Administraţie

Vistieria şi dezvoltarea imobiliară a Râmnicului, în regres continuu

Vâlcenii nu manifestă un apetit mare pentru apartamentele de lux, iar blocajul dezvoltatorilor imobiliari se simte la bugetul local

Criza financiară suflă şi în buzunarele vâlcenilor, care nu mai pot susţine bugetul local şi nici piaţa imobiliară. Din ce în ce mai mulţi agenţi economici sunt în pragul falimentului şi, din acest motiv, de câteva luni bune, încasările la bugetul local al municipiului Rm. Vâlcea au început să scârţâie. Dacă până mai anul trecut totul mergea ca pe roate, Râmnicul fiind printre primele oraşe din ţară în ceea ce priveşte nivelul de colectare a impozitelor şi taxelor locale, în acest an abia dacă s-au încasat jumătate din sumele programate spre colectare de la contribuabilii persoane juridice.

Singurii care îşi plătesc la timp impozitele, de teama de a nu acumula datorii cu penalităţi la bugetul local sunt contribuabilii persoane fizice, care, de altfel, în afara impozitelor pe case ori terenuri, nu au alte obligaţii fiscale către stat. În ceea ce priveşte investiţiile în imobiliare, şi acestea au cam stagnat. Chiar dacă dezvoltatorii imobiliari au încercat să diversifice oferta de la căsuţe mici cât să asigure strictul necesar, pentru cei cu posibilităţi materiale decente, până la apartamente spaţioase şi ultramoderne, de tipul penthouse, pentru clienţii cu pretenţii permise de buzunar, dinamica pieţei imobiliare a scăzut.

Bugetul local, susţinut de pensionari şi salariaţi

Vistieria municipiului Rm Vâlcea este umplută mai mult de pensionari şi simpli angjaţi, decât de agenţii economici şi oamenii de afaceri care desfăşoară diverse activităţi în oraş. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Economico-Financiară din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, ritmul încasărilor în rândul contribuabililor persoane juridice a scăzut la jumătate în acest an faţă de 2011. Astfel, procentul încasărilor efectuate de angajaţii de la ghişeele direcţiei abia dacă trec de 50% din prognoza anuală stabilită pentru 2012. Mai exact, în primele opt luni, persoanele juridice au contribuit la bugetul local doar în proporţie de 53% faţă de bugetul planificat. Principala cauză o constituie faptul că în toată această perioadă tot mai multe firme au fost afectate de criza financiară. „Situaţia economică este de vină, multe firme sunt în insolvenţă şi în incapacitate de plată. Mai mult, când este vorba de datorii către stat, majoritatea agenţilor economici se achită faţă de fisc, lăsând la urmă taxele şi impozitele către bugetul local. Dar, în general, cei care au datorii la noi, au şi la finanţe, vedem asta atunci când ajungem în instanţă pentru recuperarea debitelor restante”, a declarat directorul Direcţiei Economico-Financiare Rm Vâlcea, Ion Lepădat.

20 de milioane de recuperat de la 378 de firme

În stare de faliment sau dizolvare se află nu mai puţin de 378 de firme din Râmnic, de la care Direcţia Economică are de recuperat aproape 20 de milioane de lei. La capitolul contribuabili persoane fizice, în schimb, nu sunt probleme, încasările menţinându-se în ritmul obişnuit, chiar dacă şi aici sunt 277 de contribuabili insolvenţi, de la care primăria are de încasat aproape 500 de mii de lei. „Pe surse de venit la persoane fizice avem încasări de peste 100%. În martie, de exemplu, am înregistrat 103% din bugetul planificat. Cei mai mulţi vâlceni şi-au plătit impozitele până la 31 martie pentru că au beneficiat de bonificaţia de 10%. Cam un sfert din contribuabili au venit la ghişeele direcţiei atunci”, mai spune Lepădat. În cifre, până la 31 august 2012, Direcţia de Taxe şi Impozite a încasat peste aproximativ 150 de milioane de lei din 214 milioane, buget aprobat pe anul 2012. Din această sumă, peste 80 de milioane de lei reprezintă taxe şi impozite locale pe clădiri şi terenuri colectate, în mare parte, de la persoane fizice.

"Când este vorba de datorii către stat, majoritatea agenţilor economici se achită faţă de fisc, lăsând la urmă taxele şi impozitele către bugetul local.", Ion Lepădat, Direcţia Economico-Financiară Rm. Vâlcea

Imobiliarele, surse de venit... întârziate

Încasările la bugetul local sunt direct proporţionale cu potenţialul financiar al proprietarilor de clădiri şi terenuri, iar o piaţă imobiliară în stagnare influenţează într-o oarecare măsură şi ritmul încasărilor la vistieria Râmnicului. Aşa cum am arătat, restanţieri la plata impozitului către bugetul local sunt agenţii economici, printre care şi cei care dezvoltă afaceri imobiliare. Cum piaţa de resort a cunoscut o depreciere tot mai mare în ultimul timp, şi proprietarii de imobile au tot amânat să facă drumul la ghişeele direcţiei. Potrivit directorului Lepădat, constructorii imobiliari contestă modul de calcul al impozitului. „Constructorii plătesc impozitul la clădiri şi la apartamente până când le înstrăinează, iar mulţi dintre ei ne contestă în instanţă modul de calcul al impozitului. Probabil li se pare că au prea mult de plată. Până la urmă îşi achită aceste datorii, chiar dacă suntem în instanţă”, spune directorul Direcţiei Economice.

Proiecte amânate

De altfel, dezvoltatorii imobiliari nu se mai grăbesc nici la investiţii în clădiri pe care nu sunt siguri că vor reuşi să le vândă. Iar cei care au deja blocuri în construcţie, aşteaptă momentul în care piaţa imobiliară îşi va reveni. Fie ele cât de mari şi spaţioase, ori finisate cu materiale de cea mai bună calitate, apartamentele îşi aşteaptă cumpărătorii mult şi bine. Unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Vâlcea care a construit ultimele imobile în municipiu nu a rămas dator la bugetul local, dar abia a reuşit să vândă 10-15% din cele 100 de garsoniere şi apartamente ale căror preţuri variază între 23.000 şi 95.000 de euro. „Foarte slab merg vânzările imobiliare. Eu aş fi vrut să vând apartamentele pe care tocmai le-am făcut într-o lună de zile, dar cred că abia dacă le dau într-un an, doi. Sper să nu fie mai rău. Preţurile la materialele de construcţii au tot crescut, iar cele la case au scăzut. Nu cred că e posibil să scadă mai mult de-atât, dar dacă piaţa se blochează din nou... Mai am un imobil în proiect, în care sunt prevăzute şi câteva apartamente penthouse, dar îl construiesc numai în condiţiile în care vând ce-am construit până acum”, a declarat Romeo Iliescu, dezvoltator imobiliar.

Neînvăţaţi cu luxul în oraş

Pentru a răspunde tuturor preferinţelor clienţilor când vine vorba de confort şi spaţiu, printre apartamentele ce fac obiectul pieţei imobiliare din Vâlcea se numără şi câteva penthouseuri, apartamente mari şi luxoase ce-i drept, dar scumpe atât la preţ, cât şi la impozitare. Dacă unii dintre investitorii imobiliari, cum este cazul lui Romeo Iliescu, se gândesc să le ofere clienţilor şi astfel de locuinţe, alţii, în schimb, sunt reticenţi la astfel de investiţii. Mircia Gutău, de exemplu, fost dezvoltator imobiliar, consideră că „un penthouse costă foarte mult, iar oamenii preferă să-şi cumpere o casă cu banii pe care i-ar da pe un astfel de apartament. Ar fi o investiţie foarte mare, un imobil cu astfel de apartamente şi, oricum, piaţa imobiliară a scăzut foarte mult”, spune Mircia Gutău. Cu toate acestea, ideea deschiderii gustului pentru lux la bloc nu i-a părăsit pe dezvoltatorii imobiliari din Vâlcea. Aceştia nu renunţă la planurile lor şi aşteaptă trecerea crizei financiare, iar piaţa imobiliară să-şi revină. În Rm. Vâlcea există 62 de astfel de apartamente care nu figurează cu restanţe la plata impozitului către bugetul local.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...