Sub Lupă

Ce vrăji a mai făcut Gigi Matei cu bugetul Râmnicului

Un pretins justiţiar al presei locale a facturat ilegal primăriei, în mandatul interimarului pesedist, produse promoţionale de aproximativ 1,5 miliarde lei vechi, bani destinaţi persoanelor cu dizabilităţi

Ghiţă Pristanda, personajul făcut celebru de Caragiale în comedia cu titlul “O scrisoare pierdută”, pare a se fi teleportat în zilele noastre fix în pielea (la propriu) unor pretinşi jurnalişti locali. Şi ca dandanaua transferului de moravuri, peste timp, dar în acelaşi judeţ de munte, să rămână totuşi interesantă, de data asta nu prefectul Tipătescu ar trebui să-i numere aluziv-complice politic “steagurile”, ci Ion Gigi Matei, primarul interimar al Râmnicului din perioada martie 2014 – 5 iunie 2016. Bine, vorba vine că i le numără, că de data asta nu prea sunt de găsit nici dovezi că au fost văzute măcar de echipajul vreunei navete spaţiale în drumul ei spre altă galaxie, deşi dosarele de achiziţii au fost completate cu documente de recepţii. În cazul de faţă, nici steagurile nu mai sunt ce au fost. Acum sunt bannere, afişe, tricouri inscripţionate şi alte mărunţişuri promoţionale, cumpărate de primărie la preţuri extravagante de la Olteam Paper SRL – unitate protejată în baza Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Băieţi, aţi făcut ghiveci până şi opera dramaturgului!

Estimare ochiometrică a necesarului în funcţie de “evenimente preconizate”

Dacă până la condamnarea definitivă primită de primarul ales Emilian Frâncu (PNL, martie 2014), Dulăcioiu a furnizat Primăriei Râmnicu Vâlcea, prin Vilspopress SRL, indicatoare stradale, produse pe care nu le avea trecute în domeniile de activitate declarate ale firmei, din momentul în care primar interimar a venit Ion Gigi Matei (PSD), şi-a mutat racordul dintre conducta ce duce spre buzunarele proprii şi bugetul municipalităţii pe Olteam Paper SRL (CUI 29847748), societate pe care o deţinea în coproprietate cu o altă persoană. Imediat ce s-a aşezat în capul mesei, Matei a semnat cu această societate, în baza Legii 448/2006, primul acord de parteneriat (nr. 12.728 din 11.04.2014) şi contract de furnizare (nr. 12.729 tot din 11.04.2014), având ca obiect furnizarea de “Materiale şi produse imprimate pentru evenimentele PRECONIZATE (?!) a se desfăşura pe parcursul anului 2014, organizate de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea”. Înţelegerea contractuală nu conţine şi un calendar al acestor evenimente, de parcă ele ar apărea din senin şi nu ar trebui aduse şi la cunoştinţa Consiliului Local (CL). Din estimarea părţilor (probabil că ochiometrică, pentru că nu ne-au fost puse la dispoziţie documentele justificative ce au stat în spatele acestor achiziţii), a reieşit doar un tabel cu produse în valoare totală de 37.180 de lei plus TVA. Înţelegerea a continuat fructuos, cel puţin pentru Olteam Paper, şi în 2015 (contractul de furnizare cu nr. 11.711 din 27.03.2015, în valoare de 52.650 lei), precum şi în 2016 (contractul de furnizare cu nr. 19.675 din 18.05.2016, în valoare de 50.000 lei + TVA).

Preţuri de dimensiuni cosmice, produse ce par înghiţite de o gaură neagră

Exagerat este un epitet de prea mult bun simţ pentru preţul fiecărui produs livrat primăriei de Olteam Paper. La unele repere vorbim de umflarea preţurilor chiar şi de cinci ori faţă de cele din piaţa produselor de profil. Câteva exemple numai din luna mai 2016: 50 de bannere a câte 450 lei bucata, 800 de pungi cadou a 8 lei bucata, 200 de mouse-pad-uri a câte 15 lei bucata, 550 de afişe A2 a câte 12 lei bucata, 100 de stick-uri a câte 28 de lei bucata, 1.000 de baloane a câte 1,2 lei bucata, 200 de tricouri a câte 24 lei bucata, 1.000 de steguleţe a câte 1,2 lei bucata, 150 de cocarde tricolore (simbol de purtat la piept) a câte 10 lei bucata! În anul anterior au fost livrate şi mape de prezentare la preţul de 70 de lei bucata. Ca să fie clar că inscripţionarea acestor produse s-a făcut, probabil, cu echipamente şi softuri proaspăt omologate de NASA, că altfel cu greu spre imposibil se justifică dimensiunile lor cosmice, preţurilor amintite li se adaugă şi TVA!

Mare parte din produse au pornit prin Univers, spre o gaură neagră probabil, din moment ce nici înainte de alegerile locale din 5 iunie a.c., nici după, conducerile şi funcţionarii primăriei nu au reuşit să ne demonstreze unde au fost folosite aceste obiecte, timp de trei ani consecutiv. Şef al Serviciului Investiţii Publice şi în prezent, directorul executiv Liviu Miftode a girat cu semnătura sa toate contractele. În faţa noastră, acum, îl ţine pe “nu ştiu” în braţe atât de strâns, de ai zice că vrea să-şi salveze căsnicia după ce a fost prins în fapt cu amanta chiar de către soţie.

Evaziune şi spălare de bani pe fondul campaniei electorale?

Precizăm, pentru cei care nu au reţinut deja din istoricul Olteam Paper publicat de noi în ediţia anterioară, că produsele respective nu puteau fi comercializate de firma lui Dulăcioiu & co deoarece ea are obiect de activitate autorizat “7311 - Activităţi ale agenţiilor de publicitate”, conform Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Pentru produsele stipulate în contractele de furnizare încheiate cu UAT Primăria Rm. Vâlcea, furnizorul avea nevoie de autorizarea Unităţii Protejate pentru codul CAEN 1812 – Alte activităţi de tipărire n.c.a., potrivit clasificării activităţilor din economia naţională.
Mai mult decât atât, contractele respective sunt încheiate în baza Legii 448/2006, SC Olteam Paper SRL putând să livreze doar produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate. SC Olteam Paper SRL are un singur angajat persoană cu handicap, în funcţia de “Operator introducere validare şi prelucrare date”, deci nu poate comercializa produse de papetărie etc. Astfel, absolut toate serviciile sau produsele facturate de SC Olteam Paper SRL în baza Legii 448/2006, fiind NEDEDUCTIBILE pentru terţi în baza Legii 448/2006. Şi în cazul acestor contracte de furnizare există suspiciuni rezonabile că unele produse sunt facturate fictiv, nefiind specificate caracteristicile produselor (de exemplu, bannerelor nu le sunt specificate dimensiunile sau modul de imprimare, faţă/verso etc.).

EVAZIUNE, evaziuni, s. f. 1. (În sintagma) Evaziune fiscală = sustragere de la obligaţiile fiscale.

În urma unor discuţii cu actuala conducere a Primăriei Rm. Vâlcea, am ajuns la concluzia că Primăria nu are unde folosi anual 50 de bannere sau 500 de afişe, existând suspiciuni cu privire la faptul că aceste produse au fost, de fapt, folosite în campaniile electorale. Din graficul de plăţi, se observă că facturile mai consistente au fost emise exact în perioada campaniilor electorale. Elocvente sunt plăţile din lunile mai şi iunie 2016, când Primăria Râmnicului nu a organizat niciun eveniment (deci nu avea nevoie de materiale publicitare), dar începuse campania electorală.

Astfel, bugetul statului a fost prejudiciat cu sumele virate de UAT Primăria Rm. Vâlcea către SC Olteam Paper SRL deoarece contractele de furnizare sunt încheiate în baza Legii 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Primăria Rm. Vâlcea ar fi trebuit să plătească lunar către bugetul de stat un impozit reprezentând echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap cf. art. 78, alin. (3), lit. a, din Legea nr. 448/2006.

Lista facturilor primite şi plătite de Primăria Râmnicu Vâlcea către Olteam Paper SRL:


Contractele şi actele adiţionale încheiate de Primăria Rm. Vâlcea cu SC Olteam Paper SRL:
Contractul de muncă al persoanei cu handicap angajată de unitatea protejată autorizată Olteam Paper SRL în funcţia de “Operator introducere validare şi prelucrare date”:


Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi: Pentru ca o cheltuială să fie deductibilă conform Legii 448/2006, clientul trebuie să achiziţioneze de la unitatea protejată produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate şi pentru care au fost autorizate. Acestea pot fi găsite în ultima coloană din tabelul ”Lista unităţilor protejate autorizate”, publicată pe site-ul autorităţii, la următorul link: http://anpd.gov.ro/web/informatii-publice/lista-unitati-protejate/

Codurile CAEN folosite de SC Olteam Paper SRL în relaţiile comerciale în baza Legii 448/2006

Informaţii extinse de la Registrul Comerţului cu privire la acţionariatul SC Olteam Paper SRL până în ianuarie 2016

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

19.09.2016 - 06:21rodin contab:Curtea de Conturi a sesizat aceste aprovizionari, presupus a fi fictive, cu ocazia misiunilor de audit effectuate la Primaria Municiliului Rm Valcea? Sau a avut ca tema verificarea doar a faptului daca societatea unui fost salariat al Camerei de Conturi jud Valcea a incasat a incasat contravaloarea serviciilor prestate unitatilor de invatamane din credite bugetare? Sau a primit ordin sa nu verifice contractual respectiv?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...