Sub Lupă

Război pentru exproprieri pe proiectele Primăriei Râmnicului

Foşti primari, apropiaţi de-ai acestora şi consilieri locali forţează nota pentru a-şi primi partea leului din viitoarele exproprieri ce urmează a fi făcute de edili

Proiectul pasajului suprateran de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu şi ulterioara legătură cu bulevardul Dem Rădulescu agită din nou apele în Primăria Râmnicu Vâlcea. Noii aleşi din Executivul Local se plâng de jocurile imobiliare practicate fără jenă de foştii edili şi iau în calcul modificări ale proiectelor de anvergură din oraş pentru a nu pica în mijlocul afacerilor cu terenuri derulate sub umbrela administraţiei locale. Consilierii locali, printre care şi fostul ales al Râmnicului, Romeo Rădulescu, sunt pe lista negocierilor pentru achiziţionarea sau exproprierea unor terenuri deţinute în imediata apropiere a viitorului pasaj suprateran.

Alte modificări aduse în timp acestui proiect au generat situaţia ca proprietăţile pe care cei doi le au trecute pe numele firmelor să nu poată fi evitate.

Rădulescu, organizare de şantier pe terenul firmei

Lucrările la pasajul suprateran peste calea ferată Râmnicu Vâlcea-Sibiu au demarat în primăvara acestui an, cu doar o lună înainte de predarea mandatului de către fostul primar Romeo Rădulescu în mâinile liberalului Emilian Frâncu. Deja o serie de modificări aduse proiectului iniţiat în 2005 asiguraseră un loc sigur la masa despăgubirilor pentru firma Extins SRL, societate în care Romeo Rădulescu este asociat. Terenul de 785 mp nu a fost folosit doar pentru obţinerea unor venituri viitoare, ci a devenit peste noapte locul în care constructorul Confort SA Timişoara a decis să îşi amplaseze amenajarea de şantier. „Este mai degrabă o problemă a constructorului şi a fostului primar că au decis să folosească terenul pentru amenajarea de şantier. Până la urmă, constructorul va trebui să se încadreze în preţul licitat pentru executarea lucrării. Preţul acesta cuprinde şi costurile pentru organizarea de şantier. Dacă, în schimb, speră să obţină nu ştiu ce preţ colosal pentru cei 785 mp de teren, înseamnă că Romeo Rădulescu visează. La o negociere directă îi putem oferi preţul pieţei şi nimic mai mult”, susţine viceprimarul Ion Matei. Metoda folosită de Rădulescu nu este pentru prima dată adoptată de un ales din Râmnicu Vâlcea. În 2008, fostul edil şi mentorul lui Rădulescu, Mircia Gutău a pus la dispoziţia SC Delta ACM un teren şi o clădire de dormitoare aflat în proprietatea firmei sale, pe strada Morilor, tot în acelaşi scop, pentru suma de 35.000 euro/lună. Contractul cu Delta ACM s-a derulat până în 2011.

Mircia Gutău a pus la dispoziţia SC Delta ACM un teren şi o clădire de dormitoare aflat în proprietatea firmei sale, pe strada Morilor, pentru suma de 35.000 euro/lună.

Mentorul şi pupilul, în război deschis pentru terenuri

Tot terenurile speculate pentru despăgubiri de apropiaţii fostului primar Gutău au declanşat şi „războiul rece” între Rădulescu şi mentorul său politic. După condamnarea lui Gutău, în 2010, în cazul „Mită la primărie”, alegerea lui Rădulescu ca succesor al acestuia în fruntea Primăriei i-a lăsat pe unii apropiaţi ai edilului condamnat cu buza umflată. O primă modificare în proiectul legăturilor rutiere în zona de Nord şi Sud a oraşului a lăsat cu buza umflată 18 proprietari de terenuri din zona Libertăţii. Speculanţi pe bani publici, aceştia achiziţionaseră 18 parcele cu o suprafaţă totală de 3700 mp, gajându-le apoi către sucursalele vâlcene ale mai multor bănci. În morişcă au intrat BCR, Volksbank, BRD, Transilvania, Raiffeisen, BancPost şi CEC, care au acordat credite cu o valoare de 800 euro/mp de teren. „S-a ajuns la nişte sume imense. Nu cred că se poate pune un metru pătrat de teren gaj pe suma aceasta nici în centrul Bucureştiului. Nu ştiu dacă avem interesul să intrăm în conflict direct cu băncile acestea. Să îşi rezolve problema între ei. Cred că o să apelăm la o soluţie tehnică care să ne permită să realizăm proiectul fără a trece pe aceste parcele”, a mai spus viceprimarul Matei. Cele 18 loturi de teren deţinute de persoane fizice şi juridice din Vâlcea au suprafeţe cuprinse între 86 şi 261 mp şi au fost puse gaj în 2009 prin încheierea unor acte notariale în care s-a omis menţionarea sarcinii impuse de proiect asupra terenurilor în cauză. Printre perdanţi se numără directorul unei reprezentanţe auto, apropiaţi ai familiei Gutău şi foşti abonaţi la contractele publice cu Primăria Râmnicului din perioada 2004-2010.

Ioniţă caută să evite exproprierile

Nu doar Ion Matei merge pe o variantă care să evite risipirea banilor publici în buzunarele unor apropiaţi ai foştilor edili. Şi celălalt viceprimar al Râmnicului susţine evitarea costurilor ridicate cu exproprierile. „Vom merge pe varianta cu exproprierile la minimum şi vedem în ce sumă ne încadrăm. Suntem în continuare în analiza situaţiei terenurilor, pentru că acelea sunt elementele cheie. Se caută acele soluţii care să ocolească proprietăţile private, ca să nu fim siliţi să facem exproprieri”, a declarat Gheorghe Ioniţă. Situaţia complicată în care s-au trezit actualii aleşi locali îi confuzează şi pe consilieri. „Deocamdată, aşteptăm ca o comisie tehnică să facă propunerile necesare pentru a stabili traseul bretelelor de legătură. Cât despre problema aceasta a terenurilor gajate la bănci, nu este treaba noastră! Băncile să fie sănătoase, îşi vor recupera banii cum ştiu, dar nu de la noi. Nu cred că un evaluator poate lua în seamă acest preţ umflat de 800 euro/ mp. Până la urmă putem cere în instanţă actele notariale. Dacă nu s-a menţionat sarcina existentă asupra terenului, nu îi văd prea bine”, spune consilierul liberal Eduard Vârlan.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...