Economic

ASF va stabili în 30 de zile tarifele maxime ale RCA

În Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial a apărut o eroare, care va fi corectată, promit reprezentanţii instituţiei de control

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, tarifele maxime de primă pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare care practică RCA, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis marţi şi citat de Agerpres.

“Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare care practică RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, prin Hotărâre de Guvern la propunerea ASF şi cu avizul Consiliului Concurenţei şi al Ministerului Finanţelor Publice”, se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, dintr-o eroare materială, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, în loc de art.36, alin. 3, iar această eroare va fi corectată în Monitorul Oficial. În textul publicat în MO, articolul 18, alin. 2 spune că “pentru o perioadă de 6 luni, calculată la data expirării termenului prevăzut la art. 34 alin (3), ASF va calcula un tarif de referinţă, cu un caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule. ASF va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. ASF va evalua efectele acestei măsuri şi va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenţei”.

În urma protestelor, Guvernul a îngheţat preţurile la primele de asigurare timp de şase luni

Eroarea precizată de ASF în comunicat se referă la faptul că articolul 34, alin. 3 vorbeşte despre Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) şi spune că “persoanele care s-au subrogat în drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) nu pot să depună cereri de despăgubire la BAAR”.
La articolul 36, alin. 3, respectiv modificarea care va avea loc în textul ordonanţei, se spune că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA. “Acestea vor fi adoptate conform art. 4, alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată”.
FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM au protestat, săptămâna trecută, în întreaga ţară, inclusiv în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumite de creşterea tarifelor RCA.
După mai bine de şapte ore de proteste, transportatorii au negociat cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) ca tariful ţintă pentru poliţele RCA să fie de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.
Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanţă de Urgenţă în problema RCA care prevede, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni. Actul normativ a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...