Liderii sindicaliştilor din cadrul CET Govora SA, societate aflată în procedură de insolvenţă, îi avertizează pe magistraţi că trimit societatea în faliment, dau lovitura de graţie platformei chimice şi lasă în frig peste 140.000 de vâlceni dacă obligă producătorul să furnizeze polonezilor de la CSR abur mult sub costul de producţie. De altfel, contractul denunţat reprezintă una din cauzele importante care au condus la acumularea de datorii de către furnizorul de abur.
Sindicaliştii din cadrul CET Govora, societate aflată în insolvenţă, fac front comun cu administratorul judiciar Remus Borza în conflictul cu clienţii polonezi de la Ciech Soda România (CSR), proprietarii Uzinelor Sodice Govora (USG). Fără a se feri de termenii duri, ei îi avertizează pe judecătorii de la Tribunalul Vâlcea că trimit în faliment garantat CET Govora dacă menţin decizia anterioară prin care obligă societatea să furnizeze USG abur la preţul din contractul denunţat, de 78 lei/Gcal, mult sub costul de producţie de peste 130 de lei şi, de asemenea, sub preţul aburului furnizat Oltchim.
Liderii protestatarilor reamintesc că falimentul CET va avea o reacţie devastatoare în lanţ, dând lovitura de graţie platformei chimice pe care încă mai lucrează peste 5.000 de angajaţi, alte societăţi pe orizontală şi va lăsa în prag de iarnă fără căldură şi apă caldă peste 140.000 de locuitori din trei oraşe: Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti şi Băile Olăneşti. De asemenea, sindicaliştii le reamintesc magistraţilor că au obligaţia profesională şi morală de a analiza corect litigiul dintre cele două societăţi, dar şi în interesul Statului Român.
Absolut toate sindicatele susţin demersul!
În acest sens, absolut toate sindicatele din cadrul CET Govora SA, inclusiv cele de la UMC Berbeşti, au întocmit şi semnat un memoriu adresat judecătorilor Tribunalului Vâlcea – Secţia a doua Civilă, pe care l-au depus la Dosarul nr. 1396/96/2016/a17 ce are termen vineri, 2 septembrie a.c.
Reamintim că, după ce a admis iniţial, pe 2 august a.c., decizia CET de denunţare a contractului cu Uzinele Sodice Govora pentru furnizarea aburului tehnologic la preţul de 78lei/gcal, Tribunalul Vâlcea a dat, în 17 august, câştig de cauză polonezilor de la CSR în defavoarea producătorului vâlcean de electricitate şi agent termic. În această cauză, administratorul judiciar, avocatul Remus Borza, a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean din 31 august a.c. că în data de 5 septembrie, dacă magistraţii vâlceni vor da câştig de cauză polonezilor de la CSR în litigiul cu CET (termen vineri, 2 septembrie a.c.), va declanşa procedura de intrare în faliment a societăţii. Redăm în continuare textual conţinutul memoriului asumat de cele 12 sindicate reprezentative din cadrul CET Govora SA.
“MEMORIU - prin care ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la soarta viitoare a CET Govora, din perspectiva iminenţei unui faliment.
Domnule Preşedinte, cu respect va informăm că, în situaţia în care principalul contract prin care CET Govora îşi vinde producţia de abur industrial va rămâne în fiinţă în parametri actuali de preţ, soarta CET Govora este pecetluită atâta vreme cât menţinerea preţului actual cauzează o pierdere de 171.000 de lei pe zi, respectiv de 5.300.000 de lei lunar sau 63.000.000 lei anual, ceea ce va conduce în mod implacabil la falimentul societăţii.
Falimentul CET Govora înseamnă pierderea tuturor licenţelor şi oprirea imediată a activităţii, cu consecinţa disponibilizării tuturor salariaţilor şi începerii operaţiunilor de lichidare a CET Govora. Cu alte cuvinte, falimentul CET Govora înseamnă vinderea obligatorie a acesteia la fier vechi şi pierderea locurilor de muncă a 2.000 de persoane.
Falimentul CET Govora ar însemna dispariţia totală a întregii platforme industriale Râmnicu Vâlcea, pentru că nici Soda România şi nici Oltchim nu au variante alternative de aprovizionare cu aburul tehnologic indispensabil procesului lor de producţie.
Oltchim are 2.000 de salariaţi care ar trebui disponibilizaţi, Soda România are peste 500 de salariaţi care de asemenea îşi vor pierde locurile de muncă. Totodată, alţi peste 2.000 de salariaţi de la Ocnele Mari, Servcet, Cetprest, Prelcet şi de la alte societăţi de pe platformă, îşi vor pierde locul de muncă.
Vă rugăm să analizaţi cu toată responsabilitatea situaţia CET Govora, pentru că pe lângă pierderea locurilor de muncă şi deci a singurului mijloc de trai, toţi cei care locuim în Râmnicu Vâlcea vom rămâne şi fără apă calda şi căldură, în condiţiile în care peste o lună de zile deja temperaturile în Vâlcea vor ajunge la nivelul la care nu vom mai putea sta în case fără căldură.
Nu putem înţelege decizia Dvs. de a obliga CET Govora să îşi vândă în pierdere producţia, într-un mod total neeconomic, acum când este în insolvenţă şi chiar ameninţată de faliment.
Ştim că CET Govora îşi poate reveni doar dacă generează suficient profit cât să îşi poată plăti creditorii (adică peste 400 milioane de lei).
Cum să poată supravieţui CET Govora dacă produce abur la 130 lei/Gcal şi îl vinde la 78 lei/Gcal?! Cine îşi asumă să pună diferenţa pentru ca CET Govora să îşi poată acoperi costurile?
Este adevărat că în viitor, ca urmare a măsurilor pe care le ia administratorul judiciar, costurile se vor diminua, dar ele nu vor ajunge NICIODATĂ la nivelul de 78 lei/Gcal cât este în prezent preţul din contract.
Suntem extrem de revoltaţi de ideea că o instanţă DIN ROMÂNIA, care FUNCŢIONEAZĂ ŞI DATORITĂ CET GOVORA (amintim că CET Govora este furnizorul de căldură şi apă caldă al TRIBUNALULUI VÂLCEA!), alege să dea câştig de cauză unei societăţi STRĂINE, pe care o favorizează în mod vădit, prin aceea că îi permite să cumpere aburul sub preţul de cost!
Credem că instanţa ROMÂNĂ trebuie în primul rând să fie CORECTĂ şi în al doilea rând să pună interesele societăţii ROMÂNE deasupra intereselor firmei poloneze! Nu ne putem explica ce fel de raţiuni ar putea fi invocate pentru ca o instanţă din România să oblige o societate comercială tot din România să îşi vândă sub cost produsul, pentru ca o societate din Polonia să poată să facă în continuare profit. În cei zece ani de contract cu USG, CET Govora a pierdut 64 de milioane de euro. Evoluţia preţului contractual nu a acoperit nici măcar inflaţia. Doar raportat la inflaţie, azi ar trebui să avem un preţ în contract de 114 lei. În ultimii ani, CET Govora a vândut către USG abur industrial chiar sub preţul minim reglementat de ANRE, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a legii şi a fost de natură sa producă prejudicii de ordinul zecilor de milioane de euro.
CET Govora a fost întotdeauna pionul de sacrificiu în Vâlcea şi vedem cu mare îngrijorare şi revoltă că, în continuare, organele statului sacrifică CET Govora, chiar şi acum când societatea este efectiv strangulată, în loc să fie protejată de lege şi de judecător!
Am fost obligaţi ani de zile să vindem abur tehnologic de sute de milioane de lei fără să vedem un leu de la Oltchim, pentru că interesele politice de atunci erau sa ţină Oltchim în viaţă, fără să se gândească nimeni ce se întâmplă cu CET Govora. Asta a făcut ca societatea să rămână datoare la CE Oltenia, furnizorul de cărbune, care ne-a facturat penalităţi de întârziere la plată de zeci de milioane de lei!
Acum, din nou, tot statul roman - printr-o instanţă judecătorească - ne obligă la acţiuni împotriva CET Govora, adică să fim de acord să vindem aburul sub preţul de cost! Costul nu ar ajunge la 78 lei/Gcal nici dacă, din cei 2.000 de salariaţi rămaşi, am rămâne doar 100 de oameni şi ar pleca 1.900!
Noi, salariaţii CET Govora, am făcut deja sacrificii, am acceptat măsuri dure de restructurare a personalului şi de reducere a veniturilor salaríale. Din societate au plecat în ultimele 3 luni peste 300 de colegi de-ai noştri, iar cei care am rămas am renunţat fortuit la unele sporuri şi beneficii câştigate cu trudă în zeci de ani de activitate în CET Govora, societate în care fiecare dintre noi am încercat să ne facem datoria faţă de societate, stat şi cetăţeni.
Toată viaţa noastră şi a familiilor noastre este legată de viaţa societăţii. Dacă cu bună ştiinţă veţi condamna această societate la faliment şi o veţi obliga să acumuleze pierderi, înseamnă că tot cu bună ştiinţă ne condamnaţi la şomaj, la foame şi la frig - pe noi, cei peste 6.000 de salariaţi ai societăţilor de pe platforma Rm. Vâlcea. În acelaşi timp condamnaţi 3 oraşe să rămână în frig, în prag de iarnă - adică peste 140.000 oameni.
Nicio raţiune juridică şi nicio lege din această lume nu credem că poate să fie mai importantă decât viaţa oamenilor.
Justiţia înseamnă totuşi o elementară dreptate - ori ce dreptate poate fi dacă însuşi instrumentul justiţiei, adică instanţa de judecată, ne-ar obliga la frig şi foame?
Stă în puterea Dumneavoastră să salvaţi CET Govora prin adoptarea unor decizii CORECTE şi care să respecte legea cu privire la relaţia cu Ciech Soda. Ne manifestăm nemulţumirea majoră că, exact în momentul în care Soda România acceptase preţurile CET Govora de 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 şi 13 bari respectiv 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 de bari, dumneavoastră, prin hotărârea pe care aţi pronunţat-o pe 18 august, ne-aţi obligat să vindem la 78 lei/Gcal, acumulând pierderi în fiecare zi.
Este foarte uşor de prevăzut că în condiţiile în care aţi suspendat decizia de denunţare a contractului, polonezii de la Soda România vor încerca tot posibilul să tragă de timp şi să nu se judece, ca să ne oblige să le dăm în continuare abur sub costul de producţie pentru cât mai mult timp!
Vă rugam faceţi dreptate, respectaţi legea şi salvaţi CET Govora şi zecile de mii de oameni care depind de această societate!”
Cu respect şi cu încredere că veţi face dreptate,
Sindicatul 2015 CET Govora, prin Predonescu Valentin - lider de sindicat.
Sindicatul Carierei Berbeşti prin Popescu Daniel - lider de sindicat.
Sindicatul CĂRBUNELUI BERBEŞTI, prin Glomnicu Dorel - lider de sindicat.
Sindicatul LIBER, prin Huidulescu Gheorghe - lider de sindicat.
Sindicatul LIBERTATEA, prin Gheorghe Ion - lider de sindicat.
Sindicatul TERMO 2008, prin Cumpănaşu Dumitru - lider de sindicat.
Sindicatul Minier Solidaritatea Berbeşti Alunu, prin Mânzatu Gheorghe - lider de sindicat.
Sindicatul PROFRĂŢIA, prin Pârvu Constantin - lider de sindicat.
Sindicatul LIGNITUL OLTENIA, prin Creţan Constantin - lider de sindicat.
Sindicatul Independent Olteţu prin Vlădoiu Marcel - lider de sindicat.
Sindicatul Minier Berbeşti, prin Păunescu Ilie - lider de sindicat.
Sindicatul Minier independent Berbeşti, prin Chelcea Constantin – lider de sindicat.