Veşti bune după decizia băncii centrale de săptămâna trecută. În sfârşit, banca centrală se uită şi la economia reală, nu doar la relaţia cu clasa politică.
Trei lucruri vreau să subliniez:
1) Banca centrală publica minutele şedinţei din 30 septembrie pe 7 octombrie. Un pas înainte. Nu mai contează de câţi ani cer eu acest lucru, contează că se întâmplă.
2) Banca centrală nu vede supraîncălzirea economiei pe termen scurt. Corect este să spunem că nu mai vede supraîncălzirea economiei. În ultimele 12 luni, din momentul în care a fost anunţată reducerea de taxe, am avut o polemică cu banca centrală pe acest subiect. Pe blog găsiţi toate materialele care fac trimitere la declaraţiile şi estimările BNR. Ca şi la punctul 1, contează că BNR a înţeles până la urmă ce fel de economie administrează.
3) Dar cel mai important lucru nu este la fel de vizibil ca primele, dar are implicaţii majore pentru viitorul relaţiei politică monetară-economie reală. Puţină istorie. În 2014, banca centrală vorbea de obiective fundamentale, la plural. Am atras atenţia şi a corectat. Dar a rămas cu un obiectiv fundamental implicit, stabilitate financiară.
În 2014 spunea:
“…va fi de natură să asigure îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare.”
După ce am spus (găsiţi opinia pe blog 30.09.2014) că este ilegal pentru că are un singur obiectiv în statut, a schimbat la “…pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi pentru menţinerea stabilităţii financiare”.
Iar acum (30.09.2016) ”BNR monitorizează atent evoluţiile mediului internaţional şi intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.”
Ştiu că pentru mulţi nu este important. Dar aceştia greşesc. Retorica băncii centrale este importantă. Dacă retorica este înţeleasă şi este legată de mandat, nu de ce crede conducerea BNR (eliminăm deciziile discreţionare care pot să fie influenţate politic), atunci este mult mai uşor să: a) facem o analiză a performanţei băncii centrale şi b) înţelegem în ce direcţie încearcă să ne ducă banca centrală prin deciziile luate.
Ca o concluzie pentru această şedinţă de politică monetară: BNR a făcut paşi importanţi spre o independenţă de politic, de facto. Rămâne să vedem dacă păstrează această distanţă sau va da înapoi (aşa cum a mai făcut în trecut).
P.S.: Nu o să spun ce cred eu despre viitorul dobânzilor, inflaţie etc. astăzi. Nu mi-am schimbat părerea faţă de ce spuneam acum câteva luni, BNR vine mai aproape de opinia mea.
Opinii
04.10.2016
Trei lucruri de semnalat după decizia BNR
Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >