Eveniment

„Pravila de la Govora”, relansată la Florile Govorei

Sub îngrijirea părintelui Petre Mateescu, primul cod de legi din Ţara Românească a fost retipărit într-o nouă ediţie

După aproape 380 de ani de când a fost tipărită, „Pravila de la Govora”, întâiul cod de legi din Ţara Românească, poate fi citită de publicul larg. Cartea a fost reeditată anul acesta la Editura Fortuna, în condiţii grafice deosebite, şi cuprinde atât ediţia originală a cărţii din 1640, cât şi ediţia din 1884 transpusă cu litere latine de Academia Română. Acestea sunt interpretate într-un text inedit de preotul Petre Mateescu, cel care a muncit mai bine de un deceniu, după cum el însuşi mărturisea, pentru ca acest „prim manual de drept civil în limba română”, cum mai este denumită cartea, să fie repus în circulaţie. Noul volum a fost prezentat în cadrul manifestărilor organizate weekend-ul trecut la Băile Govora, în cadrul celei de-a 47-a ediţii a sărbătorii staţiunii - “Florile Govorei”. Lansarea oficială a noii ediţii a „Pravilei de la Govora” va avea însă loc în cursul lunii septembrie în prezenţa patriarhului Daniel şi a reprezentantului Bisericii Ortodoxe a Antiohiei.
“Pravila de la Govora” sau “Pravila bisericească” este cea mai veche culegere de legi atât bisericeşti, cât şi laice din Ţara Românească, fiind totodată şi prima lucrare în limba română. A fost tipărită la Mănăstirea Govora, în 1640, la tipografia domnească pe care Matei Basarab a înfiinţat-o aici în 1637. Cuprinde un text slav, care redă un nomocanon bizantin (culegere de norme juridice), tradus de Mihail Moxa, călugăr erudit de la Mănăstirea Bistriţa. Are 164 de file, pentru a căror imprimare tipografii mănăstirii, Meletie Macedoneanul şi Ştefan de Ohida, au muncit şapte săptămâni.
Lucrarea, denumită şi Mica Pravilă, este totodată şi o culegere de tradiţii şi credinţe populare referitoare la ceremonialul existenţial. Credinţele populare şi pravila bisericească denotă convergenţe şi divergenţe în modul în care sunt îndeplinite ritualurile existenţiale: botezul, căsătoria şi funeraliile.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...