Eveniment

Întâlnire de gală a cluburilor Rotary din Râmnicu Vâlcea, Slatina şi Piteşti

75 de rotarieni, însoţiţi de prieteni şi de membri ai familiilor lor, au vorbit despre noi proiecte comunitare şi au pregătit întâlniri asemănătoare la Piteşti şi Slatina

Sâmbătă, 20 august 2016, la Muzeul satului vâlcean de la Bujoreni a avut loc întâlnirea inedită a patru cluburi Rotary din regiune. Au participat membri ai cluburilor locale, Râmnicu Vâlcea şi Râmnicu Vâlcea-Cozia, precum şi membri ai cluburilor din Slatina şi din Piteşti. Sugerată de Cristian Simionaş, asistentul guvernatorului Districtului 2241, întâlnirea a fost organizată de cluburile vâlcene şi coordonată de Floriana Marin Vlădulescu, preşedinte în exerciţiu al Rotary Club Râmnicu Vâlcea, şi de Vera Preoteasa, de la Rotary Club Râmnicu Vâlcea-Cozia. Au participat circa 75 de rotarieni însoţiţi de prieteni şi de membri ai familiilor lor.
Principalul scop al acestei întâlniri a fost reluarea comunicării între aceste cluburi, legate printr-o istorie comună îndelungată. Înfiinţarea cluburilor din Slatina, Piteşti şi Râmnicu Vâlcea-Cozia s-a petrecut în asistenţa Rotary Club Râmnicu Vâlcea, cel care şi-a sărbătorit anul acesta 20 de ani de funcţionare (1996-2016). De-a lungul timpului, cele patru cluburi au participat la acţiuni comune în districtul din care fac parte. Cea mai prestigioasă dintre aceste acţiuni este iniţierea şi derularea programului anual de schimb de tineri cu cluburi din întreaga lume, program cunoscut sub denumirea YEP (Youth Exchange Programme), program posibil prin apartenenţa tuturor cluburilor la Rotary International.

4 din 34.282

Cu o istorie de două decenii încheiate, Rotary Club Râmnicu Vâlcea este unul dintre cele mai vechi cluburi din România post-comunistă. Rotarienii vâlceni au contribuit în mod decisiv la coagularea mişcării rotariene în România şi Republica Moldova, organizând primele reuniuni de cluburi care au stat la baza înfiinţării Districtului 2241 (Cozia-1997, Olăneşti-2000). Membri ai clubului nostru au iniţiat şi au consolidat derularea programului de schimb de tineri în cluburile din România în primul deceniu al acestui program (1996-2005). Am realizat unul dintre cele mai inedite proiecte din Districtul 2241, Parcul Rotary, în Râmnicu Vâlcea, zona Libertăţii (2000) şi unul dintre cele mai necesare dintre proiecte, Centrul de recuperare pentru persoane cu handicap locomotor, la Râmnicu Vâlcea (2006), cu contribuţia mai multor cluburi din întreaga lume. Suntem mândri de istoria noastră şi de zecile de acţiuni derulate în comunitatea noastră, de la donaţii şi cadouri pentru copii şi până la sponsorizări şi burse pentru tinerii cu performanţe la învăţătură, de la susţineri ale proiectelor editoriale şi donaţii de cărţi în şcoli şi licee şi până la donaţii şi modernizări în instituţii spitaliceşti.
Continuăm să fim grupul care identifică nevoile reale ale comunităţii în care trăim, conforme cu principiile internaţionale ale Rotary şi în acord cu temele de lucru ale acestui an rotarian, 2016-2017: lupta pentru eradicarea bolilor, salvarea mamelor şi a copiilor, susţinerea educaţiei şi creşterea economiei locale.
Spiritul care îi uneşte pe rotarieni în acţiunea lor este acela al calităţilor umane şi priceperilor profesionale puse în slujba celor care au cu adevărat nevoie de sprijin umanitar şi de contribuţii la spiritul exemplar în etica profesională.
Floriana MARIN VLĂDULESCU
preşedinte 2016-2017
Rotary Club Râmnicu Vâlcea

Rotary International este suma celor 34.282 cluburi cu peste 1,22 milioane membri, din care fac parte şi cluburile participante la această întâlnire. “Rotary International este o organizaţie al cărei scop declarat este să unească oameni de afaceri şi profesionişti din comunităţi locale care să furnizeze acestor comunităţi servicii umanitare şi să încurajeze standardele etice în toate profesiunile, pentru o mai bună înţelegere între oameni. Este o organizaţie deschisă tuturor oamenilor, indiferent de rasă, culoare, crez, religie, sex sau preferinţe politice” (Wikipedia). Cele mai prestigioase proiecte derulate de Rotary International sunt PolioPlus (eradicarea poliomielitei) şi Exchanges and scholarships. Proiectele sunt finanţate prin contribuţia membrilor şi prin atragerea de sponsorizări. Rotary International a fost înfiinţat în anul 1905, în urmă cu 111 ani, şi este prezent în peste 200 de ţări. Cele patru cluburi care s-au întâlnit la Râmnicu Vâlcea sunt parte a Rotary International. S-au evocat cu acest prilej amintiri comune, s-au revăzut membri mai vechi şi s-au prezentat membri noi ai cluburilor. Participanţii au audiat spiciurile de întâmpinare, ţinute de fostul guvernator al districtului, Valentin Cismaru, de asistentul guvernatorului, Cristian Simionaş, de preşedintele Rotary Râmnicu Vâlcea, Floriana Marin Vlădulescu şi de Vera Preoteasa, din partea Rotary Râmnicu Vâlcea-Cozia. Acestora le-au urmat reprezentanţi care au prezentat proiectele fiecărui club. În finalul întâlnirii, s-a vorbit despre viitor, despre iniţierea de noi proiecte comunitare, despre relaţia mai strânsă între cluburile din regiune pentru un mai bun serviciu rotarian în comunităţile cărora le aparţin cele patru cluburi. Întâlniri asemănătoare ale celor patru cluburi se vor organiza la Piteşti şi la Slatina.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...