Actualitate

Căminul de bătrâni din Ostroveni, închis pentru că nu are autorizaţie de la ISU

Primarul Gutău spune că, dacă până la finele lunii nu se rezolvă problema autorizării, căminul va trece înapoi în proprietatea Primăriei Râmnicului

Inaugurat de două ori până acum, căminul de bătrâni din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea rămâne închis pentru cei cărora li se adresează: bătânii. Actualii concesionari ai acestui imobil în care administraţia locală a investit 2,5 milioane de euro, nu au reuşit să obţină toate autorizaţiile necesare pentru a-l pune în funcţiune.

La începutul acestui an, mai exact în luna martie, Centrul Rezidenţial pentru Persoane de Vârsta a III-a din cartierul Ostroveni era inaugurat pentru a doua oară, într-un cadru festiv, la ceremonie participând liderii Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Din 2014, azilul a fost concesionat de către edilii de la vremea respectivă Marelui Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan-Cavalerii de Malta, fundaţie reprezentată de Adrian Secureanu, directorul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti. În schimbul concesionării pe o perioadă de 40 de ani a căminului, fundaţia lui Adrian Secureanu s-a obligat să facă reparaţii şi să asigure dotările cu mobilier. Primăriei urmau să-i revină 12 locuri, din cele 80 ale căminului, locuri destinate cazurilor sociale deosebite. Investiţiile s-au făcut, la fel şi dotările interioare. Ba chiar s-a vehiculat şi un preţ pe care ar fi trebuit să-l plătească vârstnicii care voiau să fie cazaţi aici - între 2.000 şi 2.500 de lei. Punerea în funcţiune a căminului însă nu s-a realizat, deşi au trecut aproape şase luni de la inaugurare. Motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie sunt ambigue, reprezentanţii fundaţiei acuzând anumite impedimente în obţinerea anumitor autorizaţii. „Construcţia are avizul pentru siguranţă la incendii, dar nu are autorizaţie pentru siguranţă la incendiu. Pentru aceasta, utilizatorul sau proprietarul trebuie să depună cerere pentru a o obţine. Conform legislaţiei, această autorizaţie trebuie obţinută într-un anumit termen, adică până la jumătatea anului următor celui în care a fost obţinut avizul”, a precizat Cătălin Popescu, purtător de cuvânt al ISU Vâlcea.
Noua conducere a Primăriei Râmnicu Vâlcea spune că va face tot ce este posibil pentru a pune în funcţiune acest cămin. Primarul Gutău a precizat că a dat termen fundaţiei până la sfârşitul acestei luni să ia măsuri pentru deschiderea azilului, în caz contrar căminul urmând să fie din nou trecut în proprietatea Primăriei. „Comunitatea locală a investit peste 80 de miliarde acum şapte ani. De şapte ani, căminul de bătrâni nu şi-a găsit destinaţia şi, din păcate, nu funcţionează. Cei care au câştigat licitaţia acum doi ani l-au mobilat, dar invocă în acest moment că nu au luat autorizaţiile de la pompieri. Adevărul e undeva la mijloc, însă. Am avut şi o întâlnire cu reprezentanţii acestei fundaţii pentru că mie mi se pare nefiresc ca acest cămin să stea nefolosit. Le-am dat şi un termen şi, dacă până la sfârşitul lunii nu vor obţine toate autorizaţiile pentru a funcţiona ca şi cămin de bătrâni, condiţii impuse prin caietul de sarcini şi pe care ei trebuiau să le respecte, atunci voi propune spre aprobare Consiliului Local rezilierea contractului şi vom căuta ca acest spaţiu să îşi găsească cu adevărat destinatarul în aşa fel încât să fie cămin de bătrâni pentru locuitorii din Râmnicu Vâlcea”, a declarat primarul Mircia Gutău. Edilul şef al Râmnicului a mai precizat că nu va accepta schimbarea destinaţiei acestui imobil.
Construcţia căminului de bătrâni din Ostroveni a început în 2006, cu destul de multă vâlvă, în condiţiile în care Mircia Gutău, primar al Râmnicului şi pe vremea aceea, a schimbat destinaţia clădirilor destinate bătrânilor în locuinţe sociale şi pentru tineri. Până la urmă, locul ales pentru noul cămin a fost acceptat de toată lumea interesată, iar lucrările au fost finalizate în 2010. Din lipsă de fonduri pentru mobilier, clădirea a rămas însă închisă. În 2013, Primăria Râmnicului a reuşit să atragă Mitropolia Olteniei în acest plan de deschidere a centrului pentru bătrâni. Aceasta, prin Asociaţia Vasiliada, a câştigat licitaţia organizată în acest sens şi se angaja ca în următoarele luni să investească un milion de lei pentru a transforma această clădire într-un „pension” al persoanelor vârstnice şi cele cu nevoi speciale. Ceva nu a mers, căci, la nici câteva luni de la inaugurare, Asociaţia Vasiliada s-a retras, iar municipalitatea a fost nevoită să facă o nouă licitaţie pentru concesionarea imobilului. De această dată, câştigătoare a fost fundaţia Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan-Cavalerii de Malta, actualul concesionar al căminului. Preşedintele fundaţiei, Adrian Secureanu, este un personaj controversat. El a fost ameninţat cu judecata de Ordinul Cavalerilor de Malta chiar în ziua inaugurării centrului din Ostroveni. Ordinul Cavalerilor de Malta l-a acuzat că foloseşte abuziv sigla şi denumirile de „Ordinul Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim” şi „Cavalerii de Malta”, „în scopuri exclusiv pecuniare şi personale, ducând în eroare potenţialii donatori sau finanţatori. Ordinul Suveran de Malta va solicita domnului Secureanu şi organizaţiei sale încetarea imediată a folosirii denumirilor şi a siglei menţionate, şi nu va ezita să-i dea în judecată dacă vor continua acest abuz”, se preciza în comunicatul transmis presei chiar în ziua inaugurării Centrului Rezidenţial pentru Persoane de Vârsta a III-a din cartierul Ostroveni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...