia vor lua măsuri pentru conservarea arealului

Un bogat zăcământ de fosile din cretacic a fost descoperit joi, 20 octombrie, pe valea râului Păteşti, în comuna vâlceană Sălătrucel, sat Şerbăneşti, de o echipă de muncitori care lucra, la comanda Romsilva - Direcţia Silvică Vâlcea, la reabilitarea unui drum forestier în Munţii Cozia şi transformarea lui în traseu turistic. După opinia specialiştilor invitaţi la faţa locului, este vorba de fosile de Acteonella, o specie de melc din cretacic.

“Ceea ce avem aici are o valoare geologică impresionantă. Se vede clar specia de melci Acteonella, are o vechime de 70 de milioane de ani. Vorbim de Cretacic, de Acteonella gigantea, lamarcki foarte bine conservate. Ceea ce vedem aici necesită clar o analiză, pentru că, desigur, avem de a face cu un zăcământ, o sedimentare a acestor fosile pe o suprafaţă uriaşă”, a declarat prof. dr. Gheorghe Ploaie, citat de Agerpres.

Primăria Sălătrucel a delimitat perimetrul, iar reprezentanţii Romsilva şi conducerea Parcului Naţional Cozia au decis să ia măsuri pentru conservarea acestui areal. “Este clar că aici avem un conglomerat de gresii şi marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluşte şi se vede predominant Acteonella. Vom vedea ce vor spune specialiştii, este clar că acest bazin va fi declarat arie protejată”, a declarat administratorul Parcului Naţional, Pavel Prundurel.
În Munţii Cozia au mai fost găsite în anii 70 fosile marine care au confirmat că tot masivul a fost în urmă cu sute de milioane de ani pe fundul Mării Tetis.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...