Actualitate

Căminul de bătrâni din Bălceşti, din nou, în prag de desfiinţare

Primarul Constantin Aleca susţine că administraţia locală nu poate susţine financiar instituţia ce găzduieşte în prezent 56 de vârstnici din toată zona

Căminul de bătrâni din Bălceşti este din ce în ce mai aproape de desfiinţare, asta după ce instituţia a pierdut şi finanţarea de la Consiliul Judeţean Vâlcea. Conducerea forului judeţean i-a informat deja pe edilii din Bălceşti că nu mai pot să aloce fonduri pentru această instituţie şi că primăria din localitate trebuie să găsească singură o soluţie dacă vrea să o menţină în viaţă.

Valer Tudor, vicepreşedinte al CJ Vâlcea, a declarat că reprezentanţii Consiliului Judeţean au discutat cu cei de la Ministerul Muncii însă soluţia propusă de către aceştia din urmă nu este una viabilă. Reprezentanţii Guvernului au anunţat că au în plan derularea unui proiect pilot destinat acestor cămine de bătrâni, proiect prin intermediul căruia vor aloca bani pentru ca acestea să îşi poată continua activitatea, însă condiţia ar fi ca ele să mai angajeze personal sau să mai renunţe la unii dintre angajaţi pentru a se încadra în finanţare. În plus, proiectul ar urma să înceapă de luna viitoare şi să se deruleze pe o perioadă scurtă, până în luna noiembrie a acestui an.

O soluţie: transformarea în centru pentru persoane cu handicap

Consiliul Judeţean a propus două soluţii Consiliului Local din Bălceşti, cel care are în administrare căminul de bătrâni. Una ar fi transformarea căminului în centru pentru persoanele cu handicap şi trecerea lui în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. În această variantă, mai mult de 80 la sută din fonduri vor veni de la bugetul de stat, dar un număr de asistaţi vor trebui direcţionaţi spre alte centre de bătrâni din judeţ. Cealaltă este menţinerea actualei destinaţii a imobilului, însă primăria va trebui să găsească singură soluţii pentru asigurarea banilor necesari funcţionării acestuia. Deocamdată, reprezentanţii Primăriei Bălceşti nu au luat nicio hotărâre în ceea ce priveşte căminul de bătrâni. Primarul Constantin Aleca a informat însă Consiliul Judeţean încă de luna trecută că nu are posibilitatea să susţină financiar această instituţie care găzduieşte în prezent 56 de vârstnici din toată zona Bălceşti, şi că, dacă nu va fi ajutat, va fi nevoit să-l închidă. Prevăzători, reprezentanţii Consiliului Judeţean, spun că au o soluţie şi pentru această situaţie şi că bătrânii nu vor rămâne pe drumuri. Ei ar urma să fie transferaţi la celelalte centre din judeţ.

De la începutul lui 2016, CJ a finanţat căminul cu 1,13 milioane de lei

Căminul pentru persoane vârstnice din Bălceşti a fost deschis în toamna anului 2011, în locul fostului spital orăşenesc pe care ministrul Sănătăţii de atunci, Cseke Attila, a decis să-l desfiinţeze. Ministerul Muncii s-a angajat să finanţeze centrul de asistenţă până în anul 2013, iar de atunci au tot suplimentat fondurile. La începutul acestui an, ministerul a decis însă să sisteze fondurile, iar căminul a funcţionat până acum cu ajutor de la Consiliul Judeţean Vâlcea, care a alocat în luna februarie 10 miliarde de lei vechi şi încă un miliard 300 de lei luna trecută (în total 1,13 milioane de lei noi), bani care au acoperit cheltuielile căminului doar până la sfârşitul lunii iunie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...