Economic

Dolarul a sărit la maximul ultimelor şapte luni

Ultimele săptămâni sunt marcate de creşterea constantă a cererii de monedă americană pe pieţele internaţionale.
El a profitat de situaţia încordată din UE, unde se pregăteşte o „ieşire dură” a Marii Britanii dar şi de fragilitatea pe care o arată sistemul bancar italian, iar mai nou, şi cel german, din cauza problemelor cu care se confruntă Deutsche Bank, ea nereuşind să ajungă la o înţelegere cu Departamentul Justiţiei al SUA în privinţa cuantumului amenzii pe care trebuie să o plătească.

Pe de altă parte, Rezerva Federală pare tot mai pregătită să majoreze dobânda sa cheie, la un an de la precedenta creştere, în condiţiile în care economia americană dă semne constante de revigorare: scăderea şomajului, creşterea preţurilor şi a vânzărilor cu amănuntul. Tot atâtea motive pentru amplificarea plasamentelor în dolar şi ieşirea de pe monedele considerate mai riscante.

În aceste condiţii, cursul monedei americane a urcat de la începutul lunii cu 15 bani, la finalul perioadei analizate fiind atins un maxim de 4,1034 lei, nivel care nu a mai fost atins din 6 iulie, iar cotaţiile din piaţa valutară au urcat la 4,099 – 4,11 lei.
La începutul perioadei cursul euro a scăzut la 4,4890 lei, imediat după ce comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au aprobat proiectul de lege privind convertirea în lei a creditelor în franci elveţieni la un curs istoric într-o formă care a calmat nervii bancherilor. La finalul intervalului media a urcat la 4,5113 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,5040 şi 4,5120 lei.

Presiunea pe leu ar putea reveni în zilele următoare, în condiţiile în care proiectul de lege a conversiei va intra la vot în parlament. Un alt motiv de depreciere pentru leu este reprezentat de apropiata campanie electorală, motiv pentru investitori pentru a-şi lua poziţii de protecţie.

Media monedei elveţiene, care s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,093 la 1,086 franci/euro, a crescut de la 4,0975 la 4,1519 lei, maxim al ultimelor trei luni.

Perechea euro/dolar a coborât constant, de la 1,1204 la 1,0964 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de la finalul lunii iulie.
Investitorii, aşteaptă şedinţa de joi a BCE, unde ar trebui să se decidă menţinerea politicii de relaxare monetară, după ce Eurostat a anunţa creşterea inflaţiei în septembrie la 0,4% pe an, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

Analiza cuprinde perioada 11 – 17 octombrie

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...