Marţi, 6 septembrie, Tribunalul Vâlcea a admis decizia de denunţare a contractului dintre CET Govora şi compania poloneză Ciech Soda România (CSR), proprietara Uzinelor Sodice Govora (USG). Imediat după pronunţarea sentinţei, administratorul judiciar al CET Govora Remus Borza a declarat că există premisele semnării unui contract pe zece ani între CET şi Uzinele Sodice Govora (Ciech Soda România) la un preţ corect de furnizare a aburului industrial. În aceeaşi zi, deşi au dreptul la contestare a deciziei în şapte zile de la comunicare, CEO-ul CSR, Witold Urbanowski, a confirmat anunţul lui Borza, compania poloneză precizând că este de acord cu rezultatul negocierilor purtate înainte de proces, 106 lei per Gcal pentru aburul industrial de 6 şi 13 bari şi 110 lei, pentru aburul industrial de 35 de bari.
“Azi s-a făcut un act de dreptate, o reparaţie morală. Am fost deja contactat de reprezentanţii USG care doresc un contract pe 10 ani, la preţul de 106 lei gigacaloria pentru aburul de 6 şi 13 bari şi 110 lei gigacaloria pentru aburul industrial de 35 de bari. Astfel, CET Govora a finalizat renegocierile de livrare a aburului industrial cu principalii clienţi Oltchim şi USG, în urma noilor contracte rezultând o economie pentru noi de 30 de milioane lei pe an. Aceste venituri ne vor permite să implementăm un plan de reorganizare care să facă posibilă plata creanţelor de la masa credală, de a susţine investiţii de mediu şi retehnologizare. În final, putem vorbi de o reinserţie a CET Govora în circuitul civil ca o societate viabilă, eficientă şi competitivă”, a precizat Borza, citat de Agerpres.
Contract păgubos semnat de vechea conducere CET cu USG
Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a notificat Uzinele Sodice Govora (USG) privind denunţarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016, pentru a reduce pierderile care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei şi pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei, remis marţi. La momentul deschiderii procedurii insolvenţei, 9 mai 2016, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei, ceea ce ar fi însemnat falimentul iminent dacă nu s-ar fi apelat în ultimul ceas la procedura insolvenţei. Potrivit datelor făcute publice de administratorul judiciar Remus Borza, în ultimii 10 ani a fost în vigoare un contract între CET Govora şi USG prin care producătorul vâlcean de energie electrică şi termică a livrat constant abur industrial la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE. Preţul contractual era de 78 lei Gcal, în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei Gcal, iar preţul de cost de 130 lei Gcal. Creşterea preţului contractual, una insignifiantă, acceptată prin semnarea contractului de către vechea conducere a CET Govora SA, pe intervalul de referinţă 2006 — 2016 nu a fost de natură să acopere nici măcar inflaţia, apreciază reprezentanţii Euro Insol. Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflaţie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro, ca diferenţă între preţul reglementat de ANRE şi preţul contractual, sau 64 de milioane euro ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual.
CET Govora, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, produce energie electrică şi abur industrial pentru societăţile de pe platforma chimică Râmnicu Vâlcea şi agent termic în regim centralizat şi apă caldă pentru peste 140.000 de locuitori din Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti şi Băile Olăneşti.