Sub Lupă

Noi date despre jaful de la CET Govora

Deşi societatea înregistra pierderi masive an de an, fosta conducere a societăţii a cheltuit sume extravagante pentru cosmetice şi servicii de îndepărtare a vegetaţiei în perioada 2011 - 2014

1.131.511 lei este suma exactă pe care a cheltuit-o CET Govora SA în perioada 2011 – 2014 pentru servicii de importanţă vitală pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii societăţii vâlcene producătoare de energie electrică şi termică. Fosta conducere a societăţii a considerat justificată cheltuirea anuală a unor sume extravagante pentru servicii precum defrişarea şi îndepărtarea vegetaţiei, toaletare a arborilor, întreţinerea spaţiului verde, curăţirea platformelor betonate de gunoi şi resturi vegetale sau achiziţionarea de produse igienico-sanitare.

Din contabilitate pare că buruienile au fost culese cu penseta

2012 este anul în care s-a înregistrat un adevărat record în materie de astfel de cheltuieli, potrivit datelor sintetice obţinute de “Săptămâna în Oltenia”. Date din care se observă fără mari eforturi că multe cheltuieli sunt umflate, servicii similare fiind oferite de firme de profil la preţuri mult mai mici. Tot din aceste date, se mai observă şi că aceste cheltuieli sunt frecvent “sparte” în sume care să nu sară în ochii vreunui curios din instituţiile de control. Bunăoară, în 2012, fosta conducere a CET Govora a cheltuit 600 de milioane de lei vechi pentru “servicii de defrişare şi îndepărtarea vegetaţiei” şi încă 647 de milioane pentru “curăţire platforme betonate de gunoi şi resturi vegetale”. Dacă nu cumva angajaţii firmei contractate sunt specializaţi în smulsul buruienilor cu penseta, directorii societăţii puteau apela pentru astfel de “lucrări” la unii dintre proprii angajaţi, ne referim la cei necalificaţi pentru procesul de producţie, pentru un mic bonus salarial. Precizăm că la începutul anului 2015 CET a raportat pierderi pentru al treilea an consecutiv (2012, 2013, 2014).

Obrazul subţire cu cheltuială din banul public se ţine

Tot în 2012, societatea a cumpărat produse igienico-sanitare în valoare de peste un miliard de lei vech. 45.600 de bucăţi de săpun de 100g, 21.600 de recipiente cu cremă de mâini, 840 de şampon de urzică (500 ml) sunt produsele miraculoase preferate de “managementul luminat” care au răsfăţat tenurile pretenţioase ale angajaţilor societăţii. Doar ale unor angajaţi, după cum susţin numeroase surse din cadrul CET Govora, să nu uităm să subliniem. Şi asta cu mult înainte ca societatea să preia UMC Berbeşti! În acelaşi an, perioada Crăciunului a fost una deosebit de fructuoasă pentru firmele care furnizează flori şi arbori ornamentali. Pentru una sigur a fost, pentru că a vândut la CET (astfel de contracte au existat în fiecare dintre cei cinci ani supuşi analizei) brazi ornamentali de 110 milioane de lei vechi. În anii următori, nici florile nu au lipsit de la momentele festive din cadrul societăţii, “buchete mari/buchete mici” sau mai simplu, “buchete flori”, fiind vândute frecvent (şi de mai multe ori pe an) producătorului de energie electrică şi termică pe sume modice de câteva zeci de milioane de lei vechi pentru fiecare comandă. Şi în acest caz pare o achiziţie împărţită pentru a nu bate la ochi faptul că suma totală a ajuns an de an în conturile aceleiaşi firme, chiar dacă societatea dădea semne evidente de colaps economic. Coroane mortuare mai lipseau...

Mentalitate de vechili pe moşia judeţului

În luna mai a anului curent, CET Govora SA a cerut intrarea în insolvenţă din cauza incapacităţii achitării datoriilor de sute de milioane de euro acumulate. Principalele cauze enunţate deja în spaţiul public de Remus Borza, proprietarul firmei de insolvenţă Euro Insol care a fost desemnată administrator judiciar, constau în furnizarea produselor către parteneri industriali sub preţul de producţie, achiziţii de materii şi servicii la costuri umflate şi multe altele. Chiar dacă par un mizilic în comparaţie cu alte tunuri date pe contul CET Govora, cheltuielile prezentate în acest articol conturează destul de limpede mentalitatea celor care au condus societatea şi nepăsarea lor faţă de balanţa economică a societăţii cu unic acţionar Consiliul Judeţean Vâlcea, adică judeţul. Cauzele insolvenţei vor fi prezentate detaliat într-un raport ce va fi făcut public în septembrie a.c. Potrivit legislaţiei, documentul ar trebui să stea la baza cercetării administrative şi, după caz, penale a responsabililor pentru situaţia dezastruoasă în care a fost adus furnizorul de agent termic pentru aproape 150.000 de vâlceni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

25.08.2016 - 08:53ionica:si cand ne gandim ce bun se dadea balan. saracul

24.08.2016 - 19:58Catrina Valerian:Foarte adevărat spus, sperăm la o analiză corectă a tuturor factorilor care au adus CET-ul în situaţia existentă!

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...