Sub Lupă

Proprietarul Forestcov SRL, vâlceanul Virgil Covercă, rămâne în arest

În perioada 2014 - 2016, el ar fi coordonat activităţi infracţionale cu un prejudiciu estimat de procurori la patru milioane de euro

Curtea de Apel Piteşti a respins, marţi, 18 octombrie, contestaţia formulată de omul de afaceri vâlcean Virgil Covercă faţă de măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Argeş într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul exploatării lemnului. Instanţa a respins ca nefondate şi contestaţiile formulate şi de ceilalţi doi arestaţi din dosar, Nicolae Eriţoiu şi Adriana Huidu, persoane cu funcţii de conducere în cadrul unei societăţi deţinute de omul de afaceri. Decizia Curţii de Apel Piteşti este definitivă.

Cei trei au fost reţinuţi de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DIICOT pe 12 octombrie, pentru alţi 12 suspecţi din dosar fiind dispusă măsura controlului judiciar. Procurorii DIICOT au efectuat anterior 72 de percheziţii în judeţele Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba, într-un dosar de evaziune fiscală şi tăieri ilegale de arbori.
Potrivit unor surse judiciare, percheziţii au avut loc şi la SC Forestcov SRL din localitatea Păuşeşti - Otăsău, una dintre cele mai mari companii forestiere din judeţul Vâlcea, administrată de Virgil Covercă, acesta având calitatea de suspect în dosar.
Conform unui comunicat al DIICOT, în cauză sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.

Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate documente contabile, cinci laptopuri, şase HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur - 100 de piese, cinci ceasuri din aur şi suma de 7.600 euro.

Lemnul prelucrat în fabrica din Păuşeşti Otăsău, exportat în ţările arabe

Procurorii susţin că, începând cu anul 2011, Virgil Covercă, administrator al SC Forestcov SRL, care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La acest grup, au aderat mai mulţi angajaţi ai firmei, precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate.
S-a reţinut că, în perioada 2014 - 2016, Virgil Covercă a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupării, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea, transportul, primirea, prelucrarea şi valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii.
Virgil Covercă le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal).
Ulterior, lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe.
Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din patru societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupării.
De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari cu titlu de rambursări de TVA.
Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată a fost stabilit la aproximativ 4 milioane de euro.
Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate documente contabile, cinci laptopuri, şase HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur - 100 de piese, cinci ceasuri din aur şi suma de 7.600 euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...