Inedit

Surorile Drăghici din Pietrari, olimpice naţionale la geografie şi biologie

Cele două eleve de la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” Râmnicu Vâlcea excelează la învăţătură, fiind printre cele mai bune din liceu şi la celelalte materii

Familia Drăghici din comuna vâlceană Pietrari nu este una bogată din punct de vedere material, dar are cu ce să se mândrească în toată ţara. Ambele fiice, eleve ale Colegiului Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, sunt olimpice şi fac cinste învăţământului vâlcean. Maria Irina este elevă în clasa a XI-a şi olimpică la geografie, în timp ce sora ei, Ioana, este elevă în clasa a X-a şi olimpică la biologie. Cele două surori excelează, însă, şi la celelalte materii. Spun că secretul lor este pasiunea pentru învăţătură şi curiozitatea de a afla cât mai multe lucruri noi. “Cea mai mare parte din zi o petrec învăţând. A devenit pentru mine un mod de viaţă să învăţ. Aşa reuşesc să îmbin utilul cu plăcutul. Geografia a ajuns să mă pasioneze şi meritul pentru acest lucru îi revine profesoarei mele de geografie, care m-a îndrumat şi care mi-a deschis porţile către această disciplină ce ajunge să fie foarte interesantă odată ce îi sondezi adâncurile. Faptul că şi sora mea este olimpică la o altă disciplină, la biologie, m-a ambiţionat şi mai mult. Ne ajutăm reciproc, ne sfătuim şi ne bazăm mult una pe cealaltă”, spune Irina Drăghici.

Părinţii, cei mai importanţi aliaţi ai adolescentelor

Cele două surori învaţă la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari”, departe de casă şi de familie. Părinţii recunosc că le este greu din punct de vedere financiar, dar spun că ar face orice sacrificiu pentru ca fetele lor să îşi îndeplinească visurile. “E greu, dar oricât de greu ar fi, satisfacţia de a fi părintele unor astfel de copii e mult mai mare. Nu cred că au pierdut mult din copilăria lor. Natura le-a înzestrat cu destul de multe calităţi ca să nu piardă din copilărie pentru a aloca foarte mult învăţăturii. E adevărat că dedică destul de mult timp învăţăturii, dar au avut şi o copilărie frumoasă. Cred că am reuşit să găsesc secretul ca ele să aibă şi o copilărie frumoasă şi rezultatele pe care le au la învăţătură. Le vom fi mereu aproape şi le vom susţine în orice vor dori să facă. Am fost întotdeauna o echipă. Am fost alături de ele şi ele au fost mereu alături de noi. Trăim la ţară, dar tot ce am făcut, am făcut împreună, inclusiv muncile în agricultură le facem împreună”, spune, cu mândrie, tatăl celor două olimpice, Dumitru Drăghici.

“Cea mai mare parte din zi o petrec învăţând. A devenit pentru mine un mod de viaţă să învăţ. Aşa reuşesc să îmbin utilul cu plăcutul. Geografia a ajuns să mă pasioneze şi meritul pentru acest lucru îi revine profesoarei mele de geografie. Faptul că şi sora mea este olimpică la o altă disciplină, la biologie, m-a ambiţionat şi mai mult. Ne ajutăm reciproc, ne sfătuim şi ne bazăm mult una pe cealaltă” - Irina Drăghici, olimpică la geografie.

Un liceu cu tradiţie în performanţă educaţională

Şi pentru Colegiul Lahovari cele două surori sunt un exemplu. Chiar dacă au mai fost cazuri în care fraţi s-au făcut remarcaţi la concursuri şcolare naţionale şi internaţionale, surorile Drăghici au reuşit să îşi impresioneze profesorii prin ambiţia de care dau dovadă. “Colegiul Lahovari a avut mereu elevi olimpici, a avut rezultate excepţionale la învăţătură în permanenţă. Faptul că două surori sunt olimpice nu este o noutate pentru noi, dar cu siguranţă este ceva mai rar. Faptul că reuşesc să se menţină amândouă la un nivel ridicat ne bucură şi confirmă că există excepţii. Şi nu sunt singurele la Lahovari”, a declarat Lucian Miu, directorul adjunct al Colegiului Naţional Alexandru Lahovari.
Colegiul Naţional Alexandru Lahovari este unul de top în Vâlcea şi nu numai. În vară, instituţia de învăţământ s-a clasat pe primul loc ca rezultate obţinute la examenul de Bacalaureat. Dintre cei 195 de absolvenţi ai şcolii care au susţinut examentul, 95 au reuşit să-l treacă cu medii între 9 şi 10.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...