Situaţie alarmantă în învăţământul românesc! În comuna vâlceană Şuşani, profesorul de limba şi literatura română predă fizică şi chimie. Acest lucru se întâmplă pentru că profesorii nu se înghesuie să vină în localităţile mai sărace, dar şi faptului că dascălii din zonă trebuie să-şi completeze norma de 18 ore pe săptămână.
Situaţia e una arhicunoscută şi tolerată tacit atât de mai marii din învăţământul vâlcean, cât şi de părinţii elevilor care se bucură că astfel odraslele lor vor parcurge toate disciplinele. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, acest fapt s-a produs din cauza salariilor mici şi a cheltuielilor pe navetă, majoritatea profesorilor care ar putea ajunge în comunele cu deficit de profesori refuzând ofertele. “Cadrul de specialitatea limba şi literatura română a obţinut în şedinţă publică ore care sunt în afara specializării. Persoana respectivă doreşte să lucreze şi în calitate de profesor necalificat, numai de dragul de a lucra, pentru că situaţia la limba şi literatura română la nivelul judeţului Vâlcea este ceva mai delicată. Anul acesta, de exemplu, au participat în jur de 60 de candidaţi la examenul de titularizare, unde nu a fost niciun post de specialitate. În consecinţă, foarte mulţi candidaţi au obţinut medii foarte mari, peste 8, şi nu au reuşit să găsească post de suplinitor de specialitate. Şi atunci au preferat să obţină în şedinţă publică, aşa cum precizează metodologia în vigoare, ore ca şi profesori necalificaţi, pe care le fac cu dedicaţie. Elevii sunt foarte mulţumiţi, părinţii la fel. Oamenii nu intră nepregătiţi la orele respective”, spune Isabela Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.
Administraţia locală urechează inspectoratul
Autorităţile locale din comuna Şuşani nu sunt însă de acord cu această măsură şi fac apel la reprezentanţii Ministerului pentru a găsi o variantă. “Acest lucru îmi displace în totalitate pentru că nu pot să concep cum un copil poate să asimileze cunoştinţe de la un profesor specializat într-o materie diametral opusă. Nu poţi să compari chimia şi fizica cu limba română şi engleza. Dacă ar fi fost istorie, geografie sau ceva apropiat mai credeam că e posibil, dar ca să predai fizică şi chimie, tu, profesor de română, mi se pare un pic forţată nota. Totodată, acesta este şi un semnal că Inspectoratul Şcolar nu ţine cont de doleanţele noastre. Mi se pare normal ca Inspectoratul Şcolar să întrebe şi autorităţile locale care sunt nevoile comunităţilor, că poate ştim mai bine că părinţilor nu le convine situaţia de faţă în care copilul lui, în loc să înveţe materia de care mai are nevoie în viaţă, asimilează materia de la un profesor care nu are nimic de-a face cu această disciplină”, a afirmat primarul Gheorghe Staiu.
Situaţia cu care se confruntă profesorii şi elevii din comuna Şuşani a apărut şi în alte localităţi din Vâlcea, atât din sudul cât şi din nordul judeţului.