Opinii

 

Asta înseamnă să fii mafiot?

De 12 luni există o campanie împotriva reducerilor de taxe. Campanie simplă, care, deşi este promovată de economişti, nu este susţinută cu date economice. Doar cu populisme. Aceste populisme sunt prezente şi în retorica ce vine dinspre BNR.
OK. Politica fiscală este prociclică, deficite în creştere, în timp ce economia creşte. De acord 100%. Dar, atenţie, vorbim de deficite, nu de cod fiscal. Deficitul reprezintă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli.

Surpriza nu vine niciodată de la politica fiscală. Am susţinut mereu şi mereu că politicienii şi “tehnocraţii” vor folosi politica fiscală pentru a se ajuta pe ei, partidele lor sau prietenii din privat. Asta este. Nu numai în România, peste tot în lume. Dar de aceea avem bănci centrale independente (deşi un sistem monetar fără bancă centrală s-ar putea să fie superior).
Rolul băncii centrale independente este să implementeze politica monetară în aşa fel încât efectele unei politici fiscale prociclice, adică inflaţia (sau rata inflaţiei peste o ţintă), să nu apară. Nimic mai mult. Simplu. Este tot ce se cere de la o bancă centrală independentă.

Şi acum să vedem ce face BNR. BNR, prin comunicatori (inclusiv guvernator), avertizează despre pericolele politicii fiscale prociclice. Bravo. De acord 100%. Vă susţin. Ca o paranteză, BNR nu este deranjată de cheltuieli publice mai mari cât de reducerea taxelor, dar ce mai contează. Las eu de la mine şi mă alătur BNR în lupta cu politica fiscală prociclică.

BNR, ai cuvântul. Ce facem ca să stopăm efectele nocive pentru economie ale politicii fiscale prociclice? În primul rând, domnule Cîţu, susţinem programul “Prima Casă” (poftim, WTF?). Iar în al doilea rând, “Caracterul stimulativ al condiţiilor monetare reale a susţinut trendul ascendent al creditului în monedă naţională” (4.08.2016).

Ahh, am înţeles, aruncăm gaz pe foc. Un fel de “Fight fire with fire” combinat cu “burning down the house” sau, pe româneşte, “ori la bal ori la scandal”.

Lăsând gluma la o parte, da, politica fiscală este prociclică din cauza cheltuielilor mai mari şi a programelor foarte numeroase (parcă este unul pe zi) de ajutoare, subvenţii pentru toate sectoarele din economie. Dar cum naiba să răspunzi cu politică monetară prociclică în aceste condiţii (stimulativă) şi să încerci să “te dai” independent. Asta o însemna să fii mafiot?

P.S. Stilul postării este impus, implicit, de BNR. Atât timp cât BNR susţine la mişto că nu trebuie să fie evaluată relativ la ţinta de inflaţie, nu are sens să iau în serios ce spune BNR.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...