Armata, fundamentul şi garantul oricărei democraţii, sărbătoreşte în fiecare an, pe 25 octombrie, ziua instituţiei. Biroul de Informare - Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean (CMJ) Vâlcea, cu sprijinul Centrului de instruire pentru geniu, EOD şi Apărare CBRN “Panait Donici” Râmnicu Vâlcea, au organizat joi, 20 octombrie 2016, în cadrul Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea, o activitate extrem de interesantă ce a avut drept scop apropierea elevilor de valorile şi principiile ce guvernează activitatea instituţiei atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţiuni din afara graniţelor.
Atât locotenent-colonelul Constantin Măgădan, cât şi maiorul Nicolae Olaru au precizat că sărbătorirea Zilei Armatei Române îşi are geneza într-un act normativ emis la o distanţă temporală de 129 de ani de la momentul creării primei armate române moderne. Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne şi până în 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi faptelor de arme ale poporului. La 2 octombrie 1951 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie, ca simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc şi s-a impus mentalului colectiv naţional, întipărindu-se în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei.
Ziua Armatei României este pusă în legătură cu “eliberarea ultimei brazde de pământ românesc”, la 25 octombrie 1944, acreditându-se adesea ideea că acea zi decisivă a ultimei mari bătălii a celui de Al Doilea Război Mondial pe teritoriul românesc a fost în mod special aleasă pentru a coincide cu ziua de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai I. Armata Română ar fi ţinut să elibereze ultimul loc ocupat din ţară drept omagiu zilei de naştere a regelui (comandantul suprem al Armatei în momentul respectiv), aceasta devenind, astfel, şi Ziua Armatei.
Cu profesionalismul caracteristic, ofiţerii prezenţi au prezentat elevilor Colegiului Energetic oferta educaţională a Ministerului Apărării pentru instituţiile de învăţământ militar superior şi postliceal. Argumente pentru a alege o astfel de carieră au adăugat şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ de profil, dar şi tinerii care sunt acum pe băncile şcolilor militare de la Piteşti şi Buzău. Extrem de emoţionant a fost discursul sublocotenentului Teodor Bogdan Duţă, absolvent al Colegiului Energetic.
Elementele de maximă atracţie pentru elevii Colegiului Energetic au fost prezenţa câinelui Biţă şi miniexpoziţia de armament şi echipament militar. Astfel, cu acest prilej, elevii au conştientizat faptul că drumul de la o “oaste de ţară”, doctrină făurită în secole şi afirmată ca temelie statală în războaie de necesitate naţională (1877-1878; 1916-1919; 1941-1945), până la profesionalismul verificat în teatre de operaţiuni al unui corp expediţionar, cu misiuni la mii de kilometri de România, a fost scurt şi rapid parcurs, iar Armata României reprezintă, cu adevărat, garantul suveranităţii şi unităţii naţionale.
Consilier educativ, Prof. dr. Ana-Maria Udrescu