Vacanţa de vară s-a încheiat, iar copiii s-au întors de luni, 12 septembrie, cu trei zile mai devreme decât erau obişnuiţi, la şcoală. În judeţul Vâlcea, aproximativ 54 mii de elevi şi preşcolari au început un nou an şcolar. Pentru mulţi, şcoala a început în condiţii bune, pentru alţii, însă, nu. Astfel, din cele aproximativ 470 de unităţi şcolare din judeţ, 44 nu au autorizaţie de la pompieri, iar alte 91 nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar.
Şcoala Gimnazială Nr. 10 din Râmnicu Vâlcea este cu siguranţă un exemplu de şcoală model. Noul an şcolar a început în condiţii excelente, autorităţile locale şi cadrele didactice asigurându-se că cei aproximativ 1.000 de elevi care învaţă aici au tot ceea ce le trebuie să fie printre cei mai buni din judeţ la învăţătură. „Avem nişte părinţi minunaţi, care sunt alături de noi, că avem nişte copii nu numai frumoşi, aşa cum îi vedeţi în prima zi de şcoală, ci şi foarte inteligenţi, care participă la foarte multe concursuri şi care aduc foarte multe premii. Au fost la olimpiade naţionale, la concursuri naţionale şi nu ne-au dezamăgit niciodată. Dragii mei, vă aşteptă un an plin de surprize plăcute, nişte profesori plini de energie şi de dragoste pentru voi la fel cum sper că şi voi veţi fi plini de curiozitate. Vom avea un an de muncă, dar şi de realizări. Vă urez «Bine aţi venit» şi vă doresc succes!”, a declarat Adriana Statie, directoarea Şcolii nr. 10 din Râmnicu Vâlcea la deschiderea festivităţilor de început de an şcolar.
E prima zi de şcoală şi elevii au intrat în curtea şcolii cu zâmbete pe buze şi cu flori în mâini. Aşteaptă nerăbdători să sune clopoţelul şi să intre în sală să-şi revadă colegii şi profesorii. Cei mai emoţionaţi sunt micuţii din clasa pregătitoare, care păşesc pentru prima oară pragul şcolii, însoţiţi de părinţi, de bunici sau de rude. Festivităţile au început aici la ora 9.00, iar printre cei care au dorit să le fie alături celor mici la deschiderea cursurilor s-au aflat primarul Râmnicului, Mircia Gutău, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Varsanufie şi inspectorul şcolar general, Andra Bică. “Vreau să vă asigur, dragi părinţi, elevi şi profesori, că Primăria Râmnicu Vâlcea va acorda în continuare un sprijin substanţial tuturor şcolilor din municipiu. Vă doresc tuturor un an plin de bucurii, iar celor mici le urez să se bucure de cadrele didactice pe care le au şi care sunt foarte pregătite pentru că, nu întâmplător, Vâlcea s-a clasat anul acesta pe locul II în ţară ca medii de 10 luate la examenul de bacalaureat. Este o cinste pentru toate cadrele didactice care lucrează în învăţământ. Le mulţumesc tuturor din suflet pentru tot ceea ce fac pentru copiii din municipiu şi vă doresc tot binele din lume”, a afirmat edilul şef al Râmnicului.
Clase noi de gimnaziu cu profil handbal mixt la Energetic
Noul an şcolar se anunţă unul cu multe noutăţi şi pentru elevii de la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea. În premieră, unitatea şcolară râmniceană, una de elită în judeţ, va avea şi clase de gimnaziu cu profil vocaţional handbal mixt (fete şi băieţi). „Le spunem bun venit elevilor de clasa a IX-a, pe care îi asigurăm de tot sprijinul nostru. pentru ei s-a încheiat ciclul gimnazial şi li se deschide acum calea către liceu, cu provocările şi frumuseţea specifice acestei perioade. Nu i-am uitat nici pe elevii de gimnaziu, cărora le spun cu sinceritate «Bine aţi venit!». Mă adresez aici în mod special elevilor de clasa a V-a şi de clasa a VI-a, cărora li se deschid cu adevărat noi provocări înspre cunoaştere şi înspre performanţa sportivă”, a precizat Mihai Simion, noul director al Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea.
Clasele cu profil vocaţional handbal-fete în cadrul Colegiului Energetic au devenit deja tradiţionale, fiind înfiinţate în cadrul unităţii şcolare încă din anul 1996. Foste eleve ale Colegiului au obţinut performanţe notabile atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Notabilă este performanţa obţinută de generaţia care a absolvit în anul 2015 şi care a devenit Campioană Mondială la Junioare U18, fiind, de asemenea, şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Handbal U20. Şi în prezent, eleve ale Colegiului activează la cluburi din prima ligă a handbalului feminin românesc şi sunt şi membre ale Lotului Naţional. Astfel, din lotul naţional convocat în ultimii trei ani în vederea pregătirii pentru diversele competiţii europene şi naţionale fac parte: Bianca Curmenţ (HC Alba Sebeş), Hermina Stoicănescu (HCM Râmnicu Vâlcea), Alexandra Dindiligan (”U” Cluj), Sonia Vasiliu (”U” Cluj), Alina Ilie (CSM Unirea Slobozia), Lorena Ostase (CSM Unirea Slobozia), Florentina Craiu (HCM Râmnicu Vâlcea).
Tablete gratuite pentru toţi elevii din Păuşeşti-Otăsău
"Vreau să vă asigur, dragi părinţi, elevi şi profesori, că Primăria Râmnicu Vâlcea va acorda în continuare un sprijin substanţial tuturor şcolilor din municipiu. Le mulţumesc cadrelor didactice din suflet pentru tot ceea ce fac pentru copiii din municipiu.", Mircia GUTĂU, primarul Râmnicului
Printre cei mai fericiţi de începerea şcolii sunt însă elevii de la Păuşeşti-Otăsău. Primăria le-a cumpărat tablete, astfel că în noul an şcolar toţi cei 170 de copii de la clasele I-VIII care învaţă aici vor primi şi dispozitive IT care să le uşureze procesul de învăţare. Iniţiativa, o premieră pentru judeţul Vâlcea, aparţine primarului din localitate, care a dorit astfel să reducă rata abandonului şcolar în comună.
În comuna Păuşeşti-Otăsău sunt trei şcoli generale. Primăria din localitate a achiziţionat, din bugetul propriu, tabletele, preţul fiind 190 lei bucata. O altă veste bună pentru elevi şi pentru părinţii lor este şi aceea că vor primi gratuit şi uniforme. Primăria a demarat deja procesul de achiziţie a acestora pe SEAP, astfel că, în scurt timp, copiii din Păuşeşti-Otăsău care merg la şcoală vor avea asigurate şi uniformele.
Noutăţi în anul şcolar 2016-2017
Noul an şcolar va aduce şi câteva noutăţi pentru elevi. Pentru prima dată, anul acesta, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor primi manuale gratuite. Anunţul a fost făcut de inspectorul şcolar general. “Noul an şcolar aduce cu sine schimbări importante atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Astfel, pentru prima dată, elevii vor avea un statut al lor, un statut al elevului, programul de desfăşurare al activităţilor «Şcoala altfel» a devenit mai flexibil, elevii de clasa a XI-a şi de clasa a XII-a au manuale gratuite, s-a redus numărul comisiilor la nivelul unităţilor de învăţământ şi, pentru prima dată după mulţi ani, se organizează concursuri pentru directori. Toate acestea au rolul de a spori încrederea în educaţie care se consolidează în şcoală, văzută ca un sprijin pentru elevi. Misiunea dascălilor este nobilă, aceştia având responsabilitatea de a pregăti drumul în viaţă a celor care ies de pe băncile şcolii, astfel încât aşteptările copiilor şi ale părinţilor să se consolideze în împliniri şi în realizările lor. Vă doresc tuturor succes, sănătate şi putere de muncă!”, este mesajul pe care l-a transmis Andra Bică, inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea.
Anul şcolar 2016-2017 va avea 35 de săptămâni de cursuri, echivalentul a 169 de zile lucrătoare, şi este structurat pe două semestre, primul între 12 septembrie şi 3 februarie, al doilea între 13 februarie şi 16 iunie. Vacanţele vor fi programate după un program predefinit. Astfel, vacanţa de iarnă va fi între 24 decembrie şi 8 ianuarie, cea intersemestrială între 4 şi 12 februarie, cea de primăvară între 15 aprilie-1 mai, cea de vară între 17 iunie şi 10 septembrie, iar pentru perioada 29 octombrie şi 6 noiembrie este programată o vacanţă pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din cel preşcolar.