Deşi pe site-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea anunţul de achiziţie publică încă nu a fost postat, pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) municipalitatea a lansat deja procedura de selecţie a societăţilor care să execute restul lucrărilor rămase la Pasajul denivelat suprateran de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Primarul Mircia Gutău chiar a anunţat acest lucru în conferinţa de presă susţinută vineri, 7 octombrie a.c., menţionând că speră ca procedura să nu întâmpine dificultăţi, astfel încât lucrările să decurgă rapid.
Partea simpatică a acestei iniţiative, însă, una pe care edilul a omis să o facă publică, este că în anunţul licitaţiei care ar urma să aibă loc pe 24 octombrie a.c., au fost incluşi absolut toţi responsabilii din cadrul acestei achiziţii publice, deşi valoarea estimată a contractului nu depăşeşte, potrivit anunţului, 734.841 lei fără TVA. “Persoanele ce deţin funcţii de decizie în cadrul Autorităţii contractante implicate în procedura de achiziţie sunt: Gutău Mircia, Veţeleanu Ninel - Eusebiu, Preda Maria - Carmen, Didoiu Ion, Amza Valeriu, Apostolescu Florian - George, Băjan Gabriel - Savian, Băzăvan Constantin, Bobeanu Maria, Chisalom Dumitru, Cocoş Vasile, Crăciunescu Grigore, Dobrete Florentina - Adina, Grigorescu Remus, Leţu Fănel, Nuică Ionuţ - Eduard, Olteanu Marin, Pană Cătălin, Ionescu Diana - Maria, Poenaru Constantin - Mircea, Popa Valentin - Adrian, Stelian Nicolae, Ştefănescu Simona - Elena, Vîlcu Dumitru, Vîrlan Eduard, Miftode Liviu, Toma Corina, Lepădat Ion, Coltoş Narcisa, Cazan Petre, Bunea luliana, Ghinea Cristina, Florea Luminiţa, Vilău Georgiana, Cristescu Carmen, Baroga Mihai, Stănilă Oana, Prodescu Mihaela”, se precizează în anunţul postat pe SEAP încă din 15 septembrie a.c. Prudenţa conducerii executivului local poate fi de lăudat, în contextul amintirilor nefericite ale primarului Mircia Gutău din anii trecuţi. Totuşi, unii dintre consilierii locali întrebaţi de noi susţin că habar nu aveau că au fost menţionaţi ca răspunzători la grămadă de buna derulare a restului de lucrări, deşi un proiect în acest sens a trecut pe sub privirile şi prin votul lor de curând.
Scurt istoric al unei investiţii demarate tot într-un mandat de primar al lui Gutău
Făcând un scurt istoric al investiţiei, trebuie amintit că pasajul se află în prelungirea Bulevardului Tudor Vladimirescu şi traversează zona gării din Râmnicu Vâlcea, inclusiv triajul, asigurând fluenţa traficului dinspre centrul oraşului spre Calea Bucureşti. Valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de euro (Contractul de finanţare nr. 2216/06.09.2011, AM POR), din care contribuţia locală a fost de 2%. Execuţia lucrării de infrastructură a început în vara anului 2012 şi era preconizată a se finaliza într-un an, dar, din cauza mai multor probleme neprevăzute în proiectul iniţial, lucrarea a fost întârziată cu 12 luni. Apoi au intervenit alte probleme generate de insolvenţa, mai întâi, şi apoi falimentul societăţii controversatului Georgică Cornu, Confort SA, executantul stabilit în urma licitaţiei din 2012. La începutul lunii septembrie a.c., Primăria Râmnicu Vâlcea a reziliat contractul cu Confort şi a decis organizarea unei noi licitaţii, pentru partea de lucrări rămase neexecutate exact în perioada sezonului rece, în care este cunoscut că antreprenorii din construcţii opresc lucrările. Din această cauză au şi apărut speculaţii potrivit cărora municipalitatea a apelat la această strategie pentru a atribui restul lucrărilor unui construct agreat politic.
În altă ordine de idei, pasajul nu rezolvă fluenţa traficului în Râmnicu Vâlcea pentru că proiectul iniţial, în care erau prevăzute şi bretele de legătură cu bulevardul Dem Rădulescu, a doua axă de circulaţie rutieră pe axa Nord-Sud a Râmnicului (aflat şi el în întârziere majoră ca realizare) nu au fost executate. Bretelele de legătură şi licitarea lucrărilor de prelungire a bulevardului Dem Rădulescu au fost incluse într-un alt proiect care aşteaptă finanţare europeană, pentru care municipalitatea deja a lansat procedurile de achiziţie pentru studii.