Economic

Leul punctează în faţa principalelor valute

Parcursul leului din perioada analizată a fost unul de apreciere faţă de principalele valute, investitorii fiind interesaţi de activele care oferă randamente ridicate.

La sfârşitul perioadei marile burse ale lumii şi preţurille materiilor prime au cunoscut scăderi consistente, la această contribuind şi decizia BCE de a nu lua măsuri suplimentare de relaxare monetară, care permit obţinerea de „bani ieftini”.

Raportul euro/leu a început intervalul cu un curs al euro de 4,4515 lei. Maximul atins a fost de 4,4526 lei, iar la finalul perioadei media a fost anunţată la 4,4501 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4450 şi 4,4530 lei.

În următoarele zile este de aşteptat ca euro să se menţină în jurul noului prag suport de la 4,45 lei. Totuşi, este posibil ca unii dintre străinii care au investit în titlurile de stat româneşti să decidă să iasă din piaţa specializată, ceea ce ar putea readuce euro la 4,46 lei

Un raport al analiştilor de la ING Bank estimează că leul se va aprecia până la finalul acestui an în raport cu euro iar cursul ar putea scădea până la 4,4 lei, tendinţă care va continua şi anul viitor. Aceştia anticipează, de asemenea, creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,2 la 5,2%, ca urmare a cifrelor peste aşteptări privind evoluţia economiei din primele şase luni ale anului

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,9486 şi 3,9601 lei iar la sfârşitul intervalului media a fost stabilită la 3,9669 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fost cuprinse între 3,949 şi 3,97 lei.

Media monedei elveţiene, care a fost tranzacţionată pe pieţele internaţionale între 1,089 şi 1,098 franci/euro, a fluctuat între 4,0587 lei, minim al ultimelor aproape patru luni, şi 4,0862 lei. Perioada s-a încheiat la 4,0661 lei, în condiţile unei creşteri a cererii de franci pe pieţele internaţionale.

În perioada analizată perechea euro/dolar a crescut cu 0,5%, cotaţiile fluctuând între 1,1141 şi 1,1313 dolari.

Aprecierea euro a fost datorată scăderii interesului investitorilor pentru dolar, în condiţiile în care aceştia consideră că Rezerva Federală americană nu este interesată să majoreze dobânda sa de politică monetară în cursul acestei luni.

La rândul ei, BCE a menţinut în şedinţa sa de politică monetară dobânda-cheie iar presedintele ei, Mario Draghi, nu a lăsat de înţeles că ar urma o extindere a programului de relaxare cantitativă, ce ar urma sa se încheie in martie viitor. Acesta a afirmat că „politica noastră (a BCE, n.red.) a fost extrem de eficientă. Transmiterea politicii noastre monetare n-a fost niciodată mai bună - când BCE schimbă dobânzile, efectele se propagă rapid în economie”.
Analiza cuprinde perioada 6 – 12 septembrie

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...