Economic

Investiţie uriaşă a concernului Clariant, la Craiova

Grupul Clariant va produce la Craiova bio-etanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către Termocentrala CET II

O investiţie uriaşă va fi realizată în Craiova de concernul Clariant. Decizia de a construi o uzină-pilot în Bănie a fost luată ”la concurenţă” cu Timişoara. Doar ajutorul oferit investitorilor de către Uniunea Europeană este de 120 de milioane de euro, valoarea totală a proiectului nefiind încă precizată. Ministerul Finanţelor ar putea contribui cu 60 de milioane de lei, ajutor de stat.
Grupul Clariant va produce la Craiova bio-etanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către Termocentrala CET II. Investiţia presupune o tehnologie modernă, care va primi ajutor financiar atât de la UE, cât şi de la Ministerul Finanţelor din România.
„Nu am vrut să facem publică venirea Clariant până nu aveam date concrete. E o nouă izbândă în faţa Timişoarei, după atragerea firmei ETI şi sperăm să se reorienteze către Craiova cât mai mulţi investitori mari, având în vedere facilităţile pe care le oferim”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Proiectul va primi un ajutor de 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Totodată, iar 66 de milioane de lei vor veni de la statul român, compania fiind pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor pentru ajutorul de stat, au precizat autorităţile locale. Investiţia ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor şi va fi realizată în vecinătatea CET II.
Clariant s-a extins prin încorporarea activităţii de produse chimice de specialitate Hoechst (Germania) în 1997, precum şi prin achiziţia BTP plc (Marea Britanie) în 2000 şi a diviziei Masterbatches în 2006. În 2008, grupul a cumpărat furnizorii de coloranţi de top din Statele Unite, Ryte Systems şi Ricon Colors. Cea mai recentă achiziţie, conform site-ului grupului, a fost compania inovativă de chimicale speciale Süd-Chemie (Germania), care a fost definitivată pe 21 aprilie 2011.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...