Administraţie

Primăria Bălceşti închide căminul de bătrâni din localitate

Rămas fără finanţare de la Ministerul Muncii de la sfârşitul anului trecut, căminul a supravieţuit anul acesta cu ajutor de la Consiliul Judeţean Vâlcea

E oficial! Căminul de bătrâni din Bălceşti se va desfiinţa. Consilierii locali vor vota miercuri, 28 septembrie, închiderea acestuia pe motiv ca nu au fonduri să-l întreţină. Cei 50 de bătrâni internaţi aici în acest moment nu ştiu ce se va întâmpla cu ei, în timp ce angajaţii, 30 la număr, vor fi trimişi acasă.

Soarta căminului de bătrâni din Bălceşti, înfiinţat în urmă cu aproximativ cinci ani în fostul spital orăşenesc - instituţie desfiinţată de ministrul Sănătăţii de la acea vreme, a fost decisă încă de acum câteva luni. Rămas fără finanţare din partea Ministerului Muncii de la sfârşitul anului trecut, căminul a supravieţuit anul acesta cu ajutor de la Consiliul Judeţean Vâlcea, care a alocat din bugetul propriu fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru salarii şi pentru hrana bătrânilor instituţionalizaţi. La finalul verii, însă, conducerea forului judeţean a anunţat că nu mai dispune de bani, astfel că a propus Consiliului Local Bălceşti, ca soluţie salvatoare, transformarea căminului în centru de îngrijire pentru persoanele cu dizabilităţi. Consilierii locali au respins propunerea, astfel că edililor nu le mai rămâne decât varianta închiderii azilului. “Noi am iniţiat o hotărâre de Consiliu Local bazată pe propunerea Consiliului Judeţean pentru transferarea patrimoniului căminului la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Vâlcea, iar Consiliul Local nu a fost de acord. Îmi trebuiau două treimi dintre consilieri penru a putea trece această hotărâre. Zece au votat împotrivă şi trei pentru. Legea mă obligă să respect hotărârea Consiliului Local. Nu pot să mai iniţiez o nouă hotărâre pentru acelaşi lucru. Nu am altă soluţie decât să propun desfiinţarea, pentru că nu am sursă de finanţare. Domnul preşedinte Rădulescu ne-a spus că, în cazul în care vom vota desfiinţarea există varianta ca bătrânii care, sunt în cămin în acest moment să fie transferaţi în alte cămine din judeţ. Eu am speranţa că vom reuşi să facem în clădirea căminului un centru de asistenţă medicală, centru multi funcţional, centru de primiri urgenţe, orice... Ducem lipsă de aşa ceva încă din 2011, de când s-a închis spitalul. Populaţia oraşului şi oamenii din toată zona au nevoie de asistenţă medicală. E un drept al lor şi sper ca autorităţile să se gândească măcar la această soluţie”, a precizat primarul Constantin Aleca.

Directorul Gabriel Popescu: “Cel mai probabil, vom intra cu toţii în şomaj”

Directorul Gabriel Popescu spune însă că edilii pot încă salva instituţia, dar că nu se vrea. “Oamenii ştiu de vreo două, trei luni că se va desfiinţa, dar acum nu le-am spus că va avea loc această şedinţă de Consiliu Local pentru că sunt oameni bătrâni, bolnavi şi nu vreau să le agravez situaţia. Cât priveşte locurile de muncă, acestea se vor pierde cu siguranţă pentru că nu au unde să îi redistribuie. Cel mai probabil, vom intra cu toţii în şomaj. Eu cred însă că, dacă s-ar dori, s-ar putea rezolva această situaţie în câteva săptămâni. Asta ar presupune însă ca la şedinţa de miercuri, în loc de desfiinţarea căminului, să se voteze trecerea acestuia din subordinea Consiliului Local Bălceşti în cea a Consiliului Judeţean Vâlcea. Domnul preşedinte Constantin Rădulescu a promis că va face o şedinţă extraordinară prin care va aproba preluarea căminului în subordinea Consiliului Judeţean şi implicit a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. Nu se vrea însă de aici, de la nivel local. Motivul este unul extrem de urât. Primarul spune că nu vrea nebuni în centrul oraşului. Este un motiv discriminatoriu, din punctul meu de vedere”, a declarat directorul căminului, Gabriel Popescu.

Cel mai mult au de suferit bătrânii

Din această situaţie, cel mai mult au de suferit bătrânii care se află internaţi în acest moment aici. Oamenii se plâng că nu au unde să meargă şi se tem că vor rămâne, acum, la bătrâneţe, pe drumuri. Pentru că mulţi nu au niciun handicap vor fi nevoiţi să se întoarcă acasă, asta dacă mai au case la care să se întoarcă. “Nu am cuvinte să spun ce gânduri mă încearcă de când am aflat că se va închide căminul. Nu ştiu încotro să mă duc. Nu am nicio variantă. Nu mai am casă, nu mai am pe nimeni la care să apelez. Ar trebui să se gândească cei care au puterea de decizie, că ar putea fi ei sau părinţii lor în situaţia noastră”, spune un bătrân din azilul de la Bălceşti.

Spitalul Bălceşti a fost transformat în Cămin de Bătrâni în 2011, prin hotărâre de Guvern. Capacitatea căminului este de 65 de locuri, beneficiari fiind persoane vârstnice din toată zona Bălceşti. Lunar, cheltuielile pentru întreţinerea unei persoane vârstnice instituţionalizate se ridică la aproximativ 150 de lei, cheltuieli la care Primăria Bălceşti contribuie cu aproximativ 25 la sută. Are 33 de angajaţi, care îşi vor pierde acum locurile de muncă. Mulţi dintre ei au fost preluaţi de la spitalul desfiinţat. Recent, autorităţile locale au reluat demersurile pentru redeschiderea parţială a unităţii spitaliceşti din oraş, care deservea 19 localităţi, în condiţiile în care există o hotărâre de Guvern de înfiinţare a unui centru multifuncţional de primiri urgenţe la Bălceşti, aflat în subordinea Spitalului Judeţean Vâlcea, dar care, din motive necunoscute, nu a fost pusă în aplicare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...