Administraţie

Veste bună pentru primari: fonduri disponibile pentru plata arieratelor

Suma pusă la dispoziţie de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice pentru plata acestor arierate este 450.000 mii lei la nivel naţional

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, anunţă primarii că prevederile Ordonanţei nr. 14/2016 privind rectificarea bugetului de stat oferă posibilitatea administraţiilor publice locale să îşi „achite restanţele înregistrate în contabilitate lor, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale la data de 30 iunie 2016”. Suma pusă la dispoziţie de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice pentru plata acestor arierate este 450.000 mii lei la nivel naţional, iar procedura de alocare a acestor fonduri este prevăzută la art. 55 din Ordonanţa nr. 14/2016 privind rectificarea bugetului de stat publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 627/16.08.2016. În cadrul aceleiaşi ordonanţe, Guvernul României a mai alocat judeţului Vâlcea suma de 1.924 mii lei reprezentând „sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor” şi suma de 13.340 mii lei reprezentând „sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor”.

Primarii, sfătuiţi să trimită rapid cererile la Ministerul Finanţelor

Preşedintele liberalilor vâlceni, parlamentarul Cristian Buican, îi sfătuieşte pe reprezentanţii administraţiilor publice locale ce întâmpină dificultăţi financiare privind arieratele să apeleze la acest instrument pus la dispoziţie de Guvern, subliniind faptul că repartiţia fondurilor ce va fi realizată de către Ministerul Finanţelor Publice se înregistrează şi implicit se soluţionează în ordinea primirii cererilor, în maximum 3 zile lucrătoare, în limita sumei disponibile.
“Atât în discuţiile individuale, cât şi în mass-media, am observat că există o serie de localităţi din judeţ ce întâmpină greutăţi financiare, mai ales din cauza arieratelor. Iată că acum există o posibilitate ca măcar o parte din aceste datorii să fie achitate. Chiar dacă mă bucur că pot da eu această veste, pe care o consider o oportunitate pentru toate administraţiile publice locale care au arierate, nu pot să nu observ lipsa de implicare a instituţiilor judeţene responsabile pe marginea acestui subiect. În mod normal, Instituţia Consiliului Judeţean ar trebui să consilieze primarii, oferindu-le astfel de soluţii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă, însă se pare că noua conducere nu este interesată de rezolvarea problemelor, ci doar de imagine şi concedii. Fiind regula primului venit-primul servit, este normal că există o oarecare competiţie, însă să nu promovezi o astfel de măsură ce poate ajuta decongestionarea financiară a administraţiilor publice locale este o mare prostie. Subliniez faptul că procedura de repartiţie a fondurilor este prevăzută la art. 55 din Ordonanţa nr. 14/2016 privind rectificarea bugetului de stat publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 627/16.08.2016. Voi urmări în perioada următoare ca şi sumele alocate Consiliului Judeţean, prin această rectificare, să fie distribuite corect, după necesităţi”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...