Investitorii chinezi au fost cuceriţi de localitatea Ocnele Mari. O delegaţie din China a ajuns marţi, 27 septembrie, pentru a şasea oară în ultimii doi ani, în localitatea vâlceană pentru a pune la punct ultimele detalii ale contractului de preluare în concesiune a unei baze de tratament, abandonată de mai mulţi ani, din localitate, pentru a o transforma într-o modernă bază de agrement. Investiţia, care înseamnă şi construirea unor unităţi de cazare, se ridică la peste două milioane de euro şi ar urma să ducă şi la crearea a câteva zeci de noi locuri de muncă.
“Am discutat despre posibilitatea de a cumpăra sau concesiona baza de tratament Căprioara, care a fost începută în anul 1997, trebuia terminată în anul 2002, dar, după cum vedeţi, a fost lăsată în ruină. Actuala administraţie locală doreşte ca această bază să reintre în circuitul turistic şi să fie accesată de toţi cetăţenii României. Eu sunt optimist. Am mai avut o întrevedere cu dânşii. Acum vin cu gânduri mai concrete şi sper să se concretizeze această realizare a noastră cât mai curând”, spune primarul Ocnelor Mari, Mihai Pătru.
Reprezentanţii Chinei au ajuns în România şi la Vâlcea prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Bucureşti, planul lor pentru localitatea din Vâlcea fiind acela de a realiza aici o clinică de recuperare post-operatorie în care să folosească tehnici medicale tradiţionale din Asia. “Delegaţia chineză nu este la prima vizită în Ocnele Mari. O parte din delegaţie a mai fost în Vâlcea pentru scopuri medicale. Domnul dr. Huan Shu este şeful delegaţiei din partea chineză şi a mai cumpărat o clinică în Bucureşti, pe care o transformă în clinică de medicină tradiţională. Aici, la Ocnele Mari, vrea să realizeze o clinică în care să combine medicina tradiţională chineză cu medicina tradiţională românească şi în special pentru a trata bolile datorate poluării din China. China este, după cum bine se ştie, o ţară foarte poluată şi vor să aducă aici pentru tratamentul cu aerosoli din salină persoane din China care suferă de astfel de boli”, a precizat Mihai Andriţiou, vicepreşedinte al CCI Bucureşti, însoţitorul delegaţiei chineze care a ajus la Ocne.
Un singur hotel, şi acela în paragină, în prezent
Sarea a fost şi este pentru Ocnele Mari o binecuvântare, dar şi un blestem. Miile de ani de când se exploatează sarea în zonă au dus atât la dezvoltarea acestei aşezări, dar şi la declinul staţiunii balneare din localitate, staţiune care era înfloritoare acum mai bine de un deceniu. Prăbuşirea unei galerii dintr-o mină de sare acum aproximativ 10 ani a lăsat în urmă dezastru, urmele acestuia fiind şi acum o povară pentru administraţia locală. Astfel se explică de ce localitatea nu are la orăaactuală niciun hotel sau unitate de cazare mai mare, cu excepţia a câteva pensiuni. De agrement, nici pomeneală. “Avem hotel, dar e în paragină. Nu se ocupă nimeni de el. La ce să mai vină chinezii aici, că nu avem nici măcar WC public? Să facă ei? Ar fi ceva, dar au mai venit o dată şi nu au mai făcut nimic... Dar să vină, dacă tot zic că vin... Măcar să ne ia câinii”, spune, sceptic că vizita chinezilor va avea şi rezultate concrete pentru turismul local, un localnic.
Localitatea Ocnele Mari se află la şapte kilometri distanţă de municipiul Râmnicu Vâlcea. Are două ştranduri cu apă sărată, salina realizată într-o fostă mină, dar numai 400 de locuri de cazare, majoritatea la localnici, şi un singur hotel, care stă închis de ani buni.