Magistraţii vâlceni au decis să suspende denunţarea contractului cu USG de către CET Govora până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în procesul de fond dintre Ciech Soda şi CET Govora, proces care va avea primul termen pe 12 septembrie 2016. Până atunci, CET este obligată să furnizeze abur Uzinelor Sodice la vechiul preţ.
"Am avut deja o discuţie telefonică cu administratorul special al CET Govora. Era foarte necăjit şi îl înţeleg. În limitele legale şi în conformitate cu atribuţiile legale ale Consiliului Judeţean, noi vom face tot ceea ce depinde de noi ca oamenii să nu sufere.", Constantin RĂDULESCU, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea
Situaţia a tensionat din nou relaţiile dintre cele două companii, mai ales că Remus Borza anunţase, cu câteva ore înainte de decizia Tribunalului, că a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii companiei poloneze. Îngrijorat de ceea ce se întâmplă pe platforma chimică, Constantin Rădulescu, preşedintele CJ Vâlcea, a precizat că va face tot ceea ce este legal posibil pentru ca populaţia din Râmnicu Vâlcea să nu sufere. “Am avut deja o discuţie telefonică cu administratorul special al CET Govora. Era foarte necăjit şi îl înţeleg. În limitele legale şi în conformitate cu atribuţiile legale ale Consiliului Judeţean, noi vom face tot ceea ce depinde de noi ca oamenii să nu sufere. Am vorbit şi cu primarul Mircia Gutău, pentru că de CET Govora depind şi cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea şi îi asigur pe vâlceni că, în urma tuturor acestor discuţii, vom întreprinde măsurile legale în vigoare, pentru ca cetăţenii judeţului să nu sufere şi aici mă refer la asigurarea agentului termic, apă caldă şi căldură, pentru cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea la iarnă, păstrarea şi conservarea locurilor de muncă pentru angajaţii de pe Platforma Chimică, dar şi din bazinul minier. Mi-am dorit şi încă îmi doresc ca agenţii economici de pe Platforma Chimică să colaboreze, să conlucreze şi să ajungă la un punct comun de înţelegere, în care să se continue furnizarea aburului...”, a precizat preşedintele Rădulescu.
Relaţiile contractuale dintre cei doi agenţi economci de pe Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea au devenit tensionate în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce administratorul judiciar al CET, Remus Borza, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice prin care CET furniza abur industrial. Motivul acestui denunţ a fost preţul de 78 de lei gigacaloria, considerat a fi mult prea mic faţă de costurile de producţie, de 130 de lei, şi chiar mai mic decât cel stabilit de ANRE, de aproape 106 lei. În replică, USG, companie privată a grupului CIECH Vaşovia, a atacat în justiţie acţiunea celor de la CET şi chiar au sistat producţia pentru două săptămâni. Negocierile pentru un nou contract între cele două companii au continuat însă, iar joi, 18 august, cu câteva ore înainte de a se afla de decizia Tribunalului Vâlcea, Remus Borza anunţa că a primit un mail de la reprezentanţii companiei poloneze, în care aceştia se declarau de acord cu preţul de 106 lei pe gigacalorie în cazul aburului de 6 şi 13 bari şi respectiv de 110 lei/gigacaloria pentru aburul de 35 de bari. Decizia instanţei vâlcene îi obligă acum să reia furnizarea aburului la vechiul preţ. De vineri, 19 august, CET Govora s-a conformat şi a redeschis robinetul de abur către USG, nu înainte de a depune la Tribunalul Vâlcea o adresă prin care se solicită urgentarea judecării contestaţiei depusă de Ciech Sodă România. Borza îşi motivează această solicitare prin aceea că societatea CET Govora înregistrează pierderi uriaşe prin continuarea furnizării de abur la vechiul preţ.
“Pierderea înregistrată de CET Govora din activitatea de producere şi vânzare a aburului industrial, în perioada 2007 – 2015 a fost de 67,6 milioane Euro (289,4 milioane lei). Aceasta înseamnă o pierdere anuala de 7,5 milioane Euro (32 milioane lei). Prin continuarea furnizării de abur industrial către Ciech Soda România S.A. la preţul de 78 lei/Gcal, CET Govora S.A. înregistrează o pierdere zilnică de 171.666,67 lei, respectiv o pierdere lunară de 5.150.000 lei. Pierderea înregistrată din derularea contractului cu Ciech Sodă România S.A. şi după deschiderea procedurii insolvenţei se cumulează la pierderea înregistrată de CET Govora la finalul anului 2015 de 232.782.150 lei, ceea ce face practic imposibilă reorganizarea societăţii, fapt stabilit şi de art. 173 din Legea nr. 85/2014 care interzice ca o societate în reorganizare să înregistreze pierderi din activitatea curentă”, se precizează în adresa înaintată de Euro INSOL Tribunalului Vâlcea.
CET Govora este singurul operator de agent termic din Vâlcea. Compania se află în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, iar din luna mai a acestui an societatea se află în insolvenţă din cauza pierderilor de aproape 140 de milioane de lei pe care le-a înregistrat, administrator judiciar fiind desemnată casa de insolvenţă Euro Insol a lui Remus Borza.