Demnitarul originar chiar din localitatea vâlceană renumită pentru tradiţia păstoritului s-a aflat săptamâna trecută la “Târgul de animale”, organizat de Primăria Vaideeni şi de Ministerul Agriculturii pentru al doilea an consecutiv. Irimescu şi-a arătat disponibilitatea de a crea în cadrul acestei manifestari o bursă electronică a animalelor.
“Trec peste emoţia de a reveni între dumneavoastră de data aceasta într-o postură care anul aceasta mi-a permis să fac cu adevărat ceva pentru oierit. Este o mare bucurie pentru mine să văd că participă la acest târg crescători de ovine din toată ţara. Este o ocupaţie care a făcut ca Vaideeniul să fie pentru multă vreme un renume. Ţin minte şi acum greutăţile pe care le-au avut ciobanii de-a lungul timpului: viscolul, iarna grea, fără apă de spălat şi fără cele necesare pentru un trai decent. Sigur, situaţia s-a îmbunătăţit, dar, din păcate, am un regret că muntele s-a golit de oi. Până la (vârsta de) 7 ani am fost şi eu la munte şi încă ţin minte, când coboram toamna, aveam obrajii roşii ca merele ionatane. Acum copiii nu mai sunt aşa şi sigur că e un regret. Cred că ar trebui să venim cu un sprijin pentru transhumanţă ca să reuşim să readucem oile în vârful muntelui”, a spus ministrul Irimescu.
Subvenţia pentru creşterea oilor a crescut substanţial
Ministrul s-a declarat nemulţumit de consumul redus de carne de oaie în România şi a promis ajutor oierilor din zonă pentru a ajunge pe pieţele internaţionale. “Anul acesta, cu colegii din minister, ne-am străduit şi am reuşit să creştem substanţial subvenţia pentru anii viitori. Astfel, din 2017, în loc de 4,5 euro pe cap de oaie, pe lângă ajutorul acela de tranzit, care e în valoare de 25 de lei, o să dăm 13, 19 şi va ajunge la 27 de euro în 2020. Cred eu că astfel am restabilit echilibru între rasele de animale din România. Ceea ce trebuie să înţelegem însă cu toţii este însă că trebuie să producem de calitate şi calitatea pe care o cere lumea”, a mai precizat Irimescu.
La ediţia din acest an a Târgului de animale de la Vaideeni au fost prezenţi peste 40 de crescători de animale - ovine, caprine, bovine - din 10 judeţe ale ţării.