Sub Lupă

“Magicianul” Dulăcioiu şi activităţile lui ilicite cu banii publici

Cu doar câteva zile înainte de condamnare, primarul Râmnicului Emilian Frâncu i-a comandat ilegal “justiţiarului” plăcuţe cu nume prevestitoare: “Intrarea Haiducilor” şi “Aleea Traficului”

Eduard Gheorghe Dulăcioiu este unicul asociat în SC Vilspopress SRL, conform datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Prin intermediul acestei firme a preluat integral de la foşti apropiaţi proprietatea şi editarea publicaţiei Arena Vâlceană. Aşa se explică numărul limitat al domeniilor de activitate inserate iniţial în actul constitutiv al societăţii, precum şi activitatea principală (editare a ziarelor – Cod CAEN 5183).

Printre cele 17 domenii secundare de activitate iniţiale ale firmei nu se regăsea, până pe data de 21 aprilie a.c., şi “Fabricarea altor articole din metal n.c.a. – Cod CAEN 2599”. Cu toate că se pretinde, ori de câte ori cineva are bunăvoinţa să-l asculte sau să-l citească, un întreprinzător foarte corect, Dulăcioiu a încheiat totuşi cu Primăria Râmnicu Vâlcea, în 24 martie 2014, un contract de furnizare ce avea ca obiect livrarea către municipalitate a unui număr de 29 de plăcuţe de identificare stradală, cu înscrisuri pe ambele feţe, pe care să le monteze la intersecţiile unor artere principale cu unele secundare. Arterele evidenţiate sau rebotezate de primarul de atunci, Emilian Frâncu, în acord cu CL Râmnicu Vâlcea, în onoarea unor personalităţi ale municipiului reşedinţă de judeţ, au largă paletă de denumiri, după cum reiese din contract, de la “Radu Livezeanu”, “Virgil Ierunca”, sau “Dumitru Berciu”, până la “Intrarea Haiducilor”, “Intrarea Demnităţii”, “Intrarea Democraţiei” ori... “Aleea Traficului”!?! Mai lipsea “Bulevardul Bugetului”. Să admitem că naivitatea l-a costat amarnic pe edilul liberal, la doar câteva zile după încheierea prezentului contract fiind condamnat definitiv într-o altă cauză, pentru luare de mită, fapt consumat deja.

Se impune verificarea tuturor livrărilor similare în investiţiile din bani europeni!

Suma înţelegerii comerciale dintre părţi pe care am insistat, 4.350 de lei (1.000 de euro) plus TVA, poate părea insignifiantă, însă ea reprezintă o mică mostră din foamea pretinsului justiţiar al presei locale pentru banii publici ai râmnicenilor. Societatea sa a încheiat ilegal o astfel de tranzacţie cu primăria pentru că, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), ar fi trebuit să aibă ca domeniu de activitate şi “Fabricarea altor articole din metal n.c.a. – Cod CAEN 2599”. Altfel, ori Vilspopress SRL deţine o imprimantă ultimul răcnet (cel puţin 4D şi cu licenţele de rigoare pentru softuri, evident), ori a fost în această ecuaţie o banală firmă de bişniţar păduchios, deprins în ale comerţului la consignaţiile de prin Ostroveni.

Că este şi deosebit de înţelept, o dovedeşte faptul că, pe 21 aprilie a.c., a ascultat sfatul unui economist şi a modificat statutul firmei, adăugând domeniul de activitate cu pricina. Cu alte cuvinte, a recunoscut (şi) în scris că a comis ilegalităţi până atunci şi trebuie să dea banii încasaţi nemeritat înapoi.

Legea nr. 12/1990 (actualizată 2014) privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite:

Art. 1. - Constituie activităţi comerciale ilicite şi au ca efect aplicarea, faţă de cei care le-au săvârşit, a măsurilor prevăzute în prezenta lege, următoarele:
a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale sau cu încălcarea de către comercianţi a obiectului activităţii lor comerciale, stabilit în condiţiile legii.
Art. 2. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 1 săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.
Art. 3. - Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1, dacă sunt ale contravenientului, precum şi sumele de bani şi bunurile dobândite prin săvârşirea contravenţiei SE CONFISCĂ.

Şi nu vorbim de puţini bani, pentru că individul chiar se mândreşte cu faptul că a participat ca furnizor de produse (dar nu spune şi că nu le putea produce ori comercializa) în multe investiţii derulate pe bani europeni (Drăgăşani, Horezu, Ocnele Mari, Rm. Vâlcea). Şi, în aceste cazuri, discutăm de multe mii de euro, să ne înţelegem.

De aici încolo nu mai este treaba noastră, ci a instituţiilor abilitate, ceea ce ştie şi el.

Adăugăm doar că, potrivit prevederilor Legii nr. 12/1990 (actualizată), art. 1, lit. a), privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, activităţile cu care se împăunează drept model de cinste în business şi presă pot face obiectul anchetelor organelor statului, fiind activităţi comerciale ilicite şi riscă să se lase cu amenzi consistente, imputarea şi recuperarea prejudiciilor.


Fabricarea altor articole din metal n.c.a. 2599
Această clasă include: - fabricarea de articole casnice, din metal: -farfurii, farfurioare etc. -oale, ibrice etc. -castroane, platouri -cratiţe, tigăi şi alte ustensile neelectrice, pentru utilizare la masă sau în bucătărie -mici dispozitive şi accesorii de bucătărie acţionate manual -bureţi de sârmă pentru curăţat -fabricarea de componente din zinc pentru clădiri: jgheaburi, scocuri, căzi, chiuvete, bazine de spălător şi articole similare -fabricarea de articole din metal pentru birou, cu excepţia mobilierului -fabricarea de seifuri, casete (case de bani), uşi blindate etc. -fabricarea de diverse articole din metal: -elice navale şi palete pentru acestea -ancore -clopote -dispozitive de asamblare a liniilor de cale ferată -capse, catarame, cârlige -scări metalice - indicatoare metalice, inclusiv indicatoare de circulaţie rutieră, - fabricarea de pungi metalizate -fabricarea de magneţi permanenţi -fabricarea de termosuri din metal -fabricarea de însemne metalice şi insigne din metal -fabricarea de bigudiuri din metal, mânere şi schelete metalice pentru umbrele, piepteni. Această clasă exclude: -fabricarea săbiilor, baionetelor, vezi 2571 -fabricarea cărucioarelor pentru cumpărături, vezi 3099 -fabricarea mobilierului din metal, vezi 3101, 3102, 3109 -fabricarea articolelor sportive, vezi 3230 -fabricarea de jocuri şi jucării, vezi 3240.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...