Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, 27 septembrie a.c., după şedinţa trimestrială a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) că Brigada 2 Infanterie “Rovine” va prelua rolul de brigadă multinaţională, în conformitate cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Warşovia în ceea ce priveşte România.
“Brigada multinaţională am tratat-o separat pe ordinea de zi (n.r. a CSAT), fiindcă aici trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. Pot să vă anunţ, în premieră, că s-au făcut paşi foarte importanţi pentru punerea în practică a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinaţională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie «Rovine», care va prelua rolul de brigadă multinaţională. Această brigadă îşi are sediul în Craiova şi acolo va funcţiona şi brigada multinaţională”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Amplasată în apropierea scutului antirachetă de la Deveselu, brigada va fi formată din soldaţi din mai multe state NATO. Alături de militarii noştri vin soldaţi bulgari şi polonezi, dar şi din alte state. Preşedintele României a menţionat că brigada va fi operaţională în 2018.
Primele şase avioane F-16 ajung în România pe 28 septembrie
Tot marţi, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat şi că este nevoie de o reorganizare a Companiei Naţionale ROMARM. “Este nevoie de o reorganizare la Compania Naţională ROMARM pentru a o face mai performantă, credibilă şi suficient de mare, pentru a deveni un partener serios pentru un investitor în special din afara ţării. Este nevoie de o corelare între nevoia de dotare a Armatei române şi oferta pe care o prezintă Compania Naţională ROMARM”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. El a precizat că se va lucra intens, în special la Ministerul Economiei şi Ministerul Apărării, pentru a se găsi aceste corelări. În aceeaşi zi, dar cu câteva ore înainte de şedinţa CSAT, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a anunţat că miercuri, 28 septembrie a.c., vor fi preluate din Portugalia şi primele şase avioane de tip F-16, ziua fiind catalogată drept “istorică” de către demnitarul român. “Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forţelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie. Deşi ezit să folosesc cuvinte mari atunci când vorbesc despre achiziţii, fie ele şi majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România şi armata sa”, a scris Motoc, marţi, pe Facebook. În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16.
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, declara pe 22 februarie că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.