Politică

Sponsorii partidelor din Oltenia, abonaţi la contracte şi demnităţi publice

În Mehedinţi, afaceriştii schimbă taberele, în timp ce în Vâlcea oamenii de afaceri merg pe simpatii politice

Sponsorizări, donaţii, contribuţii! Toate se regăsesc în viaţa internă partidelor care intră pe scena parlamentară, iar filialele judeţene ale partidelor din Oltenia nu fac excepţie. Campaniile sunt costisitoare chiar şi atunci când în primul rând al unui partid găseşti oameni de afaceri puternici. Pe de altă parte, unii agenţi economici preferă să mizeze pe siguranţa oferită de ajutorul acordat tuturor candidaţilor cu şanse pentru a nu fi suspectaţi de partizanism politic. Metoda este asemănătoare cu cea a economiilor plasate în cât mai multe bănci sau fonduri pentru evitarea riscurilor.

Citiţi mai jos cine sunt milionarii în euro care se învârt în spatele scenei politice din Oltenia şi care sunt ambiţiile lor după ce au contribuit substanţial la menţinerea agitaţiei din campaniile electorale.

Implicarea în politică a miliardarilor vâlceni a ţinut în viaţă partidele

Nu este o noutate că partidele politice se întreţin cu bani mulţi, mai ales în perioada alegerilor, când se cheltuiesc cei mai mulţi bani pe campanie. Mişcările de pe scena noastră politică ar fi mult mai clare dacă am şti cine sunt finanţatorii partidelor, cine trage sforile într-un caz sau altul. Lipsa de democraţie poate costa însă foarte mult, din cauza faptului că liderii pun de cele mai multe ori în prim plan interesele şi ambiţiile personale şi nicidecum interesul comun al echipei din care face parte.
Un lucru este cert, cei mai mulţi sponsori de partide, cu mici excepţii, preferă să nu iasă la lumină şi discută despre importantele ajutoare date partidelor fie aflate la guvernare, fie în opoziţie, doar neoficial. Şi lucrurile nu se vor schimba atâta timp cât nu se vor adopta reglementări stricte, europene în ce ce priveşte finanţarea partidelor. Partidele politice au venituri nu doar de la membri de partid, ci şi de la persoane fizie influente sau societăţi comerciale.

Consilierii judeţeni PNL au scos din buzunar sume consistente

În cazul liberalilor, lucrurile au stat clar de la început. Cei care au aspirat la un fotoliul de consilier judeţean au fost nevoiţi să cotizeze cu sume grase. 14 consilieri judeţeni de pe lista PNL au scos din buzunar sume consistente, primii 10 donând câte 8.000 de lei, iar alţi patru 4.000 de lei.

Societăţile comerciale răsplătite cu contracte de milioane de euro

Nici social democraţii nu o duc rău când vine vorba de sponsorizări, multe societăţi comerciale sau persoane influente cotizând în special în campaniile electorale. Deşi familia Mutu a ajutat nu numai PSD, ci mai multe partide, patronii lanţului de magazine Annabella au găsit mereu resurse pentru a-l sprijini în special pe Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Afacerile familiei Mutu au fost dezbătute pe larg în cea mai cunoscută revistă a miliardarilor, Forbes. Conform acesteia, grupul de companii Annabella (producţie şi retail) a ajuns la venituri de circa 40 de milioane de euro, iar dacă pentru reţeaua Annabella planurile de extindere sunt mai degrabă regionale, în ce priveşte fabrica de la Râureni aceastea sunt cu mult mai ambiţioase. Dan Mutu vrea să intre pe noi pieţe, precum Rusia şi Ucraina, ţări cu un potenţial enorm, dar şi să-şi consolideze poziţia pe cele existente. Cel mai bogat vâlcean din Top Forbes 500 de miliardari, Nicolae Sofianu a investit şi el în PSD de-a lungul anilor. Sofianu se află pe locul 122 în topul miliardarilor, averea acestuia fiind estimată la 43-45 de milioane de euro. Societăţile Cazicom şi Edion sunt doar două dintre cele care au ajutat economic partidul în campaniile electorale. Mai multe societăţi comerciale precum Conexvil, Proimsat, Urban, Govora SA, Olăneşti Riviera sau Electronics au cotizat către diverse partide, iar ulterior s-au ales cu contracte de milioane de euro. Totuşi, politicienii nu au curaj să recunoască „prieteniile” ce îi leagă de patronii celor mai multe societăţi ce cotizează bani, aşa că de multe ori neagă implicarea lor.

Democrat liberalii, campioni la învârtit bani

Pe vremuri, democrat liberalii şi-ar fi învins orice adversar la capitolul financiar. Toate numele importante din PDL au scos în ultima perioadă sume foarte mari care au plecat către partid în diverse campanii. În ceea ce priveşte ultima campanie electorală printre cei care au fost nevoiţi să cotizeze la judeţ se numără şi Dorel Jurcan, Iuliana Moise sau Ştefan Prală, în timp ce pentru campania din municipiu Romeo Rădulescu, Samoil Vîlcu şi Grigore Crăciunescu nu s-au dat la o parte când a venit vorba de implicarea economică. Printre cei care de-a lungul timpului au mai ajutat partidul se numără şi fostul vicepreşedinte al CJ, Romulus Bulacu sau fostul director al Inspectoratului în Construcţii, Ion Tudor, soţul femeii de afaceri Maria Tudor, singura femeie din Vâlcea în Topul Forbes. Ion Tudor şi-a încercat norocul candidând pentru un post în Parlamentul României la alegerile din 2004 şi 2008, însă nu a reuşit să atragă destule voturi, chiar dacă a investit sume serioase în campaniile electorale. A primit ulterior, totuşi, un post de conducere la Inspectoratul în Construcţii. Democrat liberalii susţin că nu au avut alte sponsorizări externe în ultima campanie derulată şi că s-au bazat exclusiv pe ajutorul acordat de membri de partid.

Mehedinţi: Duducea şi Isvoranu, abonaţi la contractele cu statul

Patronul firmei de contrucţii „Via Vita” din Mehedinţi, Sorinel Duducea, a dus-o bine şi pe timpul PDL-ului, dar şi acum pe timpul USL-ului. Liberal la origini, Duducea a mirosit din timp cam ce culoare politică o să aibă factorii de putere de la conducerea CJ Mehedinţi şi de la Primăria Severinului. Din acest motiv, el nu s-a dat în lături din a sprijini cu fonduri în campania electorală atât PDL cât şi USL. În mandatul trecut a mers pe mâna candidatului PDL la preşedinţia CJ Mehedinţi şi nu a dat greş. Omul pe care l-a spijinit a câştigat funcţia, iar firma lui n-a dus lipsă de contracte de asfaltare, pietruire, refacere de poduri etc. Tot PDL, prin primarul Constantin Gherghe, i-a atribuit prin licitaţie firmei lui Duducea construirea unor sensuri giratorii în municipiu, precum şi câteva sectoare de asfaltare. Estimativ, firma lui Duducea a obţinut contracte cu statul în perioada 2007-2012 în valoare de peste 10 milioane de euro.

10% procentul de sponsorizări

Neoficial, se vorbeşte că cel puţin 10% din banii publici contractaţi de Duducea s-au întors ca sponsorizări. Când USL-ul a venit pe val , Duducea a sprijinit candidatul USL la preşedinţia CJ Mehedinţi, pe pesedistul Adrian Duicu, şi n-a greşit. Duicu a câştigat alegerile, iar primul contract câştigat de firma Via Vita este o reabilitare de drum în comuna Prunişor în valoare de 20 de miliarde de lei vechi. Şi omul de afaceri Costi Isvoranu a fost ajutat de PDL să obţină o serie de contracte grase cu CJ Mehedinţi, dar şi cu Primăria Severin. Totodată, liderii PDL i-au înlesnit şi cumpărarea combinatului „Celrom” Severin cu preţul de 10 milioane de euro. Cunoscut ca un adevărat prieten al actualului deţinut Ionel Manţog, care i-a atribuit afeceri de miliarde în domeniul minier, dar şi apropiat al senatorului PDL Mehedinţi, Mihai Stănişoară, omul de afaceri Costi Isvoranu, patronul Alpha Construct s-a reorientat. De curând, el a încheiat contracte de publicitate cu televiziunea patronată de preşedintele CJ Mehedinţi, pesedistul Adrian Duicu, ca semn că e dispus să schimbe macazul pentru a primi contracte ca a-şi salva salariaţii de la trimiterea în şomaj.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...