Chimcomplex este interesat de procesul de vânzare a activelor Oltchim şi vrea să realizeze o Companie Română de Chimie pe nucleul format din cele două companii, potrivit unui comunicat remis, vineri, 26 august a.c.
“Preşedintele CA de la Chimcomplex, domnul dr. ing. Băncilă Virgiliu, declară că societatea/acţionariatul sunt interesate de această tranzacţie, dar aceasta trebuie făcută în primul rând în interesul Oltchim, cât şi în interesul vânzătorului şi al cumpărătorului”, se arată în comunicat.
În ultimii trei ani, Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare a Oltchim şi a purtat mai multe corespondenţe cu autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister), în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât al vânzătorului, cât şi al cumpărătorului, dar şi al societăţii Oltchim.
“Acum credem că este bine că se încearcă vânzarea pe grupe de active, dar dacă într-adevăr se doreşte ca aceasta să fie un succes, este necesar să se rezolve de la început câteva probleme: gruparea activelor să se facă pe principiul funcţionalităţii acestora; grupele formate să constituie entităţi funcţionale tehnologic; vânzătorul trebuie să ofere şi soluţii pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eşalonate într-un timp rezonabil, altfel activele respective nu pot fi valorificate şi niciun cumpărător nu va prelua aceste active fără să aibă garanţia valorificării prin punerea lor în funcţiune; preţul de plecare a vânzării/licitaţiilor să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică şi morală a activelor respective; pentru a stabiliza, consolida şi dezvolta societatea sunt necesare investiţii imediate”, mai arată în comunicat reprezentanţii companiei.
Grup solid, cu capital românesc şi experienţă în domeniu
“Prin achiziţia activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Română de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex şi Oltchim. Sinergia celor două combinate şi investiţiile preconizate vor crea o corporaţie puternică în România. Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piaţă şi tehnologie. Pe de altă parte, urmărim şi evoluţiile din industria chimică din ţările vecine. Suntem interesaţi şi am avut contacte cu autorităţile ucrainiene pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în ţara vecină, Ucraina”, se mai arată în comunicat.
În luna martie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Chimcomplex Borzeşti a aprobat participarea la procesul de achiziţionare a activelor SC Oltchim SA. Cea mai recentă cifră de afaceri raportată de SCR a fost de 193 milioane de euro.
Chimcomplex se mândreşte cu o experienţă de peste 60 de ani în acelaşi domeniu, a obţinut rezultate remarcabile şi are toate atuurile pentru relansarea cu succes a Oltchim, are parteneri importanţi şi finanţarea necesară achiziţiei activelor.
În anii ‘60 ai secolului trecut, o parte din personalul specializat chiar la combinatul similar din Borzeşti, judeţul Bacău, a participat la construirea şi punerea în funcţiune a combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, denumirea iniţială prescurtată a acestuia fiind CIPA, în 1966. Chimcomplex Borzeşti este o societate pe acţiuni controlată de SCR (Serviciile Comerciale Române) A2 Impex SRL, companie fondată în 1993 la Piatra Neamţ, actualmente având sediul social la Cluj-Napoca. Din grup mai fac parte companiile: Sinterom Cluj-Napoca, Contactoare Buzău, Iaşitex Iaşi, Uzuc Ploieşti, Nova Textile Bumbac Piteşti, Caromet Caransebeş, Someş Dej, Aisa Invest Cluj-Napoca şi Inav Bucureşti. SCR este structurat în 6 divizii industriale: Utilaje Speciale, Construcţii de Maşini şi Aparataj, Textilă, Chimică, Hârtie şi Aeronautică.
Preşedintele grupului este omul de afaceri Ştefan Vuza.
Companii din China, dar şi din Azerbaidjan şi Rusia, cu ochii pe active
Potrivit unui anunţ remis recent Bursei de Valori Bucureşti, Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, în acest moment avându-se în vedere de către societatea nouă astfel de pachete de active. Părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de intenţie până la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate.
Selecţia cumpărătorului sau cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016.
“Deşi societatea este în insolvenţă, veniturile acesteia şi EBITDA au depăşit estimările din planul de reorganizare, fiind înregistrate venituri de 170,2 milioane de euro şi EBITDA ajustată de 17,7 milioane de euro în anul 2015. Totodată, veniturile şi EBITDA ajustată ale societăţii sunt aşteptate a se ridica la 176,5 milioane de euro, respectiv 23,9 milioane de euro la sfârşitul anului 2016”, se arată în anunţul Oltchim.
În luna ianuarie, reprezentanţii companiei declarau că Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare, una din partea unei companii din China şi două din România.
“Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea”, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.
Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuţi şi-au manifestat dorinţa de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiţii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR şi compania rusă TISE.